Washington mutlu mu şimdi?

Yayın Tarihi: 10/08/16 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • Hem Nato'yu hem de Amerika'yı böyle bir tehlike bekliyor. Türkiye her an Nato'dan çıkma kararı alabilir. Rusya ve Şangay'a yakınlaşabilir ki süreç bizi oraya götürüyor. Erdoğan-Putin görüşmesinin perde gerisi önümüzdeki birkaç gün içinde aralanacak ve belki de Amerika büyük bir müttefiğini kaybedecek. Kimse yok canım bu olmaz demesin. 2016 Türkiye'sinde darbe olacağı kimin aklına gelirdi ama oldu değil mi?

  • Peki Amerika neden bütün bunları yapmak istedi? Güçlü bir müttefik yerine bölünmüş bir müttefiği neden istedi, neden bu hedeflendi. Nedeni çok basit; Recep bey Amerika'nın istediği gibi bir devlet başkanı olmayı reddettiği için.Türkiye'nin önce komşularıyla ilişkileri bozduruldu sonra da Tayyip bey ortadan kaldırılmak istendi. Mesele işte bu kadar basit.

  • Darbe sırasında ilk destek yine Putin'den geldi. Tüm istihbaratlar Moskova'dan sağlandı ve "ne yardım gerekirse söyleyin" talebi geldi. AK parti hükümetinin gitmemesi için Rusya gerekli her yardımı yapmaya hazırdı; askeri müdahale de dahil. İşte Rusya böyle bir dost.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in dünkü buluşmaları bana adeta Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu hatırlattı. Türkiye Devleti'ni de ilk tanıyan Rusya olmuştu. Oldukça yazacak çizecek şey var aslında. Yaşanan darbe girişiminin ardından bilinen ama yazılmayan birçok şey şu an herkesçe rahat konuşulabiliyor.

Türk jeti tarafından düşürülen Rus jetini hatırlayalım; hızla yayılan ilk dedikodu neydi? "Türkiye'nin Rus savaş uçağını Amerika'nın cesaretlendirmesiyle yaptığı"; sonra bu Fetö'ye mal edildi ama artık Fetö'nün karşılığı ABD olarak görülüyor. Yani dolaylı olarak Amerikaydı.

Türkiye en çok turisti Rusya'dan alıyor. Belki fakir turist belki çok yemek yiyorlar ama kabaca söyleyecek olursak yüzlerce beş yıldızlı otel Ruslar sayesinde doldu taştı yıllarca.

Düşürülen Rus uçağının ardından ciddi bir turizm krizi yaşadı Türkiye.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet başkanı Esad'ın arası da son derece iyiydi. Yine Amerika'nın gazıyla İşid yaratıldı ve Türkiye İşide destek verdi; ilişkiler de böylelikle bitti. Bu kadra basit değil belki ama işin özeti böyledir.

Ankara ile Şam'ın arasını açan yine Washington oldu.

İstanbul havalimanına yapılan terör saldırısının ardında yine İşid vardı; peki bunun sebebi neydi. Sn Erdoğan'ın İsrail ve Moskova'yla barışması. Tabii ki asıl neden Moskova ile barışmasıydı. İşid bir ceza kesmişti Türkiye'ye. Bunu yaptıranın da Amerika olabileceği dedikoduları yayıldı bir anda.

Derken Darbe girişimi yaşandı çok kısa süre sonra ve gelin görün ki darbenin arkasında da Amerika olduğu artık net bir şekilde konuşuluyor.

AMERİKA NEDEN TÜM BUNLARI YAPTI?

Peki Amerika neden bütün bunları yapmak istedi? Güçlü bir müttefik yerine bölünmüş bir müttefiği neden istedi, neden bu hedeflendi. Nedeni çok basit; Recep bey Amerika'nın istediği gibi bir devlet başkanı olmayı reddettiği için.

Türkiye'nin önce komşularıyla ilişkileri bozduruldu sonra da Tayyip beyortadan kaldırılmak istendi. Mesele işte bu kadar basit.

