TDP şimdi ne yapacak?

Yayın Tarihi: 28/11/16 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

TDP yönetimi bir kere partiye hakim olmanın yollarını aramalı ve bulmalı. Açıkçası ben yönetimin partide tam olarak otorite kurabildiğine inanmıyorum. Parti içinde partiye üye olmak isteyenlere bile engel çıkaran, taş koyan kişiler var. Bir parti hele hele TDP gibi kaliteli ama tabanı küçük olan bir parti, üye yazılmak isteyenler kışlayarak büyümez. Günün sonunda küçük olsun ama benim olsun derseniz bir daha ne belediye başkanı çıkar o partiden ne de vekil. Bunlar acı ama tedbir alınması gereken durumlardır.

Aslında bu çok uzun bir konu. TKP sonra BDH daha sonra da TDP. Anlaşamamak biz insanların doğasında var. Yalnız bir farkla. Öyle sanıyorum ki partiler içinde bölünmek, parçalanmak ve yeniden çoğalmak hatta yeniden bir araya gelmek sadece Kıbrıs Türk siyasetine özgü bir durum. Yılların CTP'si bir tek bölünmedi onun dışında ülkemizdeki tüm siyasi partiler bölündü, yeniden birleşti, dağıldı ve dahası.

En nihayet bu kervana TDP de katıldı. Ne oldu bu TDP'ye peki, neden bir bölünme yaşadı. Eski bir TDP'li olarak meslek hayatımda en az eleştirdiğim parti TDP'dir. Yakın dostlarımız oldu oralarda. Bir Osmanlı kuruşu menfaatimiz geçmemiştir birbirimize ve her zaman saygımızı korumuşuzdur parti yönetimiyle kendi aramda.

Bir kopma bekliyor muydum peki? Bir süre öncesine kadar tabii ki hayır ancak bir süre önce TKP'nin yeniden kurulacağını bende duydum. Pek ala yazabilirdim bunu ama sayfadan ne adam dövmeye ne de Show yapmaya gerek yok diye düşündüm.

Peki şimdi ne olacak sorusuna bugüne nasıl gelindi diye yazmak lazım.

TDP GRUP KURABİLİRDİ

Son seçimlerde yani Mehmet Çakıcı'nın genel başkan olarak girdiği son seçimde, TDP ciddi bir iç kavga yaşadı. Hani şu her parti de olan kim aday olup seçilecek kavgası bir diğer deyişle menfaat kavgası TDP de de yaşadı. BKP başta olmak üzere yapılacak işbirlikleri askıya alındı, partiye az da olsa oy getirecek kişiler sıra kavgası yüzünden aday olmadı ve TDP üç vekille bu seçimi göğüsledi.

Mehmet Çakıcı partiyi büyütemediği takdirde istifa edeceğini açıklamıştı ve öyle de yaptı. Vakti zamanında bana sorduğunda; partiyi küçültmediğinize göre bence istifa etmenize de gerek yok dedim.

Ama onun duyguları ağır bastı ve istifa etti ve ağır ağır çözülmeler ve uzun süredir hasır altı edilen sorunlar gün yüzüne çıkmaya başladı.

HARMANCI-GENÇLER-ÇAKICI ÜÇGENİ

Mustafa Akıncı'dan sonra partiyi devralan Mehmet Çakıcı ile Mehmet Harmancı'nın kanları hiç uyuşmadı desek yeridir. Partinin gençleri Mehmet Harmancı'nın sözünden asla çıkmaz. Haliyle Harmancı da sosyal demokrat olarak bu yapıya uzun yıllar emek etmiş bir siyasetçi. TDP'nin hükümet olma ihtimalleri bile doğduğunda Harmancı dostumun gençleri partinin kapısına yığarak hükümete girilme konusunun görüşülmesini dahi protesto ettirdiğini tüm partililer bilir. Ne kadar ilginçtir ki Harmancı, daha sonra kurulan uzlaşı hükümeti döneminde Çakıcı'nın teklif ettiği Turizm Bakanlığını kabul etmiştir. Bana göre bu bir çelişki değildir. Bu belki de insanların iş hayatlarıyla ilgili bir gelişmedir ya da konjonktüre bir yaklaşımdır, belki de siyasette olgunlaşmadır.

Ancak şunu söylemekte fayda var ki Cemal Özyiğit'in genel başkan olmasının ardından perde gerisinde olsa dahi partinin hakimiyetinin Cemal hoca ve ekibinde değil keza Mehmet Harmancı ve parti gençlerinin hakimiyetinde olduğu, genel kanıdır.

