Sucuoğlu'ndan dev adım

Yayın Tarihi: 30/05/16 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
Kendi kaderine terk edilen ve civar komşular tarafından kimliği belirsiz kişilerce kötü amaçlarca kullanıldığı iddia edilen Tren yolu polikliniğini Bakan Sucuoğlu'na sordum; Sucuoğlu bana "çok yakın zamanda tren yolu polikliniğini yeniden devreye sokuyoruz. Bizlerde hoş olmayan şeyler duyuyoruz. Elimizin altında Devlet hastanesinin yükünü azaltacak bir yapı var ve bunu bizim kullanmamamız son derece yanlış olurdu. Bu nedenle hızlı şekilde polikliniği devreye sokuyoruz. Artık bölge halkı ya da Lefkoşa Devlet hastanesine gelmek istemeyenler, gelmekte zorlananlar Tren yolu polikliniğine gidebilecekler"

Bakan Sucuoğlu devlette yaşanan ve birçok nöbetin aksamasından hastaların yaşadığı mağduriyeti çözmek adına sisteme devlette olmayan ve özel çalışan doktorların da yardımını almaya hazırlanıyor. Bu son derece önemli ve iyi niyetli bir adım. Bakan Sucuoğlu 2017 yılının sonuna kadar genel sağlık sigortasını hayata geçirmeyi planladıklarını ve bu sistem hayata geçtikten sonra devlette çalışan doktorların maaşlarının haliyle artacağını ancak doktorların ya sistemin içinde ya da dışında kalacaklarını ve bir tercih yapmak zorunda kalacaklarını da detaylı olarak anlattı.

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu her zaman takdir ettiğim siyasilerden biri olmuştur. Bu siyaset dışındaki dostluğumuzdan kaynaklanmaz. Sucuoğlu'nu siyasete girmezden çok önce tanıdım ve daha o yıllarda başarılı olacağına inandım. Ülkesi için iyi şeyler yapmaya çalışan biri olarak bir gün iyi yerlere gelecek umarım diğerleri gibi değişmez demişimdir hep kendime. Faiz bey gözlemlediğim gibi de oldu. Siyasette iyi yerlere geldi ve gelmekle kalmayıp ülke için de bir umut oldu.

Turizm bakanlığı döneminde son derece başarılı oldu diyebiliriz. Öyle sanıyorum ki bu görevden de istemeye istemeye gitti sağlık bakanlığına.

Sağlık bakanı olacağı kesinleştiğinde yaptığımız bir konuşmada; "sana kötülük mü yapıyorlar iyilik mi anlamış değilim. Ancak oldukça zor bir bakanlığa gidiyorsun. Umarım siyaseten zarar görmezsin" dediğimi hatırlıyorum.

Sucuoğlu bana "Turizm de çok mutluyum ama hangi görev olursa olsun bana düşen hizmet etmek, kaldı ki için rahat olsun Sağlık Bakanlığında yapacağım projelerimi hazırlamaya başladım. Farkı burada da göreceksin" demişti.

Bakan olur olmaz sıra dışı bir bakanlık sergilemeye başladı bile. Makam odasına oturup memleketin içinde bulunduğu sağlığı makus talihine terk edebilirdi birçok sağlık bakanının yaptığı gibi.

Sabahın köründen gidip sıra bekleyen hastaları ziyaret etmekle başladı işe, öyle görüyorum ki bunu sık sık yapıyor. Bir bakan olarak sistemin zorluklarını yerinde gidip gördü. Soğuğun içinde bakınabilmek umuduyla sıra bekleyen hasta yurttaşlara arkadaşlık etti.

Sistemdeki doktor eksikliğini gidermek için tüm devlet hastanesindeki baş hekimlerle sık sık toplantılar yapmaya başladı.

Devlette çalışıp da maaşından memnun olmayan doktorların maaşına zam yapıp onları daha fazla hastanede tutabilmek için hızla bir çözüm üretti. Yakında doktor maaşlarına bin tlnin üzerinde bir zam gelecek.

