Rus korkusu çözüm yaptıracak!

Yayın Tarihi: 05/01/17 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • Bana biraz hepsi de soğuk bir Cenevre tatili yapacaklar gibi geliyor. Farklı bir durum olacaksa biri bana açıklasın ben de öğreneyim. Türkiye en üst düzeyde orada olacak, bildiğim kadarıyla Sn. Erdoğan 12 Ocak'ta oraya gelecek. Tabii unutmadan söylemekte yarar var Rum tarafından da temsilciler orada olacak. Kim bilir belki de çok önemli bir zirve olduğu için herkes orada bu zirvenin devamı ya da kopması için psikolojik baskı yaratacaktır. Görüşme masasıyla hiçbir bağı ve etkisi olmayan partilerin orada olacak olması bana anlamsız geliyor.
  • Kıbrıs şu an Avrupa Birliği'nin ve Amerika'nın söz geçiremediği, atını istediği gibi koşturtamadığı bir ülke olmak üzere. İşte bu nedenle Kıbrıs'ta çözüm illaki olacak, olmak zorunda… Haaa ileride bir iç savaş çıkar mı, sorunlar baş gösterir mi o ayrı konu. Kıbrıs, Amerika tarafından İsrail'e yakınlaştırılır mı? Bunlar hep başka senaryolar ama net bildiğim bir senaryo var ki Türkiye'nin kaygıları Rumlara dayatılarak giderilecek ve bir çözüm olacak. Amerika böyle istiyor!
  • Biden: "Tartışacağımız birçok konu var... Ukrayna'daki olayları da konuşacağız. Rus müdahalesi karşısında güçlü bir şekilde birlikte durmalıyız. Aynı zamanda biliyorum ki Kıbrıs'ın insanları çok zorlu ekonomik bir süreçten geçiyorlar. Bu nedenle, birçok acı verici fedakarlık yapmak zorunda kaldılar. Hükümetin ekonomik reform anlamında iyi bir gelişme sağladığını görmekten memnuniyet duyuyorum. İnanıyorum ki, ekonomi zorlu sürecini atlatmak üzeredir. Sizlerle çalışmak ve ticari ilişkimizi geliştirmek, ekonomik büyüme ve refah için birlikte çalışmak için sabırsızlanıyorum."

Cenevre zirvesine az kaldı. Cumhurbaşkanı Akıncı'nın Anastasidis ile yaptığı görüşmenin ardından yapmış olduğu açıklamaların geneline baktığımızda pozitif bir hava gözlemleyebiliyoruz. Önceki Cenevre görüşmelerinin aksine 9 Ocak'ta başlayacak olan zirve daha sakin ve daha akışına, oluruna bırakılmış bir izlenim yarattı bende.

9 Ocak'taki zirveden bir sonuç çıkması bekleniyor olsa bile çıkmaması halinde Başbakan Özgürgün'ün de ifade ettiği gibi başka yollar olmadığını yani ortada bir B planı olmadığını ve Kıbrıs konusunun ilerleyen süreçte görüşülmeye devam edileceğini Cumhurbaşkanı birkaç kezdir ifade ediyor. Doğru olan da bu.

Bizim ülkedeki sağ ideolojiyi savunduklarını iddia eden siyasi partilerin neyi savunduklarını bilmediklerine olan inancımda hiç eksilme olmadı bugüne kadar. Kimi zaman KKTC'nin tanıtılmasından bahsederler, kimi zaman başka tehlikeli argümanlar ortaya koyarlar ama günün sonunda KKTC'nin tanıtılması için tek adım bile atmazlar.

Bugüne kadar çözümsüzlüğü savunan ya da olası bir çözümün Kıbrıs Türkünü yok edeceğini savunan gazetecisinden tutun da sivil toplum örgütüne ya da parti başkanına kadar hiç kimse KKTC'nin tanıtılması için ortaya hiçbir çaba koymazlar. Mevcut çıkmazın devamı ne halse onları mutlu eder. Bu da kendi içinde önemli bir çelişki bana göre.

Partiler Cenevre'de ne yapacak?

