Kıb-Tek'in ihmali ve can pazarı

Yayın Tarihi: 21/11/16 08:00
okuma süresi: 9 dak.
A- A A+

Çelebi: "Bir aydır parasını ödememize rağmen yol içinde kalan ve yüksek voltaj taşıyan direkler neden değiştirilmez nasıl olur da değiştirilmez? Yanlışlıkla bir araç çarpsa ve devirse düşünün yaşanabilecekleri; Allah korusun bir aile söndükten sonra ne diyeceğiz biz insanımıza "Ne yapalım Elektrik Kurumunda direk mi yoktu diyeceğiz, eleman mı yoktu diyeceğiz?", olabilir mi böyle bir şey. Bakınız, basit görünen onlarca şey dikkatsizlik yüzünden çok can almıştır, insan hayatı önemlidir, çünkü bu hayat bazen bir baba, bazen bir anne bazense geleceğimizi emanet ettiğimiz çocuklarımızdır. Gider bir araba çarpar o direklerden biri düşer o insanları çarpar ve bunu Kıb-Tek ne izah edebilir ne de telafi edebilir."

Çelebi: "Dikmen ve Dikmen'e bağlı tüm köylere hizmet götürmemiz UBP hükümeti ve hükümete bağlı kurumları tarafından engelleniyor, izin almamız zorlaştırılıyor, geciktiriliyor. İnanılmaz bir kararlılık sergiliyoruz, herkes şunu bilecek Yüksel Çelebi olarak ben burada olduğum sürece hiç kimse bölgeye hizmet etmemizi engelleyemeyecek, buna izin vermeyeceğiz. Her şeyimiz yasal ve kurallara uygun yapılmaktadır. Ben halkın oyuyla seçildim ve kendimi bu halkın ve aynı zamanda devletin hizmetçisi olarak görürüm, çünkü ben hizmet için bu yola çıktım ama gelin görün ki bu ülkede kendini halkın da devletin de üstünde gören zihniyetler var."

Bir süredir ara verdiğim belediye başkanlarını ziyaretlerime yeniden başladım. Belediyeler bir ülkenin nasıl yönetildiğinin en iyi fotoğrafının çekildiği yerlerdir. Merkezi hükümet ile belediyeler arasında tam bir cambazlık oyunu vardır. Hükümet belediyelerin batması içi uğraşırken belediyeler bin bir türlü çıkış yolu arayarak buna karşı mücadele ederler.

Hükümetten alacakları olan "alacakları" çoğu zaman alamazlar, yatırım için ne teşvik ne de bir destek görmezler çoğu zaman, mahsuplaşamazlar. Hani şu sevilmeyen ve her fırsatta kapatılsın denilen TC Yardım Heyeti var ya; işte o olmasa belediyeler halka zorluklarla hizmet götürürler.

Hele hele UBP iktidardaysa ve siz CTP'li bir belediye başkanıysanız vay halinize, tüm zorluklar sizin için peşi sıra sıralanır. Uzun yıllardır gazetecilik yapan biri olarak UBP'den CTP'ye yönelik sert partizanlıklar yapıldığına her zaman şahit olmuşumdur.

Her zaman ifade etmişimdir; konu Dikmen olunca şahin kesilirim. Doğmasam da büyüdüğüm ve çok dost biriktirdiğim bir yerdir Dikmen.

CTP'li olmasının yanı sıra partiler üstü hizmet eden de bir belediye başkanı vardır Dikmen'in. Yüksel Çelebi'nin belediye başkanı seçilmesinin ardından Dikmen adeta evrim geçirdi.

Yol mu vardı Dikmen'de? Seçimden seçime asfaltlanan bir yol vardı, koyunların pislediği, şimdi Dikmen'e bağlı tüm köylerin en ücra köşesine kadar dökülmüş yollar var.

Park mı vardı vakti zamanında? Dikmen'de çok çocuk vardı ama park yoktu. Şimdi deyim yerindeyse çocuk bahçeleri var.

Daha sayacak pek çok şey var ama bu yazının konusu değil; zira bu köye hizmet gelmemesi için uğraşan en azından Yüksel Çelebi üzerinden hizmet gelmemesi için uğraşan gizli bir zihniyet var.

Bu öyle bir zihniyet ki Dikmenliler için ne zaman pozitif bir adım atılacak bir taş koyuyor. Park mı yapılacak yasak, garaj mı yapılacak yasak, bina mı dikilecek yasak, elektrik direği mi sökülecek yasak.

Sebep? Çelebi hizmet yapacak oy toplayacak yine açık ara seçim kazanacak. Bu olmamalı UBP'ye göre! Ama halk hizmetten yoksun kalacak; varsın kalsın, belki bir ihtimal Çelebi seçilmez o nedenle madem belediye başkanıdır park da yapılmayacak, yol da dökülmeyecek, direk de sökülmeyecek.

UBP'nin Dikmen'de ve Dikmen'e bağlı köylerinde yürüttüğü zihniyet bu dostlar.

Ne yazık ki tek kelimeyle partizanlık.