Doktor açığını kapatabilmek için serbest çalışan hekimler birliği ile tesadüfi de olsa benim aracılığımla hizmet alımı konusunda fikir birliği yaşadı.

Çok yakında serbest çalışan hekimler birliğinden hizmet alımı yaparak doktor sıkıntısını aşma yönüne gidecek. Yani sisteme boyun eğen bir bakan değil de sistemi doğru yöneten bakan olmak için radikal adımlar atmaya çoktan başladı.

TREN YOLU POLİKLİNİĞİ DEVREYE GİRİYOR

CTP Hükümeti döneminde sivil toplum örgütlerinin kullanımına verilen ve kendi kaderine terk edilen Lefkoşa Tren Yolu Polikliniği yeniden hizmete açılıyor. Kendi kaderine terk edilen ve civar komşular tarafından kimliği belirsiz kişilerce kötü amaçlarca kullanıldığı iddia edilen Tren yolu polikliniğini Bakan Sucuoğlu'na sordum; Sucuoğlu bana "çok yakın zamanda tren yolu polikliniğini yeniden devreye sokuyoruz. Bizlerde hoş olmayan şeyler duyuyoruz. Elimizin altında Devlet hastanesinin yükünü azaltacak bir yapı var ve bunu bizim kullanmamamız son derece yanlış olurdu. Bu nedenle hızlı şekilde polikliniği devreye sokuyoruz. Artık bölge halkı ya da Lefkoşa Devlet hastanesine gelmek istemeyenler, gelmekte zorlananlar Tren yolu polikliniğine gidebilecekler" dedi.

Avrupa'nın birçok ülkesinde mahalle doktorculuğunun yaygın olduğunu biliyoruz. Bu sistemle hem merkezi hastanelerin yükü azaltılıyor hem de vatandaş daha az zaman harcayarak tedavisini yaptırabiliyor.

İşte bu nedenle Tren Yolu polikliniğinin devreye sokulacak olması son derece faydalı olacak.

2017 ARALIK SON TARİH

Bakan Sucuoğlu'na doktor sıkıntısının nasıl aşılacağını da sordum tabii. Bakan Sucuoğlu devlette yaşanan ve birçok nöbetin aksamasından hastaların yaşadığı mağduriyeti çözmek adına sisteme devlette olmayan ve özel çalışan doktorların da yardımını almaya hazırlanıyor. Bu son derece önemli ve iyi niyetli bir adım. Bakan Sucuoğlu 2017 yılının sonuna kadar genel sağlık sigortasını hayata geçirmeyi planladıklarını ve bu sistem hayata geçtikten sonra devlette çalışan doktorların maaşlarının haliyle artacağını ancak doktorların ya sistemin içinde ya da dışında kalacaklarını ve bir tercih yapmak zorunda kalacaklarını da detaylı olarak anlattı.

Bakan Sucuoğlu eğer 2017 Aralık'ına kadar genel sağlık sigorta uygulamasını hayata geçiremedikleri takdirde B planı olarak değerlendirdiği ve Rum tarafındaki sisteme de atıfta bulunarak "o zaman devlette olan doktorlara ya devlette kalacaksın ya da istifa edip çıkacaksın şartının konulacağını ve sert tedbir alacaklarını söyledi.

İyi niyetli doktorlara bir sözüm yok ama mesaisini 11'de terk eden ve hasta bakmayı reddeden doktorlara karşı Bakanlığın serbest çalışan hekimlerden hizmet alacak olması, kamu doktorlarının da bu ihmalini sona erdirmiş olacak. Dahası bakanlığın elini güçlendirmiş olacak.

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Kural bu: en çok seven, hep en önce terk edilir. Unutma; vedalar acıtsa da, bazen gitmek gerekir.

CAN YÜCEL

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları