Özgürgün'den vatandaşa gol !

Yayın Tarihi: 26/12/16 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Geçtiğimiz CTP hükümetleri döneminde Ferdi Sabit Soyer başbakan iken petrol zamlarını sübvanseye etmiş petrol fiyatlarındaki artış o denli yüksek yansımamıştı. Bunların yolları vardır. Eğer ki ayağınızı yorganınıza göre uzatırsanız, olur olmaz yardımlarda bulunmazsanız ve en önemlisi mali protokolü uygulayıp Türkiye ile iyi ilişkiler kurabilirseniz yaşanacak petrol zammını vatandaşa indirimli bir şekilde yansıtabilirsiniz.Kimse kusura bakamsın ama burada tam da bir bindirim olmuş.

Hükümet 13. Maaşları ödeyebilmek için yüksek oranda zamla kredi kullandı. Malum ocak ayında % 5,12 maaş zammı da gerçekleşecek. Hani buna hayat pahalılığı da diyebilirsiniz. İşte hükümet bir yandan verirken bir yandan da vatandaşın cebindeki üç kuruş parayı almış olacak.

2016 yılı biterken hükümet vatandaşa tam da bir son dakika golü attı. Elektrik zammını hep birlikte yedik. 2013 yılından bu yana elektrik de yapılan en yüksek zam yapıldı. Maliye Eski Bakanı Birikim Özgür'ün maliye bakanlığına ve hükümete yönelik yaptığı eleştirileri şimdi daha iyi anlayabiliyoruz. Özgür, hükümetin mali bütçesini ve kaynaklarını pervasızca ve yanlış bir şekilde harcadığını açıklayıp duruyor. İşte yapılan harcamalar ya da artışların kaynağının nereden çıkacağı belli oldu. Elektriğe yapılacak okkalı zamlarla 2017 yılında oluşacak bütçe açıkları kontrol altına alınmaya çalışılacak.

% 19 elektrik zammını neden yaptınız diye bugün yarın aynen şu açıklama düşecektir "petrol fiyatlarındaki artış". Bakınız net olarak söylüyorum gösterilecek olan bahane aynen budur.

Kasım ayında akaryakıta yapılan zamların ardından, aralık ayında bunu tüp gaza yapılan artış izledi ve şimdi de elektrik zammı.

HİÇ ZAM YAPILMASIN MI?

Hiç zam yapılmaması elbette ki mümkün değil. Kabul ediyorum biz ülke olarak ithalata bağımlı yaşayan bir adayız. Petroldür gazdır temel ve zorunlu ihtiyaç ve evet bu argümanların üretim ve tüketim ücretleri zamlanmış olabilir ancak maruz kalınan bu zamlar inanın ki hükümetin sübvansiyonları ile daha düşük oranlarda yansıtılabilir.

ZAMLAR SÜBVANSİYE EDİLEBİLİR

Yani devlet bu kadar yüksek oranda zam yapmak zorunda değil.

Geçtiğimiz CTP hükümetleri döneminde Ferdi Sabit Soyer başbakan iken petrol zamlarını sübvanseye etmiş petrol fiyatlarındaki artış o denli yüksek yansımamıştı. Bunların yolları vardır. Eğer ki ayağınızı yorganınıza göre uzatırsanız, olur olmaz yardımlarda bulunmazsanız ve en önemlisi mali protokolü uygulayıp Türkiye ile iyi ilişkiler kurabilirseniz yaşanacak petrol zammını vatandaşa indirimli bir şekilde yansıtabilirsiniz.

Kimse kusura bakamsın ama burada tam da bir bindirim olmuş.

Elektrik ancak iki gerekçe ile zamlanır.

Birincisi petrol fiyatlarındaki artış, ikincisi ise hükümetin genel zam politikasına bağlı yapılan zamların bir parçası olarak zamlanır.

Petrol fiyatları ortadoğuda devam eden şiddetli savaştan ötürü sürekli değişkenlik yaşayabilir. Yani petrol çoğu zaman pahalıdır ama burada bir başka önemli gerçek var ki hükümet ciddi bir bütçe açığıyla karşı karşıya.