Son günlerde aklıma takılan bir diğer konuda bu açık konuşmak gerekirse. 9 Ocak'ta Cenevre'de gerçekleşecek zirveye parti temsilcileri katılacaklar. Toplantılara katılma durumları yok. Başbakan ile Dışişleri Bakanı da orada olacak. Peki ne yapacak birçok parti temsilcisi? Hani çözüm isteyen ya da çözüm istemeyen ya da çözüme ihtiyatlı yaklaşan parti temsilcileri…

Orada görev yapacak gazetecilerden ne farkı olacak? Kalacakları otelden çözüm lehine ya da aleyhine görüş beyan etmekten ya da açıklama yarışı yapmaktan başka ne yapacaklar?

Bilmiyoruz da acaba Cumhurbaşkanı Akıncı masada görüşülenler hakkında onlara bilgi verip görüş mü isteyecek acaba? Böyle bir şey olacağını sanmıyorum. Belki bir bilgilendirme olabilir, belki de akşam yemeklerinde bir araya gelinecektir.

Bana biraz hepsi de soğuk bir Cenevre tatili yapacaklar gibi geliyor. Farklı bir durum olacaksa biri bana açıklasın ben de öğreneyim.

Türkiye en üst düzeyde orada olacak, bildiğim kadarıyla Sn. Erdoğan 12 Ocak'ta oraya gelecek. Tabii unutmadan söylemekte yarar var Rum tarafından da temsilciler orada olacak.

Kim bilir belki de çok önemli bir zirve olduğu için herkes orada bu zirvenin devamı ya da kopması için psikolojik baskı yaratacaktır. Görüşme masasıyla hiçbir bağı ve etkisi olmayan partilerin orada olacak olması bana anlamsız geliyor.

Bir süre öncesine kadar 12 Ocak'ın bir milat olacağı düşüncesi hakimdi bende. Sonra silkelendim ve kendime geldim. Amerika kendi çıkarları ve Rus tehlikesi karşısında o kadar ciddi baskı uyguluyor ki şu an sırf çözüm olsun diye, 12 Ocak hiçbir şekilde bir milat olmayacak. Belki bazı şeyler bağlanacak ama hiçbir şey kopmayacak.

Kıbrıs şu an Avrupa Birliği'nin ve Amerika'nın söz geçiremediği, atını istediği gibi koşturtamadığı bir ülke olmak üzere. İşte bu nedenle Kıbrıs'ta çözüm illaki olacak, olmak zorunda…

Haaa ileride bir iç savaş çıkar mı, sorunlar baş gösterir mi o ayrı konu. Kıbrıs, Amerika tarafından İsrail'e yakınlaştırılır mı? Bunlar hep başka senaryolar ama net bildiğim bir senaryo var ki Türkiye'nin kaygıları Rumlara dayatılarak giderilecek ve bir çözüm olacak. Amerika böyle istiyor. ABD Başkan Yardımcısı Biden'in birkaç yıl önce Larnaka Havalimanı'ndaki konuşmasını hatırlayın beyler:

"Tartışacağımız birçok konu var... Ukrayna'daki olayları da konuşacağız. Rus müdahalesi karşısında güçlü bir şekilde birlikte durmalıyız. Aynı zamanda biliyorum ki Kıbrıs'ın insanları çok zorlu ekonomik bir süreçten geçiyorlar. Bu nedenle, birçok acı verici fedakarlık yapmak zorunda kaldılar. Hükümetin ekonomik reform anlamında iyi bir gelişme sağladığını görmekten memnuniyet duyuyorum. İnanıyorum ki, ekonomi zorlu sürecini atlatmak üzeredir. Sizlerle çalışmak ve ticari ilişkimizi geliştirmek, ekonomik büyüme ve refah için birlikte çalışmak için sabırsızlanıyorum."

http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/35/news/133879/PageName/KIBRIS_HABERLERI

Bu açıklama her şeyi özetliyor aslında.

Fotoğrafı iyi okuyun!

*************

Günün Sözü

Şimdi sen kalkıp gidiyorsun. Git. Gözlerin durur mu onlar da gidiyorlar. Gitsinler. Oysa ben senin gözlerinsiz edemem bilirsin.

Cemal Süreya

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.