Erdoğan'dan Rumlara Gooll!!

Yayın Tarihi: 25/05/16 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı önceki gece apar topar son dakika gelişmesi dedirtircesine İstanbul'a uçtu. Davet büyük yerdendi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan'ın yemekli zirvesine katılmak için çağrılmıştı. Ben dahil diğer meslektaşlarım son dakika olarak verdik bunu. Yayınım devam ederken ne olduğunu çok da anlayamamıştık.

Sonradan anladım ki Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rumlara adeta gol atmıştı. Bu işin bana göre özeti böyleydi. Cumhurbaşkanı Akıncı; Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Moon ile de bir görüşme yaptı.

Sanki de karısından izin almaksızın yemeğe giden kocaların uğradığı bir protestoya da maruz kaldı Sn Akıncı. Rum lider Nikos, Akıncı'nın bu davete katılmasına çok bozuldu ve apar topar İstanbul'u terk etti.

Sonuçta ev sahibi Türkiye olduğu için istediğini davet etme yetkisi de Sn Erdoğan'ın elindeydi haliyle.

Saatler devrildikçe Anastasiades'in diğer randevularını iptal ettiğini ve erken erken Güney Lefkoşa'nın yolunu tuttuğunu da öğrendik.

Neye bozulmuştu eski Eokacı hiçbirimiz anlamlandıramadık ve Nikos'un bu tavırları çözüm konusundaki inancımızı bir kez daha sarstı.

Bu memlekette eli kalem tutan ve okunan yazarlara gerek Cumhurbaşkanınca gerekse çözümü destekleyenler tarafından çözüme pozitif katkı yapmaları temennisi sık sık bulunulur. En son Kıbrıs Genç TV'deki programımda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ile yapmış olduğumuz söyleşide sürecin pozitif ilerlediğini ve referanduma yakınlaştığımızı anlatmıştı bana. Bunun zamanı yıl sonu olur gelecek yıl olur o ayrı konu sonuçta.

RANDEVULARIN İPTALİ VE 27 MAYIS ZİRVESİ

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İstanbul dönüşündeki açıklamasında 27 Mayıs'ta gerçekleşecek liderler zirvesine Rum Lider Nikos'un katılmama ihtimalini "kendileri izah eder" diye nitelendirmesi son derece manidar bir açıklamadır.

Kıbrıs Türk Halkı; Mustafa Akıncı'yı bu halkı bu devleti dünyanın her yerinde şerefiyle temsil etsin diye seçmiştir ve en önemlisi bu memlekette yolda yürüyen her iki vatandaştan bir tanesi Akıncı'ya oy vermiştir. Yalnıza Anastasiades değil herkes Akıncı'ya saygı duyacak, herkes bu halkın iradesine ve temsili yetine saygı duyacak. Akıncı'nın dediği gibi KKTC Devleti ara bölgeye sıkışıp kalmış bir temsiliyetten ibaret değildir.

Buradaki en önemli sorun; çözüm istemeyen ve çözümü zorlaştıran Rum tarafının hiçbir şekilde tepki görmemesi ve cezalandırılmamasıdır.

NİKOS SAMİMİ DEĞİL

Eski eokacı Rum Lider Anastasiades'in İstanbul'da, Cumhurbaşkanı Akıncı'ya karşın sergilediği tavırlar yarın sabah çözüm oluyor, yıl sonuna referanduma gidiyoruz algısından hepimizi çok uzağa götürmüştür. Düşünsenize Anastasiades ile Akıncı birlikte birçok etkinliğe katılıyorlar, görüşmeler son derece iyi gidiyor ya da en azından biz öyle biliyoruz; adamın yaptığına bak demezler mi?

İşte şu an herkes yine aynı noktaya geri döndü. "bunlarla çözüm olmaz"! evet herkesin konuştuğu şu an bu.

Evde başka sokakta başka davranan bir partnerle biz nasıl çözüm yapacağız. Yarın anlaşma oldu diyelim ve asker 3-5 yıl içinde gitti diyelim, bu adamların 1963 olaylarını yeniden yaşatmayacaklarını nereden bileceğiz.

Anastasides'in bu tavırları devam ettiği sürece Kıbrıs Türk Halkının kalbine sadece güvensizlik salgılanır ve güvensizliğin salgılandığı ortamlarda ne çözüm olur ne huzur.

Kuzey Kıbrıs'ta birçok Kıbrıslı Türk vakti zamanında Hristofyas'a umut bağlamıştı, sonrasında da Anastasiedes'e; bu elbette ki hataydı ama gelin görün ki Anastasides daha düne kadar Ankara'ya neredeyse yalvarıyordu, çözüme ivme katması için ve her fırsatta Kıbrıslı Türklerin haklarına verdikleri önemi anlatıyordu; şimdi bir bakıyorum da görüşmelere katılmamaktan tutun da görüşme masasının sıkıntılı olduğunu zikredecek kadar kendini kaybetmiş durumda.

Ana Muhalefet Partisi Başkanı olduğu yıllarda defalarca kez Anastasiedes'le söyleşi yapmış birisi olarak yanlış adımlar attığını düşünüyorum.

ERDOĞAN'DAN RUMLARA GOL

Yeniden söylemek gerekirse Nikos'a hepimizin güveni her geçen gün azalıyor. Güvenmediğimiz bir halkın güvenmediğimiz lideriyle neden çözüm yapalım düşüncesi her geçen gün güçleniyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan bir kez daha dört dörtlük bir devlet adamı olduğunu başta Rumlar olmak üzere herkese gösterdi. Akıncı'yı belki düğüne çağırmadı ama zirveye çağırdı ve Kıbrıs Türk halkının onurunu bir kez daha tescilledi. Ankara'nın Kıbrıs Türk halkının yanında olduğunu ve Rumlara bu iradeyi ezdirmeyeceğini gösterdi.

Tayyip bey çok enteresan bir devlet adamı. Neyi nerede nasıl yapacağını çok iyi biliyor. Orta yapacaksa en iyi ortayı gol atacaksa en iyi golü atıyor. Ve Sn Erdoğan Rumlara iyi bir gol attı hem de çok iyi bir gol attı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Türkiye sahip olduğu için biz de dost edindiğimiz için şanslıyız; Cumhurbaşkanı Akıncı gibi bir lidere sahip olduğumuz için daha da çok şanslıyız.

Akıncı'nın İstanbul ziyareti çözüm sürecinde Akıncı'nın yalnız olmadığını göstermekle birlikte Türkiye'nin siyasette kendini devlet zanneden devletçiklerin çok üstünde bir devlet olduğunu anlatmaktadır bize.

Nikos işte buna bozuluyor…

***************

GÜNÜN SÖZÜ

RUMLARIN AB ÜYELİĞİ HATAYDI

İngiltere Dışişleri Eski Bakanı Jack Straw

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları