Beşli zirve çıkabilir

Yayın Tarihi: 11/11/16 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • Hala karşılıklı bir direnmenin olduğunu anlıyoruz yapılan açıklamaların toplamından. İlerleme var, yumuşama var ancak henüz ortak bir uzlaşı yok. İşte bugün tüm bu konularda bir noktaya varmaya çalışılacak. Eğer liderler bunu başarabilirse Mont Pelerin'den beşli zirve tarihi çıkacak ki Kıbrıs Müzakere sürecinin başarıyla sonuçlanması anlamında son derece önemli bir karar olacak:
  • Başbakan Özgürgün'ü anlamak gerçekten mümkün değil. Bir başka ülkenin Devlet başkanına sığınarak açıklama yapması kendi halkında sadece anti pati toplar. Özgürgün dese ki "bu ülkenin başbakanı olarak Güzelyurt'un verilmesine karşıyım" bunu anlarım ama Özgürgün'ün bu yaptığı Kıbrıs Türk kamuoyunun Sn Erdoğan'a tepki doğurmasından başka bir işe yaramaz.
  • Bir kere şunu doğru anlamak lazım. Rum Lider Nikos da çözüm olmasını istiyor, çözümü istemeyen Rum halkının kendisi. Gelecek yıl Rum tarafında seçim var ve elbette ki Anastasiades Birleşik Kıbrıs Cumhuriyetinin Devlet Başkanı olarak bir seçime girmek ister. Bu konudaki havası ve rüzgarı son derece fazla olacaktır. Zaten Anastasides Mont Pelerin'de sadece Akıncı'ya karşı bir müzakere yapmıyor aynı zamanda kendi ekibine karşı da bir müzakere içindedir. Rum muhalefetine karşı bir müzakere içindedir.

Mont Pelerin'de önceki gün yaşanan krizlerle dolu gün dün yerini daha sakin ve uzlaşılır bir ortama bıraktı. Yapılan açıklamalardan öyle anlıyoruz ki taraflar toprak ve harita konusuyla, garantiler konusunda karşılıklı bir yumuşama göstermeye gidebilirler. Ortada ortak bir belge yok ancak taraflar toprak konusunda karşılıklı bazı uzlaşılara ve fikir birliklerine vardılar. Zirvenin son günü olan bugün beşli zirve için bir tarih çıkması bekleniyor.

Tabii Rumların beşli zirveye gitmeden ve garantileri konuşmadan önce Toprak ve Harita konusunda varılan fikir birliklerinin harita üzerine yazılması ve sonrasında beşli zirve ile garantileri konuşmak istiyorlar.

Öte yandan Türk tarafı ise Toprak ve Harita konusunda varılan fikir birliğinin iz düşmeden beşli zirveye gitmeyi ve garantiler konusunu konuşup aştıktan sonra haritayı konuşmak istiyor.

Hala karşılıklı bir direnmenin olduğunu anlıyoruz yapılan açıklamaların toplamından. İlerleme var, yumuşama var ancak henüz ortak bir uzlaşı yok. İşte bugün tüm bu konularda bir noktaya varmaya çalışılacak. Eğer liderler bunu başarabilirse Mont Pelerin'den beşli zirve tarihi çıkacak ki Kıbrıs Müzakere sürecinin başarıyla sonuçlanması anlamında son derece önemli bir karar olacak:

BAŞBAKAN ÇAM DEVİRMEYE DEVAM EDİYOR

Türkiye'nin Kıbrıs konusuna hem garantör olması hem de manevi bağlarımız olması nedeniyle doğrudan bir bağı var. Bunu hiç kimse yadırgayamaz ve Kıbrıs sorunu üzerinde elbette ki söz söyleme hakkı vardır. Ancak bu gerektiği zaman gerektiği yerlerde zaten Ankara tarafından yapılıyor. Örneğin Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun garantiler konusunda yaptığı açıklama son derece önemli ve yerinde bir karardı.

Ancak Başbakan Hüseyin Özgürgün'ün İstanbuldaki bir etkinlikte Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2008 yılında Güzelyurt verilmez açıklamasını hatırlatarak zirveye gönderme yapmasını son derece anlamsız ve yanlış buluyorum. Nerenin verilip nerenin verilmeyeceğine karar verecek olan Kıbrıs Türk halkından başkası değil. Verilsin mi Güzelyurt? Bana göre hiçbir yer verilmesin ama anlaşma çerçevesinde toprak verilecek, bunun nereleri olacağına yine Kıbrıs Türk halkı karar verecek bir başkası değil.

Yani Başbakan Özgürgün'ü anlamak gerçekten mümkün değil. Bir başka ülkenin Devlet başkanına sığınarak açıklama yapması kendi halkında sadece anti pati toplar. Özgürgün dese ki "bu ülkenin başbakanı olarak Güzelyurt'un verilmesine karşıyım" bunu anlarım ama Özgürgün'ün bu yaptığı Kıbrıs Türk kamuoyunun Sn Erdoğan'a tepki doğurmasından başka bir işe yaramaz.

ÇÖZÜMSÜZLÜK KİMSEYE YARAMAZ

Bir kere şunu doğru anlamak lazım. Rum Lider Nikos da çözüm olmasını istiyor, çözümü istemeyen Rum halkının kendisi. Gelecek yıl Rum tarafında seçim var ve elbette ki Anastasiades Birleşik Kıbrıs Cumhuriyetinin Devlet Başkanı olarak bir seçime girmek ister. Bu konudaki havası ve rüzgarı son derece fazla olacaktır. Zaten Anastasides Mont Pelerin'de sadece Akıncı'ya karşı bir müzakere yapmıyor aynı zamanda kendi ekibine karşı da bir müzakere içindedir. Rum muhalefetine karşı bir müzakere içindedir.

Kıbrıs'ta olası bir çözümsüzlük durumunda adanın bölünmüşlüğü kesinleşir ve bu durum her iki halka da iyi şeyler getirmez. Rumlar ilahi nihai adanın yarısında yaşam sürerler, Türkler de tanınmamış bir devletin yurttaşı olmaya devam eder. Avrupa Birliği de bölünmüş bir Kıbrıs'ı içinde barındırmaya devam eder.

Yani sorunlar ve karmaşa bitmez anlayacağınız.

Öyle tahmin ediyorum ki Mont Pelerin zirvesinden beşli bir zirve için tarih çıkacak. Şu an için kimse Kıbrıs konusunu hele hele gelinen noktadan sonra rafa kaldırmaz. Hali hazırda Disi'nin düşen bir oy potansiyeli de var. Bu nedenle taraflar kozlarını sonuna kadar zorlayacak ve zirveden beşli zirve için bir tarih çıkacak.

Unutmayın ki Amerika'nın Rumlar üzerinde ciddi bir baskısı var ve bu baskısı halen şu an devam ediyor.

Olası bir kopuş Kıbrısı Ruslara yakınlaştırır ki batı dünyası bunu kesinlikle istemiyor. Tabii bu zirveden bir sonuç çıkmazsa batının Kıbrıs'ta bir çözüm istemediğini de anlamış olacağız.

*************

GÜNÜN SÖZÜ

Artık ne gelmek ne de gitmek yaşamın en zor yanı beklemek hiçbirimiz beklemedik doğmayı, doğduğumuzdan beri beklediğimiz ölmek.

AZİZ NESİN

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.