AKEL şimdiden "ohi" dedi

Yayın Tarihi: 19/09/16 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Kıbrıs konusunu çözmek için son şans değil ama şu an yaşanan süreç önemli bir deneme ve çözüm olmaması halinde çözümsüzlük kesinlik kazanabilir. Bu durum yalnızca Türkler için değil hem Rumlar için hem de Avrupa Birliği için önemli bir tehlike. Rusların son zamanlarda Türkiye ile çok iyi ilişkileri var ve hem AB hem de ABD bundan çok rahatsız. Rumların ezelden beri Ruslarla iyi ilişkileri var; işte tüm bunlar Amerika'yı haddinden fazla rahatsız ediyor. İşte bu nedenle olası bir çözümsüzlük halinde Amerika ve İngiltere, Rumları çok kızdıracak adınlar atabilir. Rumlar da bunu göğüslemeye hazır olmalı.

Ara başlık için okuyucularımın affına sığınıyorum ama Akel'in Kıbrıslı Türklere yaptığı hakaretin tek karşılığı ne yazık ki bu."Garantiler kalksın, Garantörlerin tek taraflı müdahale hakkı da olmasın, asker gitsin, toprak daha çok toprak" şimdi bunu diyen zihniyetin yapılacak tek bir hareket var ama bana yakışmadığı için yazmıyorum.Neden garantilerin kalkmasını istiyor Rumlar? Bir daha 1963'ü yaşatmak için mi?

AKEL'in çözüm içim ortaya koyduğu şartlar bana yıllar önce dönemin Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Akel genel Sekreteri DimitrisHristofyas için kullandığı sözleri hatırlattı. Demişti ki Talat "kandırıldım". Evet aynen bunu söylemişti Akel için. Hatta o dönem iki yakın dost olan Talat ile Hristofyas bu sorunu çözemezse kimse çözemez.

Bu Akel'i destekleyen sol kesim ile kiliseydi. Türk askeri adaya çıkmasaydı siz sanıyor musunuz ki Kıbrıs'ta ya herkes Eokacı olacaktı ya da cuntacı. Yunan cuntası bir tane sosyalist bırakmayacaktı. Yani Türk askerini kimse istemiyor ama söz konusu 1974 harekatı olmasaydı ne biz Türkler ne de Akelciler hayatta olmayacaktık büyük olasılıkla.

Ben bunu yeri gelmişken AndrosKiprianu'ya hatırlatayım. Açıkçası yazının başlığını da Akelciler varlığını Türk askerine borçlu diye atacaktım ama şahin bir köşe yazısı denileceğinden emin olduğum için böyle atmıyorum ama gerçek bu.

Akel Rum tarafında her ne kadar düşüşte olan bir parti olsa dahi önemli bir seçmene sahip. Şu an Avrupa'nın birçok ülkesinde olduğu gibi Rum tarafında da milliyetçi söylemler güçleniyor; bu biraz da ırkçılığa bile varabilir. Zaten Avrupa'daki ülkeler yüzyıllar boyunca birbirleriyle savaşıp durmuş insanlar.

Gelin görün ki İngiltere'nin ardından Macaristan ve İtalya AB ile ters düşmüş durumda. AB'den çıkarlar mı bilemem ama Fransa'daki milliyetçi söylemlerin de arttığını biliyoruz.

Neyse konuyu dağıtmayalım.

Cumhurbaşkanı Akıncı geniş bir ekiple Newyork yolcusu. Bu ziyaretin özeti aslında bir nabız yoklama, bir havayı koklama mahiyetinde. Konu Newyork ve Birleşmiş Milletler olunca ev sahipliği yapan Amerika'nın ikinci abisi ve Hollywood Starı, Benzin tüccarı ve Kıbrıs'taki doğal gaza heyecanla bakan Biden, bu ziyaretler sinilesine ağabeylik yapacak.

Zaten ağabeylik yapmak da zorunda çünkü Kıbrısın özellikle güneyi hızla Rus sınırlarına çekilmeye çalışılıyor ve Rumların bundan hiç de şikayeti yok.

İşte bu nedenle Amerika işi sıkı tutuyor. Su ve doğal gaz gibi önemli iki zenginliği Ruslara kaptırmamak için çözümü bir kez daha zorlayacaklar. Bu nedenle önümüzdeki altı ay son derece zorlu geçecek. özellikle Rumlar için.

Akel fotoğrafı net olarak okuduğu ve NikosAnastasiades'in baskı altında kaldığını gördüğü için sosyalist kimliğini bir yana bırakmış durumda.

Ne diyor Kiprianu peki?!!