İşte bu bütçe açığının kapanabilmesi için ki kapanmaz, daha doğru konuşacak olursak açığın azaltılması için genel zamlar yapılır. Elektrik zammı, akaryakıt zammı, tüp gaz zammı.

Bununla beraber zaten diğer zamlarda peşi sıra gelecektir.

Gıda maddeleri ve hizmet sektörü ve diğer tüketim maddeleri de zamlanacaktır. Başka zamlara da hazır olun.

NAKİT BÜTÇE AÇIĞI 80 MİLYON LİRA

Hükümet 13. Maaşları ödeyebilmek için yüksek oranda zamla kredi kullandı. Malum ocak ayında % 5,12 maaş zammı da gerçekleşecek. Hani buna hayat pahalılığı da diyebilirsiniz. İşte hükümet bir yandan verirken bir yandan da vatandaşın cebindeki üç kuruş parayı almış olacak.

TÜRK LİRASI % 25 DEVALÜASYON OLURKEN

Devalüasyon aldı başını gitti. Dövizin tırmanışı karşısında Türk lirası % 25 değer kaybetti ama biz ülke olarak sterlin ve avro üzerinde şekilleniyoruz. İşte buy sert zam başka alanlardaki indirimlerle tolore edilemezse, aynı zamanda % 5.12 yerinme daha yüksek bir hayat pahalılığı verilmezse hükümetin yaptığı elektrik zammı tam bir kaosla sonlanacak. Bu işin sonu açık, vatandaş elektrik borcunu ödeyemez hale gelir.

Elektrik zammının yapıldığı şu günlerde Rum tarafı elektriği ucuzlattı. Şu batmış Rumlardan bahsediyorum. Başbakandan ses yok mu diye düşündüm bir an; Başbakan Özgürgün'den her zaman olduğu gibi ses yok dostlar.

Yapın kardeşim elektriği de zamlayın. Sterlin olmuş 4,5 TL elektriği de zamlayın, ne olmasa KIBTEK batacak, bu zamlarla vatandaş elektrik borcu ödeyemez ki.

Hele SnÖzgürgün, bu memlekete refah gelsin diye kurmadı mı UBP-DP hükümetiniDakika bir gol bir elektrik zammı alnımıza dayandı. Hocam illa ki şartsa ki yani petrol fiyatları pahalı olduysa en azından beraberinde de başka giderleri düşürdüğünüzü duyurun.

Ne o felaket tellalları gibi elektriğe zam şart yoksa Kıbtek batacak. Ee hani kardaydı bu kurum? Hani dünyaya elektrik satacaktık?

Yoksa yalan mıydı?

SENDİKALAR KAZAN KALDIRMALI

Elektrik zammı konusunda El-Sen sendikasının herhangi bir tepki verdiğini okumadım. Yazımı kaleme alırken şöyle bir baktım ama herhangi bir açıklamasını bulamadım. Ülke genelindeki sorunlarla ilgili Hür-İş federasyonuna bağlı sendikaların ve de KTAMS gibi büyük sendikaların ses verme konusunda gereken tepkiyi vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Yakın zamanda ciddi zamlar ve ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalacak bir memlekette sendikaların göz dağı vermesi gerekiyor.

EKONOMİK PROGRAM UYGULANACAK MI?

Büyükelçiliğin mali protokol ile ilgili yaptığı açıklamayı tam olarak hala kimse değerlendirmedi. İlerleyen günlerde bunu daha geniş bir dille ele alacağız ancak ekonomik protokolün uygulanmadığı ortada. Bu durumda SnDenktaş kendi programını mı uygulayacak? Ankara ile yeni bir pazarlığa mı oturacak yoksa mevcudu tekrara mı gidilecek? Nasıl olacak bunu merak ediyorum.

Bu konuda hiç konuşulmuyor.

Son söz olarak yapılan yüksek zamlarla hükümet mali açıdan sıkıntıda olduğunu ve açıklarını kapatılmak için gözünü vatandaşın cebindeki olmayan paraya diktiğini anlıyoruz. Bu son dakika golünün acısı erken seçim olarak çıkacak, benden söylemesi.

**********

GÜNÜN SÖZÜ

GEMİDE İSYAN ÇIKTIYSA SEBEBİNİ AŞÇIYA SORUN

VİKİNG ATASÖZÜ

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.