Yollarda polis yoksa ölmeye devam

Yayın Tarihi: 03/10/16 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Kürtaj skandalının etkileri devam ederken öylesine trafik kazaları oldu ki bebek ölümleriyle ilgili önemli bir gündem bir an da geri sıralara düştü. Genç ve çocuk ölümleri çokça yaşanıyor. Olacak gibi değil dedirtiyor insana. Trafik kazalarını önleme derneği başkanı Dr Mehmet Avcı ile birlikte önemli bir sohbet yaptık diyebilirim. Avcı'nın elinde her zaman olduğu gibi istatistikler vardı. 2013 yılından bugüne değin ölümleri anlattı ve sayı verdi. Ölüm bilançolarına baktığınızda adeta bir yazgıymış gibi her yılın ilk üç ayındaki ölüm oranları aynı. 2013 yılını andırıyor diye başladı sözlerine. 2014-2015 yılı trafik kazasında hayatını kaybeden kişi sayısı 29 civarında fakat 2013 yılında bu sayı elliye yakın oldu.

Kazaları incelediğimizde bir kısmı süratten olurken önemli bir kısmı da dikkatsizlikten kaynaklandığını fark ediyorsunuz. Yolu takip eden hiç kimse kolay kolay kaza yapmaz. Velev ki telefonla oynuyor olsun ve yola dikkat etmesin. Avcı'nın dikkat çektiği bir başka önemli nokta ise kazaya sebebiyet verenlerin en azından 2016 yılı başından itibaren olan kazalardan bahsedecek olursak; en az yarısı yabancı. Örneğin Girne'de olan ölümlü kaza, Lefkoşa'da Kıbrıs Genç TV'nin önünde olan kaza ve en son iki buçuk yaşında kaybettiğimiz Doğa kızımızın ölümüyle sonuçlanan kaza da yabancı bir sürücünün sebebiyet vermesinden kaynaklanıyor.

KKTC'de yaşamak için ya da çalışmak için ya da okumak için geliyor bu insanlar. Bu ülkenin kurallarını bilmedikleri gibi polis korkusu da taşımıyorlar; polis korkusu taşımamaları çok normal çünkü yollarda polis devriyesi yok.

POLİS EKSİKLİĞİMİZ VAR

Kazaların olmasının ardında yatan önemli nedenlerden biri de polisin yeteri kadar devriye yapamaması. Sebebi açık; yeteri kadar polisimiz yok. Hükümetin ivedilikle her kaç polis lazımsa alması gerekiyor. Hükümet'in yapması gereken , Polis Genel Müdürlüğüne tam ihtiyaç eksiğini talep edip gerekli istihdamın yapılmasını sağlamak olmalı.

Muhaceret kapılarındaki polis yetersiz; ilçe merkezlerindeki döngüyü sağlayacak polis sayısı yetersiz, kaldı bu insanlar mesai de almıyor. Anlamak gerçekten güç. Bir devlet neden polis açığını kapatmak için gerekli adımları atmaz ki.

Üç yüz polis mi gerekiyor alacaksın kardeşim, beş yüz gerekiyorsa beş yüz alacaksın. Elli devriye aracı mı lazım alacaksın kardeşim, polisin araçları değişmesi mi gerekiyor değiştireceksin çünkü sen devletsin. Halkını ve devletini koruyan polis !bir başkası değil. Biz askeri rejimle de yönetilmediğimize göre ki polisin yetmediği yerde asker müdahale etsin; ki bu durum asla kabul edilemez, öyleyse polis istihdamı ivedilikle yapılacak, araçlar alınacak ve bu iş yoluna sokulacak. Böyle amatör işler olursa, yollarda da polis olmaz, denetlenemez ve bu kazaların olması kolaylaşır.

DİKKATSİZ SÜRÜŞ ALLAHIN EMRİ

Eğer ortada ölümlü bir trafik kazası varsa illa ki dikkatsiz bir sürüş vardır, yoksa da vardır. Alkol alan ya da süratli araç kullanan bir sürücüyü hiçbir zaman savunan yazılar yazacak değilim. Bu kabul edilebilir değil zaten. Ancak kendi halinde işine gücüne giderken dikkatsiz bir yaya sizin başınızı pek la derde sokabilir. Özellikle son birkaç yıldır yolun içine sağına soluna bakmadan atılan o kadar motor sürücüsü ve yaya var ki şaşar kalırsınız.

Trafikteyken bu insanlara son derece dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü eğer bir yayaya çarpmışsanız ve ölmüşse size cezaevinin yolu gözükmüş demektir. Siz dikkatsiz sürüş yapan birisinizdir. Ve gelin görün ki mahkemeler, yargıçlar kendiliğinden oluşan kamuoyu baskısının da etkisiyle olsa gerek, yasaların kendilerine verdiği yetkiyi çekinmeden hapislikten yana kullanabiliyorlar.

UYUŞTURUCU TAHLİLİ ŞART

Dr Mehmet Avcı ile bir başka önemli konuya daha değindik. Gerçekleşen kazalarda alkol taraması yapıldığı gibi uyuşturucu taraması da yapılması şart. Avcı bunu uzun uzun anlattı ve Rum tarafındaki sürücülere hali hazırda uyuşturucu testlerinin yapıldığını anlattı. Avcı talepleri üzerine uyuşturucu testlerinin yapılması için uygun aletin alındığını ancak her ne halse bir türlü kullanıma sokulmadığını vurguladı.

Rum tarafı, Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinde tükürük yoluyla da hızlı bir şekilde uyuşturucu tespiti yapılabildiğini ama polis teşkilatının hala böyle bir uygulamaya geçmediğini söyledi.

Günün sonunda gördük ki yollara döşenen hız tespit kameraları da kazaların olmasını engelleyemedi, belki belli bir oranda düşürdü ama sadece o kadar. Polis denetimlerinin artırılması da belki tam anlamıyla önüne geçemeyecek çünkü dikkatsiz sürücüler hep olacak. Ancak polis devriye sayılarının artışı sağlanabilirse ve birçok bölge de karşınıza aniden polis devriyeleri çıkarsa yerlisi yabancısı bu ülke de yolların polisten sorulduğunu idrak edecek.

Hükümet polise gereken desteği ve gücü sağlamalı. Polis teşkilatı güçlendirmeli. Bakınız ölen ölüyor ama siyasiler hayatlarına devam ediyor hem de hiçbir şey olmamış gibi.

Yok mu bu kötü gidişata dur diyecek bir insan evladı diye sorasım geliyor.

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Birini seveceksen, onu herşeyinIe sevme. Çünkü bittiğinde; onu unutamamana değiI, unutamayacak kadar çok sevdiğine yanarsın.

CAN YÜCEL

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.