DOMALIN EY TÜRKLER!!

Ara başlık için okuyucularımın affına sığınıyorum ama Akel'in Kıbrıslı Türklere yaptığı hakaretin tek karşılığı ne yazık ki bu.

"Garantiler kalksın, Garantörlerin tek taraflı müdahale hakkı da olmasın, asker gitsin, toprak daha çok toprak" şimdi bunu diyen zihniyetin yapılacak tek bir hareket var ama bana yakışmadığı için yazmıyorum.

Neden garantilerin kalkmasını istiyor Rumlar? Bir daha 1963'ü yaşatmak için mi?

Neden Türk askerinin gitmesini istiyorlar? Yunanistan da bir gün ola ki darbe olursa ve bu Kıbrısa sıçrar o Türk askeri Rum sosyalistler içinde lazım olacak. Olmaz demeyin; kim derdi ki Türkiye de darbe denemesi olacak. Kitap herşeyi yazıyor.

Peki neden daha çok toprak?

Adamlar diyor ki donunuza kadar vereceksiniz. Yani diyor ki bir başka deyişle biz çözüm istemiyoruz, siz de ne olmasa bizim şartlarımızı kabul etmeyeceksiniz biliyoruz. O nedenle boşuna yorulmayın.

OLMAZSA OLMAZLAR

Çok şahin bir yazı oldu sanki ama benim çocukluğum Rumların yaptığı katliamları dinlemekle geçti. Ben böyle büyüdüm. Şimdiki nesil bira şişesi elinde, gannavuri ağzında barış hemen şimdi diyebilir. Her genci de aynı kotaya koymayayım ama ne yazık ki böylel olanlar var.

Asker giderse her Rumun evinde sakladığı AK-47'ler de gidecek mi?

Rumlar eğer Türklere düzenli saldırı başlatıp eski yıllarda olduğu gibi bunlar isyancı deyip öldürmek gibi bir planları varsa, Türkiye'nin garantörlüğünü istememesi normal. Eğer böyle bir düşünceleri yoksa Türkiye'nin etkin garantisinden neden rahatsız olsunlar. Rumlar; Türkleri katletmeye başlamadıktan sonra neden Türkiye Rumlara saldırsın.

Diyeceksiniz ki AB garantisi var; bu zamanda ne garantisi kardeşim, hatta hangi zamanda yaşıyoruz. Bunları diyen kesimler var ancak Avrupa'nın ortasında Bosna Hersek katliamını, Hırvatistan savaşını unutmak mümkün mü?

Savaş her yerde ve su dan sebeplerle çıkarılır, savaş çıkarmak kadar kolay bir olay mı var?

Eğer Türkiye'nin garantörlüğü kalksın deniliyorsa o zaman 40 bin asker adada kalsın demek lazım. Rumlar, adada Türk askerinin varlığını hissetmediği sürece, olası bir çatışmada Ankara'nın müdahale edeceği korkusunu hissetmezse adınız gibi emin olun eski günlere geri döneriz.

Garantörlüklerin olmadığı bir antlaşmaya ben evet demem kimse evet dememeli. Bu herşeyden önemli.

Beyler her ay birkaç Kıbrıslı Türk Rumlar tarafından darp ediliyor, sınır olaylarını unutmayın, binlerce Rum'un sınırları delme çabalarını unutmayın, bu korkutma ya da çözümden uzaklaştırma demagojisi değil, bu garantörlükler olmalı düşüncesidir.

Sonuç olarak Kıbrıs konusunu çözmek için son şans değil ama şu an yaşanan süreç önemli bir deneme ve çözüm olmaması halinde çözümsüzlük kesinlik kazanabilir. Bu durum yalnızca Türkler için değil hem Rumlar için hem de Avrupa Birliği için önemli bir tehlike. Rusların son zamanlarda Türkiye ile çok iyi ilişkileri var ve hem AB hem de ABD bundan çok rahatsız. Rumların ezelden beri Ruslarla iyi ilişkileri var; işte tüm bunlar Amerika'yı haddinden fazla rahatsız ediyor. İşte bu nedenle olası bir çözümsüzlük halinde Amerika ve İngiltere, Rumları çok kızdıracak adınlar atabilir. Rumlar da bunu göğüslemeye hazır olmalı.

*************

GÜNÜN SÖZÜ

Siz cennetteydiniz ama bunun farkında değildiniz. Dünyada pek çok insan da böyledir. Mutlu olmayı hak etmediklerini sanarak en büyük sevinci bulabilecekleri yerlerde keder ararlar.

PauloCoelho

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.