Darbe sırasında ilk destek yine Putin'den geldi. Tüm istihbaratlar Moskova'dan sağlandı ve "ne yardım gerekirse söyleyin" talebi geldi. AK parti hükümetinin gitmemesi için Rusya gerekli her yardımı yapmaya hazırdı; askeri müdahale de dahil.

İşte Rusya böyle bir dost.

Amerika'da böyle bir düşman oluverdi bir anda.

Meslek hayatım boyunca Amerika'nın her ne kadar çıkarlarına göre hareket eden bir devlet olsa dahi hep Türk dostu olduğunu düşünmüşümdür. Bugün anlıyoruz ki bu böyle değilmiş. Halbu ki iki müttefik son derece iyi ilişkiler içinde oldu yıllardır.

Gerçekten de Türk-Amerikan ilişkileri en kötü dönemini yaşıyor; artık iki ülke arasında ciddi bir güvensizlik var ve bu uçurum hızla büyüyecek.

DARBE BAŞARLI OLMAK İÇİN YAPILDI

Kimse bu darbe girişimi bir mesajdı demesin, kimse böyle darbe mi olur demesin. Evet bu darbe başarılı olmak için yapıldı. Belli yerlerde ciddi başarısızlık yaşamasaydı Fetöcüler, bazı komutanlar önceden bu işten vazgeçmeseydi bu darbenin başarılı olması kaçınılmazdı.

Nasıl ki bundan önceki darbelerin arkasında Washington'un parmak izleri duruyorsa.

Tanrı aşkına askerlerin çoğunun cebinden Amerikan parası çıktı. Olacak gibi değil.

TÜRKİYE NATO'DAN ÇIKABİLİR

Hem Nato'yu hem de Amerika'yı böyle bir tehlike bekliyor. Türkiye her an Nato'dan çıkma kararı alabilir. Rusya ve Şangay'a yakınlaşabilir ki süreç bizi oraya götürüyor.

Erdoğan-Putin görüşmesinin perde gerisi önümüzdeki birkaç gün içinde aralanacak ve belki de Amerika büyük bir müttefiğini kaybedecek.

Kimse yok canım bu olmaz demesin. 2016 Türkiye'sinde darbe olacağı kimin aklına gelirdi ama oldu değil mi? !

Adeta sevgilisini komşuya kaptıran ülke durumuna düştü Amerika. Washington; hem Esad'a hem de Rusya'ya karşı Türkiye'yi kullandı. Saddam'ın devrilmesinde de İncirlik üssü ve Türkiye kullanıldı, İran'la ilişkilerin hep gergin olmasında da aynı koşullar oluştu.

İşte yaşanan bu darbe girişimi dönüm noktası oldu.

GÜLEN NEDEN VERİLMİYOR?

En nihayet Amerika'da yaşayan ve bir ülke tarafından terörist ilan edilen bir kişi Fethullah Gülen. Amerika'dan ısrarla isteniyor ama Amerika vermiyor. Neden koruma ihtiyacı hissetsin, neden vermesin Gülen'i? Hem de iki müttefiğin ilişkilerini bitirmeye gittiği şu günlerde.

İnsan suç ortağını asla teslim etmez!

Her zaman Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlü ve ebedi olmasını diledim ve Amerika gibi büyük bir devletin desteğini aldığı için Türkiye'yi hep şanslı gördüm. Ama şu an bu dost Brütüs rolüne soyundu ve bu nikah düştü.

TÜRKİYE'Yİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Öyle tahmin ediyorum ki Türkiye'yi kolay günler beklemiyor. Suikast tehlikesi dahil her türlü ekonomik zorluk Türkiye'ye dayatılacak. Türkiye'nin çok sağlam basması gerekiyor.

Türkiye'nin komşularıyla artık tam anlamıyla barışması gerekiyor ve Rusya'nın kıymetini bilmesi gerekiyor.

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Terzi koIIarın kırıIsın; gerçek de bana dar geIiyor.

CAN YÜCEL

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.