TKP'ye mi katılacaklar?!

Yayın Tarihi: 03/01/17 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • TKP içindeki güvenilir kaynaklarımdan elde ettiğim bilgilere göre TKP istifa eden bu isimlerle yakından ilgileniyor. Yine duyduğuma göre söz konusu isimlerin ve daha başka CTP'lilerin TKP'ye katılma durumları gündeme gelebilir. Ben böyle duydum. Ne kadar doğrudur bilemem ama çok iyi yerden duyduğumu söyleyebilirim. Yani karşılıklı konuşmalar olduğunu iyi biliyorum. Uzunca bir süredir TKP'nin hem TDP hem de CTP üzerinde yoğunlaştığını biliyorum.
  • Çok uzun bir zamandır Oktay Kayalp cephesiyle Ferdi Sabit Soyer cephesi arasında sürüp giden bir kavga var. Bu kavga her ne yapıldıysa bir türlü bitmedi. Gruplaşmalar öylesine bir uzadı gitti ki CTP Gazimağusa belediye seçimlerinde bir bedel ödedi. Zaten ödeyeceği de belliydi. CTP özellikle Gazimağusa'da ve Girne'de kendine yakışmayan politik bir tavır izledi. Girne ve Gazimağusa belediye başkanları önemli bir grup tarafından desteklenmedi. Keza Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Talat yerine Eroğlu desteklendi.

Ülke siyasetine damga vuran bir gelişme oldu ve yılların CTP'li üç ismi partilerinden istifa ettiler. Bu isimler kelime anlamıyla CTP ile özdeşleşmiş isimler olarak belleğimize kazındı. Öğrendiğime göre uzunca bir süredir CTP eski Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer istifaları engellemeye çalıştı ama dün gördük ki başarılı olamadı.

Yeri gelmişken söylemekte fayda görüyorum; yaklaşık bir aydan fazladır ben bu isimlerin istifa edeceklerini biliyordum ve bu hafta mutlaka yazacaktım. Daha erken kaleme alacaktım ancak malum gündem son birkaç haftadır bir türlü sakinleşmedi.

Basına düştü mü pek göremedim ama istifa eden partililerin CTP Genel Sekreterliği'ne verdikleri dilekçe benim elime geçti. Zaten yayınlıyorum.

İstifa dilekçesinde Adem, Gulle ve Korhan'ın ortak imzaladıkları bir metin var. Bu metinde en dikkat çekici nokta ise hemen yazının başında belirtilmiş: "Yıllardır parti içinde bir kavga sürmektedir. İdeolojik-politik ve siyasal meselelerde farklı bakış açıları, parti birliğini zorlayan, sevgi duvarlarını yıkan yıpratıcı bir düzeye ulaşmıştır"…

Metin çok da uzun değil. Metni okudum ve CTP'nin en azından bir kesiminde bu duygunun hakim olduğunu hissettim. Halihazırda uzunca zamandır CTP içindeki rahatsızlıkları gözlemliyorum, CTP'lilerle konuşuyorum. Kaç kez de kaleme aldım.

Tufan hocanın tek aday çıkarak biraz da zoraki konsensüs sağlanarak parti başkanı seçilmesi konusundaki kaygılarımı önceki yazılarımda da kaleme almıştım. Tufan hoca değerli bir adamdır ve rahat bırakılması halinde CTP'nin önünü açabilecek genç isimlerden biridir demiştim. Hala daha da aynı görüşteyim ancak partinin içinde özellikle Gazimağusa ve Girne'de partinin patlamaya hazır bir bomba haline geldiğini ve bu konuda önlem alınarak parti birliğinin sağlanması gerektiğini belirtmiştim.

Mağusa'daki kavga çok eski ve CTP'ye zarar veriyor

Konu herkesin bildiği konu. Çok uzun bir zamandır Oktay Kayalp cephesiyle Ferdi Sabit Soyer cephesi arasında sürüp giden bir kavga var. Bu kavga her ne yapıldıysa bir türlü bitmedi. Gruplaşmalar öylesine bir uzadı gitti ki CTP Gazimağusa belediye seçimlerinde bir bedel ödedi. Zaten ödeyeceği de belliydi.

CTP özellikle Gazimağusa'da ve Girne'de kendine yakışmayan politik bir tavır izledi. Girne ve Gazimağusa belediye başkanları önemli bir grup tarafından desteklenmedi. Keza Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Talat yerine Eroğlu desteklendi.

Yani bu kavga eski olmasının ötesinde CTP'ye uzun yıllar zarar verdi.

Son olarak Gazimağusa İlçe başkanlığının seçiminde Ali Gulle'nin tartışmalı bir şekilde adaylıktan geri çekilmesinin ardından aslında bu istifaların pimi çekilmiş oldu.

Başka flaş istifalar da olacak

Yaşanan istifalar son derece önemli çünkü devamı gelebilir. Hatırlayacağınız üzere bir süre önce İskele Milletvekili Önder Sennaroğlu ile Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu istifa etmişlerdi. Şimdi de CTP'nin Gazimağusa'daki üç önemli ismi istifa etti.

Mevcut yapıdan rahatsız olan ve istifa etmek isteyen başka önemli isimlerin yanı sıra bakanlık yapmış, milletvekili olan başka isimler de var.

Bu kişiler istifa eder mi bilemeyiz ama istifa etmek istediklerini net olarak biliyorum.

TKP ile yakın temasları var

İstifa eden isimleri kötülemek maksadıyla yazmıyorum kesinlikle. İsteyen istediği partide siyaset yapabilir ya da siyasete devam edebilir. TKP içindeki güvenilir kaynaklarımdan elde ettiğim bilgilere göre TKP istifa eden bu isimlerle yakından ilgileniyor. Yine duyduğuma göre söz konusu isimlerin ve daha başka CTP'lilerin TKP'ye katılma durumları gündeme gelebilir. Ben böyle duydum. Ne kadar doğrudur bilemem ama çok iyi yerden duyduğumu söyleyebilirim. Yani karşılıklı konuşmalar olduğunu iyi biliyorum.

Uzunca bir süredir TKP'nin hem TDP hem de CTP üzerinde yoğunlaştığını biliyorum. Bunu normal karşılamak lazım. Sonuçta bu siyaset. Kim iyi oynarsa o kazanacak. Yıllarca CTP'de her seçim zamanı TDP'nin ya da BDH'nın seçim kazanması için çalışmalar yapmıştır. Bu olağan bir durum çünkü TDP-TKP, CTP'nin küçük de olsa alternatifi durumda olan partiler.

Sonuç olarak siyaset bizim alışık olduğumuzun ötesinde şekilleniyor. İstifaları ben son derece normal karşılıyorum. Uzunca zamandır Gazimağusa'da CTP'nin belli odakları tarafından dışlanan partililer var ve ne yazık ki bazı CTP yönetimleri de buna çanak tutmuştur. Bunun bir yerde patlayacağı aşikardı. Kaldı ki istifa eden bu isimler uzunca süre birçok haksızlığa sabrederek erdemli de davrandılar.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman'ın partiyi toparlama anlamında oldukça zor bir süreci olacak. Belki bu yıl bir seçim olmayacak ama ilk seçimde CTP'nin oylarını iyi bir noktada tutmayı başaramazsa kesinlikle bu durum onun suçu ya da sorumsuzluğu olmayacak, bilakis ondan önce CTP'yi yanlış yöneten bazı isimlerin Erhürman'a bırakmış olduğu kötü mirasın kurbanı olmuş olacak Tufan hoca. Aynı zamanda CTP de.

**************

Günün Sözü

Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?

Anonim

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.