Sendikalar daha etkin olmalı

Yayın Tarihi: 02/12/16 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • Bir sendikacı Başbakanlık ya da Meclis basmaz. Bir sendikacı çocukların eline Ankara aleyhtarı pankart tut etmez. Grevini yapar, meydanları doldurur ve adeta bir aslan gibi kükrer. Hükümet de kendini toparlamak zorunda olduğunu anlar.
  • Sendikal Platform'un Başbakanlık önündeki eyleminde öğrenciler de vardı. Diğer yanda da Başbakanlığı bekleyen Çevik Kuvvet. Bir yandan Başbakanlığın kapısı zorlanıyor diğer yandan sendikacılar öğrencilere geride durun çağrısı yapıyor. Yaşanacak sert bir polis müdahalesinde hiç hoş olmayacak sonuçlar yaşanabilirdi. Bu kesinlikle tekrarlanmamalı.
  • Bir başka çelişki. Çok sayıda CTP'li vekil ve eski bürokrat Sendikal Platform'un eylemine destek verdi. Abesle iştigal bir durum. CTP daha altı ay önce hükümetteydi ve daha öncesinde de hükümetteydi. Dağyolu'nda ölen çocukların bu akıbeti yaşamasında CTP'nin de sorumluluğu yok mu?
  • Kusura bakmayın ama CTP hangi yüzle bu eyleme destek vermeye gitti? Uzun yıllar hükümet edip de ölüm yolunu tamir etmeyen bir parti olarak en az UBP kadar sorumlu bugün yaşananlardan.

Dağyolu'nda hayatını kaybeden üç kardeşimizin ardından hükümete öfke seli büyüyor. Evet. Dışarıdan baktığımızda fotoğraf aynen böyle ancak durum böyle değil. Öğrenciler arkadaşlarının kazada ölümlerini protesto etmek için yine dün Başbakanlık önündeydiler. Protestolarını yaptılar ve gittiler. Çok da uzun sürmedi diyebiliriz bu eylem. Kim ne derse desin ortada trajik bir durum var ve gençler hükümete tepkilerini gösterme noktasında son derece haklılar.

Söz konusu facia kazanın ardından Sendikal Platform da Başbakanlık önündeki yerini aldı ve eylemini gerçekleştirdi. Sendikaların zaten en temel özelliği budur; hükümetlere karşı eylem gerçekleştirmek. Toplum bunu yadırgıyor ve sendikaların tamamen ortadan kalkmasını istiyor, öğrencilerin eylemini değil ama Sendikal Platform'un eylemini herkes negatif karşıladı.

Açıkçası ben gereksiz bulmuyorum, sendikaların varlığı bir ülke için son derece önemli dinamiklerden biridir ama bizim ülkede sendikacılık var mı derseniz; oturup hepimizin düşünmesi gerekir diyebiliriz.

Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar az sendika üyesiyle eylem yapılmaz. Öte yandan sendikalar resmi bir devlet kurumunun kapısını kırarlar mı diye de sormak lazım. Yani yapılan eylemin şekli bence yanlış.

Okullarda birkaç günlüğüne greve gidip eğitimde var olan yanlışların düzeltilmesi için mücadele etmek de son derece normal.

Sendikal Platform daha etkin olmalı

Dediğim gibi, ben sendikaların varlığına karşı değilim ama doğru anlamda sendikacılık yapılmıyor. Bizim ülkemizde sendikacılık ne yazık ki ya Türkiye'ye sövmek ya da bina basıp kapı pencere kırmakla özdeşleşmeye başladı. Bu son derece yanlış.

Yaşanan trajik kaza sonrasında Sendikal Platform'un ortaya koyduğu tepki son derece zayıf. Belki de bu Sendikal Platform'un zayıfladığını gösterir. Planlı ve organize hareket edip daha etkin olmalılar.

Bir sendikacı Başbakanlık ya da Meclis basmaz. Bir sendikacı çocukların eline Ankara aleyhtarı pankart tut etmez. Grevini yapar, meydanları doldurur ve adeta bir aslan gibi kükrer. Hükümet de kendini toparlamak zorunda olduğunu anlar.

Ben dünkü eylemi son derece zayıf ve yanlış yapılmış bir eylem olarak nitelendiriyorum.

Bir de halkın gözündeki imajı bir şekilde düzeltmeleri lazım, sokaktaki vatandaş sendikal eylemleri gereksiz buluyor. Bu algının değişmesi lazım.