Şöyle ki bir süre önce Harmancı dostum Kıbrıs TV'de katıldığı bir canlı yayında Çakıcı'ya sert mesaj göndereyim derken Cemal başkana yanlışlıkla bir taş atmıştır. "gerekirse TDP'de gençler görevi devralır" gibi de bir açıklaması TDP yönetimini rencide etmiştir. Harmancı her ne kadar gaf yaptığını fark etse de kırılanlar kırılmıştır.

Günün sonunda bunun adı siyaset ve bizim ülkemizde kim hakim olacak kim yönetecek kavgası her zaman olacaktır. Yalnız Harmancı dostum , UBP'nin iyi bir aday çıkarmaması ve CTP'nin içinde yaşanan kavgadan ötürü belediye başkanı seçilebilmiştir. Parlamenter siyasete geri döneceğini duyuyorum. TDP'yi yeniden toparlamak kolay olmayacak sanırım.

EMİROĞLULARI VAKASI

Mustafa Emiroğluları'nın Gazimağusa'da güçlü bir sisim olduğunu bilmeyenimiz yok. Emiroğluları'nın parti yönetimine karşı ya ad parti disiplinine karşı bir takım yanlışları olabilir. Parti bu konuda bir disiplin mekanizması çalıştırmıştır ve bir karar üretmiştir. Bir yıllığına ihraç. TDP kurumsal bir partidir saygı duymak lazım ancak parti yönetiminin en son neden harekete geçtiğini Emiroğluları çıkıp açıklasa öyle sanıyorum ki hayli rezillik çıkar. Ben bu süreci çok iyi bilenlerdenim ama bu parti içi bir mesele olduğu için bu konuda ahkam kesmek de bana düşmez. TDP kendi kararlarını alacak olgunlukta bir partidir.

TDP NE YAPACAK?

Çakıcı başkanlığında TKP yeniden siyasi hayata sokuluyor. TDP'nin on binlerce üyesi yok ve TDP son seçimini, son çıkardığı milletvekili sayısını Mehmet Çakıcı algısıyla ve fotoğrafıyla çıkarmıştır. Yani şu an ki yönetimin ne kadar başarılı olduğunu ölçme şansımız yok. İlk seçimde TDP sandığa gidecek ve başarısının yüzdeliğini göreceğiz. Şu kaçınılmaz bir gerçektir ki TDP bu süreçten yara almıştır ve illa ki bir kayıp yaşayacaktır.

Zira istifa eden hem Çakıcı hem de partinin kurucusudur. Çakıcı dışında herhangi bir vekil istifa etmiş olsaydı, TDP'ye bunun pek bir zararı dokunmazdı ama istifa eden partinin kurucu başkanı olunca bu sıkıntı yaratacak.

TDP yönetimi bir kere partiye hakim olmanın yollarını aramalı ve bulmalı. Açıkçası ben yönetimin partide tam olarak otorite kurabildiğine inanmıyorum. Parti içinde partiye üye olmak isteyenlere bile engel çıkaran, taş koyan kişiler var. Bir parti hele hele TDP gibi kaliteli ama tabanı küçük olan bir parti, üye yazılmak isteyenler kışlayarak büyümez.

Günün sonunda küçük olsun ama benim olsun derseniz bir daha ne belediye başkanı çıkar o partiden ne de vekil. Bunlar acı ama tedbir alınması gereken durumlardır.

AKINCI, TDP'YE MESAFELİ Mİ?

Yeri gelmişken söylemekte yarar var. Ben vakti zamanında TKP'ye üye olurken Akıncı hayranlığım nedeniyle oldum, halen kendisine de bir hayranlığım vardır. Ne kadar eleştirsek de benim için değerlidir, yeri ap ayrıdır ancak Cumhurbaşkanı Akıncı seçildikten sonra parti ile ilişkilerini ciddi anlamda soğuttuğu ve mesafe koyduğu da TDP'liler tarafından sıklıkla söyleniyor. Aday olursa bir daha oy vermem diyenlerin sayısı az değildir.

TKP BAŞARILI OLACAK MI?

Parti meselesi kurumsallaşma ve yayılma meseledir. Toplum önünde iyi bir algı yaratabilme meselesidir. Eğer TKP bunu başarabilir ve yeterli finansı da yaratabilirse elbette ki başarılı olabilir.

Sonuç olarak KKTC siyasetinin sosyal demokrat görüşü bir bölünme yaşamış ve ciddi yara almıştır.

************

GÜNÜN SÖZÜ

Aşk, bazen gitmekIe kaImak arasında verdiğin en büyük savaştır. Sevmeyenin akIı, gerçekten sevenin kaIbi kazanır bu savaşı.

NAZIM HİKMET

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları