Büyük bir savaşın pimi çekildi

Yayın Tarihi: 21/12/16 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
  • Unutmayın Saraybosna'da, 28 Haziran 1914 saat 01.15'te Arşidük Franz Ferdinand, Gavrilo Princip tarafından suikasta uğradı. Bunun üzerine Avusturya-Macaristan, Sırbistan'a savaş açtı. Olay, I. Dünya Savaşı'nın başlamasına neden olarak gösterildi. İşte Andrey Karlov'un öldürülmesi büyük bir savaşın başlangıcını tetikleyebilir. Ortadoğu'da yaşanan savaş, bu savaşa İran'ın müdahil olması, Rusya'nın, Amerika'nın ve Türkiye'nin müdahil olması, diğer Avrupa devletlerinin müdahil olmuş olması aslında Üçüncü Dünya Savaşı'nın minik bir denemesi diyebiliriz.
  • Hiçbir aklı başında güç ki buna tüm terörist gruplar da dahil kalkıp da Rusya gibi dünyanın iki numarasının "A" sınıfı bir ülkesinde, Türkiye'de; bir büyükelçiyi öldürüp de Rusya'ya meydan okumaz. Okumuşsa uzun metrajlı bir savaş filmi başlıyor demektir.
  • Tabii akıllara takılan sorulardan biri de Karlov'un nasıl olur da koruması ya da korumaları olmaz ya da nasıl olur da bir büyükelçi hiç kimse tarafından korunmaz?

Türkiye terör saldırılarıyla adeta sallanıyor ve son derece zor bir sınav veriyor. Türkiye'de son bir haftada yaşananları uzun uzadıya düşündüğümüzde kelime anlamıyla Üçüncü Dünya Savaşı'nı anımsatıyor bana. Türkiye'de denenen darbe girişiminin ardında FETÖ yapısı ile Amerika'daki belli güçlerin olduğu artık aşikar. Son bir haftada peş peşe gerçekleşen terör eylemlerinin ise arkasında yatan asıl neden Ankara-Moskova yakınlaşması.

Amerika'nın ve Avrupa Birliği'nin bundan son derece rahatsız olduğunu biliyoruz. Halihazırda Kıbrıs konusunda yaşanan baş döndürücü pozitif gelişmelerin ardında yatan da Kıbrıs'ı hiçbir şekilde Ruslara kaptırmamak var.

Tarih derslerinde hepimize ne öğretildi bugüne kadar hatırlayalım. Çıkan savaşların ardında yatan en büyük gerekçelerden biri de her zaman Rusların sıcak denizlere inme isteğinin olmasıdır.

Artık Ruslar zaten sıcak denizde. Rusya'nın Suriye'de iki üssü olduğu ve Esad rejimini koruduğunu hepimiz biliyoruz. Eskiden neydi peki? Bu bölgede borusunu öttüren sadece Amerika'ydı ama artık Rusya var ve Rusya bu bölgeye hızla yayılıyor.

Söz dinlemeyen bir Ankara'ya ilk büyük girişim darbe denemesiydi. Bu başarısız olunca asker ve polis içinde teşkilatlanmış yapı şu an başaramadıkları darbe girişimini bir nevi devam ettiriyor.

Elçiler neyi temsil eder?

Hani şu basit sorunun cevabını herkes bilir. Bir ülkenin büyükelçisi o ülkenin devlet başkanını, hükümeti yani kısaca o ülkeyi temsil eder. Çevik Kuvvet'ten bir Türk polis ya da adına terörist de diyebiliriz, Rusya gibi büyük bir devletin büyükelçisini arkasına kadar sokulup öldürebiliyorsa ve sivil halka zarar vermiyorsa ki Beşiktaş ve Kayseri'deki saldırılar da aynı şekildeydi. Bunu oturup düşünmek lazım.

Dünya savaşlarında da bir ülkenin diplomatlarının ya da elçiliklerinin dokunulmazlıkları vardır. Dünya hukuku ve etiği bunu gerektirir. Elçiler haber götürüp getiren aracılardır aslında. Temsil eder ve sorunların çözülmesinde aktif rol alırlar.

Bugüne kadar birçok büyükelçi öldürülmüş olabilir ama bu sık yaşanan bir olay değildir. Dediğim gibi tasvip edilmez. Ancak Rusya'ya açık bir mesaj verildi bu cinayet işlenerek.

