ABD-Rus kavgası ve Türkiye !

Yayın Tarihi: 02/01/17 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+


Suriye'den KKTC'ye girmeye çalışan onlarca kaçak mülteci olduğunu duyuyoruz çoğu zaman. Deniz ve hava limanlarımız ne kadar güvenli. Limanlardaki sahte pasaportları tanımlama cihazları ne kadar güncel ve ne kadar başarılı? Polis sayısının yetersiz olduğu da ayrı bir gerçek. Limanlar olası bir terörist saldırıya ne kadar hazırlıklı?Bu sorular artık son derece önemli oldu çünkü hemen yanı başımızda ciddi boyutta terör saldırıları gerçekleşiyor.

Eskiden limanlar sorma gir hanı diye yazıldığında bu Türkiye-Kıbrıslı ayrımcılığı diye tepki görürdü ama geçtiğimiz hafta Gazimağusa'da uçuk çapta olası terörle ilgili tutuklamalar olduğunu da unutmayalım.

Tarih gerçekten tekerrürden ibaret. Ben sinema mezunuyum ve hayatım film izlemekle geçti.şu an ki film yapımlarının % 60'ı Rus-Amerika yarışını ve kavgasını anlatır aslında. Rambo filmleri bunlardan biridir, James Bond filmleri bunlardan biridir. Onlarca Holywood aktörünün çevirdiği filmlerin en az yarısı bunun üzerinedir. Bruce Wills Güneşin Gözyaşları, Tom Hanks Casuslar köprüsü ve daha birçoğu. Ve bildiğiniz gibi en son Amerika 35 Rus diplomatı sınır dışı etti: Rusya'da aynısını yapıyordu ki son andan vazgeçti.

Yeni yılın bu ilk günlerinde sabah uyanıp da öğrendiğimiz ilk haberle hepimiz irkildik. Türkiye ancak özellikle İstanbul'un neresinde olursanız olun terör sizi gelip bulabiliyor. Eskiden bayram ya da yılbaşı oldu mu eskilerin klasik söylemi kulaklarımızda çınlardı "oturun oturduğunuz yerde, evinize kapanın ve evinizde geçirin yeni yılınızı". Öyle sanıyorum ki bu yıl birçok insan yeni yılı evinde karşıladı ancak yine birçok insan evi yerine bir eğlence mekanını tercih etti. Önceki yıllarda terör taksimde patlatılan bir canlı bombadan ibaretti ama artık öyle değil. Eğer Türkiye'de yaşıyorsanız olduğunuz herhangi bir yerde bir terörist eylemle karşı karşıya gelebilirsiniz.

Reyna eğlence kulübü ağırlıklı olarak zengin sosyetenin takıldığı yerlerden biri ve hiç kimsenin ama hiç kimsenin aklına yeni yıl gecesi orada ya da buna benzer bir yerde terörist eylem olacağı aklına gelmezdi ama oldu.

Eylemin şekli net olarak Daeş'in düzenleyebileceği bir eylem türüne benziyor. Lanetliyoruz elbette ki. Onlarca masum insanı hedef alan bu saldırı asla İslam diniyle ya da bir hak arayışla bağdaştırılamaz.

Bu saldırının bundan önceki ve bundan sonra olması muhtemel saldırılar Daeş terör örgütü tarafından yapılacak büyük ihtimalle. Bunun ardında yatan neden ise belli. Suriye'de varılan uzlaşı ve ateşkes. Rusya ve Türkiye bundan nasibini alıyor son birkaç haftadır. Bu eylemler nerede ne zaman duracak belli değil. Rusya-Türkiye ve İran gibi büyük devletler nasıl olurda Daeş'in kökünü kurutamaz bu da başka bir soru. Tabii gerilla tarzı terör eylemlerinin yok edilmesi ya da tamamen durdurulması öyle kolay değil.

Onlarca masum insan hayatını kaybederken her geçen gün Türkiye güvenilir bir ülke olmaktan uzaklaşıyor. Belki Türkiye'de yaşayan vatandaşlar terörle yaşamasını öğrendi ama yurt dışından Türkiye'ye gelecek turistler şüphe yok ki Türkiye'yi güvenilir bulmayacak ve gelmeyecek.

