Devletçilik oynuyoruz belli oldu

Yayın Tarihi: 14/06/16 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • Peki biz bir devlet miyiz? Devletsek bugün bu yasa bakanlar kurulunda onaylanıp da meclise gelmemeliydi. Demek ki bizim devletimizin otorite sorunu var. Legal yani yasal olma sıkıntısı var. Bakınız anayasaya aykırı bir yasaya meclisten geçerse doğrudan emsal teşkil eder. Türkiye ile KKTc ilişkilerinin duygusallıktan uzak tam da menfi çerçevede olduğu o kadar bir ayan beyan oldu ki insan yazık diyor. Ben burada ne Türkiye'nin varlığından ne de yardımlarından rahatsız değilim. Rahatsız olduğum kendi siyasilerimin külliyen beceriksiz oluşudur.
  • CTP-BG Genel Sekreteri Tufan Erhürman tüm gerçekliğiyle kurulacak koordinasyon ofisinin KKTC anayasasına aykırı olduğunu anlattı ve madde madde ortaya koydu. Hani bizim devlet dediğimiz ve sadece Türkiye'nin fiili olarak tanıdığını söyleyen devletin anayasasına aykırı bir ofis kurmak istiyor Türkiye şimdi. Bunun çeşitli nedenleri var. Anayasaya aykırı ama. Kendi kendini yönetmeyi devretme bu talep. Bu açıkça ortada.
  • Vakti zamanında CTP-DP hükümeti bu yasayı Bakanlar kurulunda onaylamıştı. Şimdi ise UBP-DP hükümeti var sahnede. CTP Genel Sekreteri Erhürman'ın yaptığı tespitler son derece doğru ama CTP, DP ile hükümetteyken yasaya evet diyen kabine üyeleri şimdi hayır diyebilecek mi?

15 Kasım 1983'te Türkiye'nin de rızası olmadan ve bir oldu bittiye getirilerek KKTC kuruldu. İlk önce herkes tanıyacak gibi oldu anında BM devreye girdi ve tanınma durdu. Türkiye her ne kadar fiilen tanıdım dese de aslında Türkiye de tanımadı. Belki 1974 ve 1983'deki Türkiye ile ilişkilerimiz gerçekten duygusal ilişkilerdi. Ancak zamanla bu zengin işadamı ve onun metresi ilişkisine döndü. Döver de sever de ilişkisini yaşıyoruz artık. Gerçek bu, kimse kusura bakmasın. Türkiye burayı bir Pazar, bir üs, vatandaşlarına yeni bir ikametgah olarak kullanıyor, biz de adeta adayı kiralamışçasına Türkiye'den gelen yardımlarla lüks bir hayat yaşıyoruz. Olay bu kadar basit. Her ne kadar evli olmasak ve özgür bir kadın gibi olsak da belli ölçüde Türkiye'nin eline baktığımız için sevdiğimiz adam durumunda o ne diyorsa günün sonunda o oluyor. Bazen güzellikle bazen de zorla.

TC Yardım heyetinin fonksiyonu belli, çalışma prensibi de belli. Tasvip ediyor muyum hayır etmiyorum ama benim beceriksiz siyasilerim bir galbır samanı iki eşşeğe pay edemediği için TC Yardım heyetine burada ihtiyaç var.

İkinci bir devlet gibi yapısı var TC Yardım heyetinin. Tasvip ediyor muyum hayır etmiyorum ama benim devletime yıllarca yardım eden Türkiye'nin paraları siyasilerin yeniden seçilebilmesi için çarçur edildi. Öyle bir hal adı ki bu durum verilen paralar doğru yere harcanmadığı için Türkiye parayı kesmeyi değil doğru yerlere harcanmasını kontrol etme ihtiyacı duydu.

Bugün istemem deyip protesto ettiğimiz tüm sonuçları meclisteki partiler yarattı. İlk önce bunda anlaşalım.

KOORDİNASYON OFİSİ ANAYASAYA AYKIRI

CTP-BG Genel Sekreteri Tufan Erhürman tüm gerçekliğiyle kurulacak koordinasyon ofisinin KKTC anayasasına aykırı olduğunu anlattı ve madde madde ortaya koydu. Hani bizim devlet dediğimiz ve sadece Türkiye'nin fiili olarak tanıdığını söyleyen devletin anayasasına aykırı bir ofis kurmak istiyor Türkiye şimdi.

Bunun çeşitli nedenleri var. Anayasaya aykırı ama.

Kendi kendini yönetmeyi devretme bu talep. Bu açıkça ortada.

Peki ne olacak? Tabii ki hiçbirşey. Bakanlar kurulu yürütme yetkisini elinde bulunduruyor ve bu ofisin açılması için yasayı onayladı. Meclis onayı da gerekiyor. En fazla cumhurbaşkanı olmaması için zorlayacak ama olacak.

Eğer gerçek bir devletsek bu yasa Anayasa mahkemesine verildiği anda düşecek. Peki verilecek mi? Belki evet belki hayır. Verilse de emin olun ya görüşülmeyecek ya da uzayacak.

CTP HAYIR DİYEBİLECEK Mİ?

Vakti zamanında CTP-DP hükümeti bu yasayı Bakanlar kurulunda onaylamıştı. Şimdi ise UBP-DP hükümeti var sahnede. CTP Genel Sekreteri Erhürman'ın yaptığı tespitler son derece doğru ama CTP, DP ile hükümetteyken yasaya evet diyen kabine üyeleri şimdi hayır diyebilecek mi?

DEVLETÇİLİK OYNUYORUZ BELLİ OLDU

Peki biz bir devlet miyiz? Devletsek bugün bu yasa bakanlar kurulunda onaylanıp da meclise gelmemeliydi. Demek ki bizim devletimizin otorite sorunu var. Legal yani yasal olma sıkıntısı var. Bakınız anayasaya aykırı bir yasaya meclisten geçerse doğrudan emsal teşkil eder. Türkiye ile KKTC ilişkilerinin duygusallıktan uzak tam da menfi çerçevede olduğu o kadar bir ayan beyan oldu ki insan yazık diyor.

Ben burada ne Türkiye'nin varlığından ne de yardımlarından rahatsız değilim. Rahatsız olduğum kendi siyasilerimin külliyen beceriksiz oluşudur.

Ankara para kasası olarak görüldüğü sürece, hükümetler Ankara'yı seçim kazanmak için kullanmaya çalıştığı sürece haliyle Ankara da istediklerini yaptıracak. Dedim ya yazımın başında bu bir sevgili ilişkisi.

Biz Türkiye için pahalı bir sevgiliyiz ama bize aşık o nedenle parayı akıtıyor ama kısa giymeyeceksin eteği uzun giyeceksin dediğinde "hadi oradan desek de kısa giyemiyoruz işte"…

Yeri gelmişken koordinasyon ofisini protesto eden derneklere de deyineyim. Bir kısmı Türkiye'den bazı üniversitelerin hibe programlarıyla ayakta durup da barra Ankara diyen derneklerden oluşurken bir kısmı da "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin" katkılarıyla beslenen ve üyelerinin bir kısmının KKTC devlet dairelerinde memur olan dernekler.

Yani Türkiye'ye her koşulda hayır demelerinin inanın hiçbir samimiyetleri yok.

Sonuç olarak TC Yardım heyetinin varlığı ve çalışması ile Koordinasyon ofisinin şekli aynı değil.Bunu iyi anlamak lazım.

**************

GÜNÜN SÖZÜ

Bu gece, seni üzen şeyleri düşünerek uyuma, bir gün, biriyle, daima mutlu olacağını düşünerek uyu. Çünkü mutlaka bir gün, biriyle, daima mutlu olacaksın..

ANONİM

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.