Katilin cinayeti kesinlikle duygusal değil

Rus büyükelçinin öldürülmesi bazı çevrelerce Halep'te yaşanan drama dayanamayan bir polisin eylemi olarak da yorumlandı. Açıkçası son derece saf bir değerlendirme tabii ki bu. Düşünsenize Halep'te yaşanan drama tepki olsun diye siz gider de Rusya'nın büyükelçisini yani bir diğer deyişle devlet başkanını öldürürseniz Halep'te daha çok insan ölsün diye bu eylemi yaparsınız.

Kaldı ki Halep'te yaşanan insan dramını bitirmek için Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Putin ile ciddi bir iş birliği vardı. Yine bir Müslüman yetişmişti bir başka Müslüman'ın yaşadığı insan dışı drama. İşte tam da bu noktada Rusya'nın büyükelçisini öldürürseniz "gel kardeşim sen kalan Suriyeliyi de öldür" demiş olursunuz.

İşlenen bu cinayet aslında pek çok sıkıntıyı dinamitlemiş oldu. Herkes biliyor ki bu cinayeti kimlerin işlettiği illaki bulunacak ve illaki bunun karşılığı misliyle verilecek. Hatta tahmin edemeyeceğimiz başka olumsuz gelişmeler dahi yaşanabilir.

Yani işin özeti yakın zamanda çok ciddi negatif şeyler yaşanacak.

Tabii akıllara takılan sorulardan biri de Karlov'un nasıl olur da koruması ya da korumaları olmaz ya da nasıl olur da bir büyükelçi hiç kimse tarafından korunmaz?

Türkiye ile Rusya'nın arası açılmaz

Bu terörist eylem Türkiye ile Rusya'nın arasını açmak için yapılmışsa bu başarısız olacak belli. Zaten iki ülke arasında başlayan yakınlaşma kolay kolay artık bozulmaz. Türkiye-Rusya yakınlaşmasının ortamını kimse kusura bakmasın ama Amerika kendi elleriyle hazırladı. Bu yakınlaşmayı her iki ülke temkinli yaşıyor olsa dahi Ankara'nın Washington'a kalbi bu kadar kırıkken, Moskova'yı da ezeli rakibi Amerika'nın elinden müttefikini alma heyecanı sarmışken hiçbir gelişme Türkiye-Rusya yakınlaşmasını engelleyemez.

Bu cinayet neden işlendi?

Gelelim en önemli soruya. Neden biri gidip Rusya gibi bir ülkenin hem de Ankara büyükelçisini öldürmek ister ki?

Bu sorunun birden çok cevabı olabilir ama bize göre birden çok cevabı vardır. Türkiye de Rusya da bunun cevabını gayet iyi bilir mutlaka. Bunu FETÖ mü yaptı? İlk bakışta öyle görünüyor zira katil FETÖ listesinde yer alan polislerden biri, en azından bu yönde bir açıklama var.

Peki bunu FETÖ yaptıysa bu işin arkasında Amerika mı var? Bana bu da çok mantıklı gelmiyor. İlk bakışta bu mantıklı gelse dahi Amerika, kalkıp da Rusya'ya böyle bir gol atma aptallığına düşmez diye düşünüyorum.

Çok yakında sis perdesi aralanacak ve takke düşecek. Bekleyip göreceğiz ama her kim yaptıysa büyük bir savaşın pimini çekti.

Unutmayın Saraybosna'da, 28 Haziran 1914 saat 01.15'de Arşidük Franz Ferdinand, Gavrilo Princip tarafından suikasta uğradı. Bunun üzerine Avusturya-Macaristan, Sırbistan'a savaş açtı. Olay, I. Dünya Savaşı'nın başlamasına neden olarak gösterildi.

İşte Andrey Karlov'un öldürülmesi büyük bir savaşın başlangıcını tetikleyebilir. Ortadoğu'da yaşanan savaş, bu savaşa İran'ın müdahil olması, Rusya'nın, Amerika'nın ve Türkiye'nin müdahil olması, diğer Avrupa devletlerinin müdahil olmuş olması aslında Üçüncü Dünya Savaşı'nın minik bir denemesi diyebiliriz.

Hiçbir aklı başında güç ki buna tüm terörist gruplar da dahil kalkıp da Rusya gibi dünyanın iki numarasının "A" sınıfı bir ülkesinde, Türkiye'de; bir büyükelçiyi öldürüp de Rusya'ya meydan okumaz.

Okumuşsa uzun metrajlı bir savaş filmi başlıyor demektir.

*************

Günün Sözü

Genellikle bütün büyük yanIışIıkIarın aItında gurur yatar.

Puşkin

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.