Dikmen için yapılacak tüm icraatları Yüksel başkan mahkemelerde dava açarak yapmak durumunda kalıyor. İçişleri Bakanlığından Girne Kaymakamlığına kadar, Elektrik Kurumuna kadar inanılmaz bir engel var Başkana.

Geçtiğimiz gün uğrayıp kahvesini içtim. Pek çok şey konuştuk ve pek çok yazı başlığı çıktı.

Direkler müdürün talimatını mı bekliyor?

Başkan yaşadıkların onca sorun arasında trajikomik olan bir sorunu anlattı bana. Eğer bu gerçekse ki gidip gördüm gerçek ama gerçek olduğuna inanmak mümkün değil; bu ülkede Kıb-Tek hizmet anlamında misyonunu doldurmuş demektir. Eğer milyon liralar kazanan bir kurum üç tane direğin yerini değiştiremeyecek kadar acizse ki aciz olduğunu anladım misyonu bitmiş demektir.

Başkan Çelebi köyde tehlike saçan elektrik direklerini anlattı "Kıb-Tek Yönetim Kurulu Eski Başkanı İsmet Akim döneminde yollardaki elektrik direkleri ücretsiz bir şekilde tüm belediyelere yönelik olarak değiştirilirdi veya düzenlenirdi ancak yeni gelen Kıb-Tek Yönetim Kurulu bu kararı kaldırdı ve ücretlendirdi. Dikmen'de yol düzenlemelerimizden dolayı bazı elektrik direklerinin yerinin değiştirilmesi kaçınılmaz bir zaruret yarattı. Belediye olarak Kıb-Tek'e başvurduk ve yaklaşık 8000 TL de bir ödeme yaptık. Ancak üç haftadır Elektrik kurumu bu direkleri değiştirmemek için adeta bahane uyduruyor. Olacak gibi değil. Bu direkler tek kelimeyle insan hayatını tehdit ediyor. Düşünsene koca Elektrik kurumu direk değiştiremiyor" dedi.

''Değiştirmek istemiyor olabilir mi yani bir partizanlık düşünür müsünüz?'' diye sorduğumda "Ne yazık ki pek çok konuda partizanlığa maruz kalıyoruz, bu bir gerçek ama bu konuda tek kelimeyle insan hayatı söz konusu. Partizanlık yapıldığını düşünmek istemem ama biri bana izah etsin bir aydır parasını ödememize rağmen yol içinde kalan ve yüksek voltaj taşıyan direkler neden değiştirilmez nasıl olur da değiştirilmez. Yanlışlıkla bir araç çarpsa ve devirse düşünün yaşanabilecekleri; Allah korusun bir aile söndükten sonra ne diyeceğiz biz insanımıza "Ne yapalım Elektrik Kurumunda direk mi yoktu diyeceğiz, eleman mı yoktu diyeceğiz?", olabilir mi böyle bir şey? Bakınız, basit görünen onlarca şey dikkatsizlik yüzünden çok can almıştır, insan hayatı önemlidir, çünkü bu hayat bazen bir baba, bazen bir anne bazense geleceğimizi emanet ettiğimiz çocuklarımızdır. Gider bir araba çarpar o direklerden biri düşer o insanları çarpar ve bunu Kıb-Tek ne izah edebilir ne de telafi edebilir. Ama Dikmen halkı şunu bilsin; genel anlamda bir partizanlıkla karşı karşıyayız. Dikmen ve Dikmen'e bağlı tüm köylere hizmet götürmemiz UBP hükümeti ve hükümete bağlı kurumları tarafından engelleniyor, izin almamız zorlaştırılıyor, geciktiriliyor. İnanılmaz bir kararlılık sergiliyoruz, herkes şunu bilecek Yüksel Çelebi olarak ben burada olduğum sürece hiç kimse bölgeye hizmet etmemizi engelleyemeyecek, buna izin vermeyeceğiz. Her şeyimiz yasal ve kurallara uygun yapılmaktadır. Ben halkın oyuyla seçildim ve kendimi bu halkın ve aynı zamanda devletin hizmetçisi olarak görürüm, çünkü ben hizmet için bu yola çıktım ama gelin görün ki bu ülkede kendini halkın da devletin de üstünde gören zihniyetler var. Yaşadığımız sıkıntıların önemi ciddi noktalarda olduğu için parti başkanımıza da sorunları aktaracağız ve Meclis'te gündeme getirmesini isteyeceğiz" diye anlattı.

Yüksel başkanı çok uzun zamandır tanırım. Açıkçası ben böyle belediye başkanlığı yapamam. Sabahın erken saatlerinde belediyeye geleceksin ve köy köy gezmekten usanmayacaksın. Ben yapamam, bu bir karakter meselesi, Çelebi çalışma konusunda birçok belediye başkanından daha azimli ve daha hırslı. Bu adam yorulmuyor, pes etmiyor.

Ama bu hırs, bu azim, inanma olgusu CTP'li olmanın mayasında var; UBP tarafından kıskanılmalarının bir sebebi de bu sanırım…

**************

Günün Sözü

Ben ne kadar öbür çiçekleri denesem. Seninki gül oluyor aralarında…

Cemal Süreya

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.