Türkiye'nin gerekli istihbarat ağını kurup bu tür eylemleri artık durdurması lazım. Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıklamasında yılbaşı gecesi bir terör eylemi beklediklerini zaten açıklıyor. Hali hazırda yılbaşı gecesi birçok eğlence merkezinin kapısına bir silahlı polis de bırakmışlar ama yapılan bu saldırıda filmleri aratacak nitelik de bir profesyonel eylem olduğu belli.

İstanbul da adım başı bir kamera var bunu hepimiz biliyoruz, bakalım saldırganın ölüsü ya da dirisi yakalanabilecek mi? Yakalanması gerekiyor, yakalanması gerekiyor çünkü bu bir prestij meselesi aynı zamanda. Evet ölen öldü ve hayatını kaybetti ama Türkiye güçlü bir devlet olduğunu gösterebilmeli.

KKTC NE KADAR RİSK ALTINDA?

Suriye'de ve Türkiye'de yaşananlar Kıbrıs'ın birkaç saat uzaklığında yaşanıyor ve ortada bir gerçek var ki KKTC olası bir terör saldırısına son derece hazırlıksız. Yıllar boyunca yapılan terörist faaliyetler artık ciddi şekilde boyut değiştirdi. Bu konu filmlere dahi konu olmuş bir durum. 1960-70'li yıllarda terörist eylemler sivilleri, özellikle kadın ve çocukları hedef almazdı. Ancak şu anki durum da herkes fotanın içinde.

Suriye'den KKTC'ye girmeye çalışan onlarca kaçak mülteci olduğunu duyuyoruz çoğu zaman. Deniz ve hava limanlarımız ne kadar güvenli. Limanlardaki sahte pasaportlarıtanımlama cihazları ne kadar güncel ve ne kadar başarılı? Polis sayısının yetersiz olduğu da ayrı bir gerçek. Limanlar olası bir terörist saldırıya ne kadar hazırlıklı?

Bu sorular artık son derece önemli oldu çünkü hemen yanı başımızda ciddi boyutta terör saldırıları gerçekleşiyor.

Eskiden limanlar sorma gir hanı diye yazıldığında bu Türkiye-Kıbrıslı ayrımcılığı diye tepki görürdü ama geçtiğimiz hafta Gazimağusa'da uçuk çapta olası terörle ilgili tutuklamalar olduğunu da unutmayalım. http://www.kibrisgazetesi.com/adli-haberler/teror-davasinda-2-zanli-cezaevine-gonderildi/9457

Yani işin özeti birileri istediği anda KKTC'yi karıştırabilir ve kana bulayabilir.Çok dikkatli olmak gerekiyor. Umarım istihbarat birimleri işi sıkı tutuyordur. KKTC'nin tek avantajlı olduğu durum küçük bir ülke olması ama en dezavantajlı olduğu durum ise yeteri kadar sokaklarda mobese kameralarının olmayışı.

ABD-RUSYA GERGİNLİĞİ

Tarih gerçekten tekerrürden ibaret. Ben sinema mezunuyum ve hayatım film izlemekle geçti.şu an ki film yapımlarının % 60'ı Rus-Amerika yarışını ve kavgasını anlatır aslında. Rambo filmleri bunlardan biridir, James Bond filmleri bunlardan biridir. Onlarca Holywood aktörünün çevirdiği filmlerin en az yarısı bunun üzerinedir. Bruce will Güneşin Gözyaşları, Tom Hanks Casuslar köprüsü ve daha birçoğu..

Ve bildiğiniz gibi en son Amerika 35 Rus diplomatı sınır dışı etti: Rusya'da aynısını yapıyordu ki son andan vazgeçti.

Sözün sonuna gelecek olursak; şu an yaşananların hepsi de Amerika-Rusya kavgasının devamıdır. Türkiye 'de bu kavgaya Ortadoğudan sonra eklendi. Yıllarca Afganistan, ırak, İran, Suriye hep bu kavganın bir parçasıydı.

Öyle tahmin ediyorum ki bu saldırılar başka tehlikeli sonuçlara yol açacak. Unutmayın etki hep tepkiyi doğurmuştur.

Türkiye'de dökülen kanlar mutlaka karşılık bulur.

İyi yıllar dostlarım

*************

GÜNÜN SÖZÜ

Bu son değil.Hatta sonun başlangıcı bile değil, sadece başlangıcın sonu.

WİNSTON CHURCHILL

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.