TDP'de kayıtlı üyenin yarısı istifa etti

Yayın Tarihi: 29/11/16 08:00
okuma süresi: 9 dak.
A- A A+
  • Bu arada TKP kanadı üzerinden elde ettiğim bilgilere göre TDP'nin kayıtlı iki bin aktif 1200 üyesi var ve şu ana kadar beş yüzden fazla TDP'li istifa etmiş. İstifa listeleri zaten basına gönderiliyor. Listelere baktığımızda üç ilçe başkanının ve birçok örgüt başkanının istifa ettiğini gördüğümü söyleyebilirim.

İçişleri Bakanlığında dün ilginç olaylar yaşandı. Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı ve grubu ile TDP tarafından yollandığı iddia edilen bir grup vatandaş TKP'yi tescillemek için başvuruda bulundu. Her nasıl olduysa oldu ya da Sn Çakıcı daha erken gitmiş olmalı ki TKP ismini Çakıcı tescilletmeyi başardı. Bir başka bilgiye göre ise Çakıcı'nın daha önceden yani TDP'den istifa ettikten sonra TKP ismine başvurduğu ve bu vesileyle aldığı yönünde. Tabii Çakıcı haricinde TKP'yi kurmak için gönderilen ya da giden grubun neden gittiğini anlamak zor olmasa gerek. Kimse yanlış anlamasın ama gereksiz bir manevra olmuş. Günün sonunda parti ismiyle mi seçim kazanılıyor. Halk bir partinin adaylarına ve siyasetteki imajına bakarak oy veriyor. Siz o partinin adını ne koyarsanız koyun.

Toplum gözünde iyi yer etmiş kişiler diğer partilerin de isimlerin de önüne geçiyor haliyle. Eğer ki TDP tarafından yollanmışsa diğer grup yanlış olmuş bence. Hiç gerek yoktu diye düşünüyorum. TDP'de yaşananlar haftaya damgasını vuracağa benziyor. Her yerde TDP ve TKP konuşuluyor. Öyle ki kritik aşamadan geçen Kıbrıs sorununu bile gölgede bırakmayı başardı.

Her ne kadar bağımsız olsa da Cumhurbaşkanı, TDP'de yaşanan bölünmeyle ilgili bir açıklama yapmaması doğrusu beni şaşırttı. Günün sonunda Sn Akıncı'nın kökeni TKP…

Aylar önce nisan ayında TDP ile ilgili samimi eleştirilerden oluşan bir yazı kaleme almıştım. Bu yazı da hem önemli tespitlerde, eleştirilerde ve uyarılarda bulunmuştum. Çok değil yedi ay sonra TDP bölündü ve şu an baraj altı kalma sorunuyla karşı karşıya.

İşte o yazıyı yeniden yayınlama ihtiyacı duydum. Koalisyon ortağı olup ülke yönetmeye aday bir partinin, o potansiyelden ne duruma düştüğünü görmek birçok kişiyi üzdü.

Bu arada TKP kanadı üzerinden elde ettiğim bilgilere göre TDP'nin kayıtlı iki bin aktif 1200 üyesi var ve şu ana kadar beş yüzden fazla TDP'li istifa etmiş. İstifa listeleri zaten basına gönderiliyor. Listelere baktığımızda üç ilçe başkanının ve birçok örgüt başkanının istifa ettiğini gördüğümü söyleyebilirim.

26 nisan 2016 tarihli yazım.

Toplumcu Demokrasi Partisi, Lefkoşa Belediye Başkanlığı seçimlerindeki zaferinden sonra Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de kazanmasının ardından ki her ne kadar Sn Akıncı bağımsız aday olarak seçimlere katılmış olsa da TKP-BDH kökeninde olduğunu biliyoruz, bu iki başarılı seçimin ardından iyi bir imaj edinmiş ve ilk seçimde mevcut vekil sayısını ikiye katlayacağı algısını topluma hissettirmişti. Bu hala öylemi bilmiyorum ama öyle olmasını temenni ederim bir sosyal demokrat olarak. TDP'nin en son seçimlerde içine girmiş olduğu kim hangi sırada aday olacak kavgası ne yazık ki TDP'yi üç vekile mahkum etmiş ve en az 6 vekil çıkaracakken bundan mahrum olmuştu. Bir süre önce kurultayını da coşkuyla gerçekleştiren TDP, Cemal Özyiğit başkanlığında örgütlenmeye devam ediyor.

Son kurultayı rahat bir şekilde kazansa da Cemal başkan parti içinde hatrı sayılır bir muhalif yapı olduğunu da görmüş olduk. Tabii bu TDP'nin siyasi olarak büyüdüğü anlamına geliyor, yani bu kötü bir şey değil. Gelin görün ki örgüt yapısını geliştirmek için ciddi uğraş veren bu parti her ne halse yeni üye yazamıyor. Bunun birkaç gerekçesi var. Bu konuyu biraz araştırma ihtiyacı hissettim ve araştırdım.

TDP'nin kurultayı ile birlikte yeni tüzüğü de hayata geçti ve bu tüzüğe göre TDP'ye üye olmanız halinde aidat ödemeniz gerekiyor. Söz konusu aidat 10 TL gibi küçük bir rakam. Öğrendiğime göre tüzük tarafından konulan aidat şartını üyelerin önemli bir kısmı ödemiyor.

Partiye üye olmak için yapılan yeni başvuruların neredeyse tümü de kabul edilmiş değil ya da kabul edilmişse de olası bir kurultayda oy kullanma hakları yok.

TDP içindeki güvenilir kaynaklarımdan edindiğim bilgilere göre parti içinde bazı kimselerin şişirme üye kitlesi yaratmasından korkuluyor. Bu korku bazı partili yöneticileri öyle bir etki altına almış ki ; gerçekten TDP'ye inanıp da partiye üye olmak isteyen ya da üyelik yenilemek isteyen herkese şu an kırmızı ışık yakılmış durumda.

ŞİŞİRME ÜYE KORKUSU

Haksız da bulmuyorum bu kişileri. Olası bir kurultayda yoldan geçen herkesi üye yazıp da kurultay zamanı parti yönetimini ele geçirmeye kalkabilirler. Elbette ki üye yazma ya da kabul etme konusuna bir kriter getirilmeli. Zaten yeni geçen parti tüzüğü de buna gerekli kriterleri getiriyor.

Partililerin önemli bir kısmı üye olmak isteyenlerden aidat alınmamasını savunurken az ama etkili bir kesim de aidat alınmasını talep ediyor.

Bir sosyal demokrat olarak ben de aidat alınması taraftarıyım. Eğer bir partinin üyesi olmak istiyorsanız imkanlarınız nispetince o partiyi desteklemeli ve aktif siyaset yapmasına yardımcı olmanız gerekir.

SORUN AİDAT MI KORKU MU?

Bana anlatılanların ardından benim aklımda başka soru işaretleri oluştu haliyle. Eğer yeni üye yazmamanın asıl nedeni üyelerden aidat alınıp alınmaması konusuysa parti tüzüğü açık bir şekilde aidat alınması gerektiğini yazıyor, aidat talep edilir ve vermeyen ya da vermeyecek olanlara da gerekli işlem parti yönetimi tarafından uygulanır. Hali hazırda üyelerin büyük bir çoğunluğu aidat vermiyor, bu üyelere gidilip de 10 lira veriniz dense kimse 10 lirasını acımaz diye düşünüyorum.

Ancak mesele Mehmet Çakıcı'nın ya da Mustafa Emiroğluları'nın ya da başka kişilerin üye yazarak parti yönetimini ele geçirme korkusu ise bu çok yanlış bir korku çünkü şu an ki yönetim üye konusuna bir düzenleme getirerek demokratik bir ortam yaratabilir.

Yani düşünsenize beş bin üye beş yıllık aidatını peşin ödemeyi garanti edip partiye yazılmak isterse siz neye ve hangi gerekçeye göre bu insanları partiye üye yazmayacaksınız?

Anlata biliyor muyum? Parti yönetimi, TDP gibi içinde temiz, dürüst ve Kıbrıs'ın geleceğine ışık tutacak değerli insanlarını hem korumalı, hem de kazanmalı.

TDP'nin yeni üyelere ihtiyacı yoksa, mevcut üyelerin salt çoğunluğu şu an ki yönetimi ya da yönetimi perde gerisinde destekleyen kitleyi koruması için bozmak istemiyorsa bu bana Derviş Eroğlu UBP'sinin delege sistemini hatırlatır ki bunu asla TDP'ye yakıştırmam.

Sonuç olarak TDP doğru ve insan kaynaklı bir vizyonla yönetilirse büyür. Birçok partinin üye kaybettiği ve Halkın Partisi'nin tüm tepki oylarına kapılarını ardına kadar açtığı şu günlerde TDP'nin partililerini hızla kucaklaması ve kazanması gerekiyor. İpsiz sapsız partili olmayanları kastetmiyorum burada.

TDP'nin kaderi 3-4 vekil değil kilit parti olabilmek olmalı bunun içinde örgütlenmek ve üye kazanmak zaruri bir durumdur.

Cemal hoca değerli ve önemli bir adamdır, TDP'yi başarılı kılabilir. Stratejik doğrularla; partisi de kendisine güveniyor ama sanırım bazı konularda elini masaya vurmalı.

Uzunca zamandır TDP'ye üye olmak isteyip bir türlü üye olamayan birçok TKP'li ve BDH'lının şikayetlerini duyuyordum, fırsat bulmuşken kaleme alayım dedim.

*****************

Günün Sözü

Hayatı ıskalama lüksün yok senin. Onun varsa, bırak o lüksü sonuna kadar yaşasın.

NAZIM HİKMET

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.