Uzun yıllardır canlı yayınları işgal eden bir yayıncı olarak sendikacıları çok da fazla konuk çağırmıyorum. 17 yıllık meslek hayatımda her konuk çağırdığımda aynı ezberi tekrarlıyorsa ben o adamı konuk çağırmam. Konuk çağırabildiklerimiz ise zaten az sayıyla sınırlı. Her biri de yakın dostum olmasına rağmen. Bunun nedeni şu ki artık inandırıcılıklarının olmaması ve topluma hitap etmekte yetersiz kalmaları. Sorun bununla da bitmiyor. Koltuğa yapışmış başkanların bazıları yerine sendikacı yetiştirmezken bazıları da yetiştirecek sendikacı bulamıyor. Bu sıkıntılar var.

Çocukların sendikal eylemde yeri yok

Dünkü eylemde bir başka yanlış daha vardı. Sendikal Platform'un Başbakanlık önündeki eyleminde öğrenciler de vardı. Diğer yanda da Başbakanlığı bekleyen Çevik Kuvvet. Bir yandan Başbakanlığın kapısı zorlanıyor diğer yandan sendikacılar öğrencilere geride durun çağrısı yapıyor. Yaşanacak sert bir polis müdahalesinde hiç hoş olmayacak sonuçlar yaşanabilirdi. Bu kesinlikle tekrarlanmamalı.

CTP'nin bu eylemde yeri yoktu

Bir başka çelişki. Çok sayıda CTP'li vekil ve eski bürokrat Sendikal Platform'un eylemine destek verdi. Abesle iştigal bir durum. CTP daha altı ay önce hükümetteydi ve daha öncesinde de hükümetteydi. Dağyolu'nda ölen çocukların bu akıbeti yaşamasında CTP'nin de sorumluluğu yok mu?

Kusura bakmayın ama CTP hangi yüzle bu eyleme destek vermeye gitti? Uzun yıllar hükümet edip de ölüm yolunu tamir etmeyen bir parti olarak en az UBP kadar sorumlu bugün yaşananlardan.

Yanlışsam yanlışsın desin biri.

Bu ülkenin tüm partileri yaşanan bu ölümlerden sorumlu. Belki de haziranda seçim var, belki de CTP yeniden iktidar olacak ve bu ölümleri hatırlayacak mı birileri? Büyük ihtimal hayır.

CTP neye göre nasıl muhalefet yapacak doğrusu merak ediyorum.

*********************

KAMUOYUNA ÖNEMLİ DUYURU

95619 SAYI VE 19/08/2012 TARİHİNDE YAYINLANAN HABERDAR GAZETESİNİN 1. SAYFASINDA MANŞET VE 14'ÜNCÜ SAYFASINDA KULİS KÖŞESİNDE YER ALAN VE KEZA WWW.HABERDARKİBRİS.COM ADRESLİ İNTERNET SAYFASINDA YAYINLANAN VE TUTULAN ''DR. İZBUL AZ KALSIN ÖLDÜRÜYORDU'' BAŞLIKLI YAZI VE/VEYA HABER DR. İZBUL'A SORULMADAN VE/VEYA TEYİT EDİLMEDEN VE/VEYA GERÇEĞİ ARAŞTIRILMADAN YAPILMIŞ OLUP, GERÇEKLERİ YANSITMADIĞI TESPİT EDİLMİŞTİR. SAYIN DR. SALİH İZBUL'UN LEFKOŞA KAZA MAHKEMESİNDE ALEYHİMİZE İKAME ETTİĞİ 6508/2012 SAYILI ZEM VE KADİH DAVASI SÜRECİNDE DE BEYAN ETMİŞ OLDUĞUMUZ GİBİ MEZKUR YAZI YAYINLANIRKEN DR. İZBUL'U RENCİDE EDİCİ BİR NİYET TAŞIMADIĞIMIZ GİBİ KENDİSİ İLE HİÇBİR HUSUMETİMİZ BULUNMAMAKTADIR. MEZKUR YAYINLAR NEDENİ İLE DR. İZBUL'DAN ÖZÜR DİLERİZ.

SAYGILARIMIZLA

GÖKHAN ALTINER

************************

Günün Sözü

Demokrasi karşıtı en iyi argüman averaj bir oy verenle beş dakikalık muhabbettir.

Winston Churchill

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları