Güzelyurt Hastanesi'nin perde gerisi

Yayın Tarihi: 18/01/17 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • 9 Aralık 2016 tarihinde Müteahhitler Birliği, Ulaştırma Bakanlığı Planlama ve İnşaat Dairesine itirazda bulundular, bunun üzerine 13 Aralık'ta zeyilname yayınlanarak tek seferde yerine toplamda değişikliği şartnamede yapıldı. Yani daha anlaşılır bir dille yazacak olursak Ulaştırma Bakanlığı tek seferde 16500 metrekare inşaat yapmış ibaresi yerine toplamda ibaresini koydu ki birçok müteahhit firma katılabilsin. Aksi takdirde sadece iki firma katılabilecekti ki bu durum zaten huzursuzluk yaratmıştır.
  • İhale Komisyonu doğru olanı yaptı ve Planlama ve İnşaat Dairesini uyardı. Ancak bu uyarının son bir gün kala değil, altı gün önce yapılması gerekiyordu. İhale Komisyonu neden bu uyarıyı onca gün bekleyip de son gün yapmıştır sorusu kamuoyunda yüksek sesle tartışılıyor. Önceden bu uyarı yapılıp düzenlemeye gidilseydi bu kaos yaşanmayacaktı.
  • Güvenilir kaynaklardan öğrendiğime göre Sağlık Bakanlığı Güzelyurt Hastanesi ihalesini KKTC'de çıkacak. Merak ettiğim bir başka soru ise yasa ve tüzük ortadayken bu sefer ihaleye kaç firma başvurabilecek?

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu'nu uzun zamandan beridir tanırım. Köklü bir ailenin ferdi olmakla beraber temiz de bir insandır. Asla ve asla herhangi bir yolsuzluğa ne karışır ne de göz yumar. Turizm Bakanlığı döneminde de şu anki Sağlık Bakanlığı döneminde de bu tür olaylara bulaşmadığını iyi bilenlerdenim. Halihazırda maddi anlamda da zaten bu tür şeylere tenezzül edecek biri değil.

Bakan olduğu günden beridir kelime anlamıyla sağlıkta gerçek anlamda reformlar yapıyor. Zaman zaman yaptığımız programlarda ve söyleşilerde ülkedeki hastanelerde yaptığı iyileştirmeler ki bunların bazısı çok basit işlerken bazısı çok zorlu işler hep kendi kendime sormuşumdur nasıl olur da önceki sağlık bakanları bu iyileştirmeleri neden yapmamışlardır diye.

Bunu zaman zaman Bakan Sucuoğlu'na zikretsem dahi o her zaman kendinden önceki mevkidaşlarını eleştirmez bilakis ''İmkanları olsa yaparlardı'' deyip geçiştirmiştir.

Güzelyurt Hastane İhalesi neden iptal oldu?

Gelelim şu meşhur Güzelyurt Hastane İhalesi'ne. Her şey yolundayken Bakan Sucuoğlu ihaleyi bir anda iptal etti ve olay yargıya taşındı. Peki ne oldu da böyle bir durum yaşandı? Konuyu halen Bakan Sucuoğlu ile konuşmuş değilim. Ama güvenilir kaynaklarım bana olup biten her şeyi anlattılar.

Memlekette hastane yapabilecek özellikte iki firma olduğu doğrudur. Peki neye göre doğrudur? Gelin bunu iyice anlayalım.

3 Aralık 2016 tarihinde gazete yolu ile Güzelyurt Hastane İhalesi ilan edildi. 23 Aralık tarihinde kapanacağı da tüm müteahhitlere bildirildi. 10 Aralık 2016 tarihi itibariyle tüm müteahhitlere ihaleye başvuru imkanı tanındı. İhalenin genel şartnamesinin 31. maddesinin 6. fıkrasında belirtilen tek seferde 16500 m2 iş yapmış olan müteahhitler tam puan alır şartına müteahhitler yoğun itirazda bulundu.

9 Aralık 2016 tarihinde Müteahhitler Birliği, Ulaştırma Bakanlığı Planlama ve İnşaat Dairesine itirazda bulundular, bunun üzerine 13 Aralık'ta zeyilname yayınlanarak tek seferde yerine toplamda değişikliği şartnamede yapıldı.

Yani daha anlaşılır bir dille yazacak olursak Ulaştırma Bakanlığı tek seferde 16500 metrekare inşaat yapmış ibaresi yerine toplamda ibaresini koydu ki birçok müteahhit firma katılabilsin. Aksi takdirde sadece iki firma katılabilecekti ki bu durum zaten huzursuzluk yaratmıştır.

Gelin görün ki İhale Komisyonu, Ulaştırma Bakanlığını yeniden uyararak ilgili yasayı ve tüzüğü hatırlattı. Fakat bunu başvuru bitimine 24 saat kala yaptı. Ulaştırma Bakanlığı da bu uyarıya istinaden ihale başvurularının bitimine bir gün kala yeniden bir zeyilname yayınlayarak toplamda ibaresini tek defada ibaresine yani tüzükteki gibi olan şekline çevirdi. Hal böyle de olunca yapılan onca başvuru otomatik olarak geçersiz olmuş oldu.

Yani başa dönülmüş oldu.

Bu koşullarda, Müteahhitler Birliği ihale konusunu boykot ve mahkemeye götürme kararı aldılar. Sağlık Bakanlığı da sağlıklı karar üretilmesi adına ve bu ihalenin kamuoyunda çok tartışılmasını da göz önünde bulundurarak ihaleyi iptal edip yeniden ihaleye çıkma kararı aldı.

İhale sahibi Sağlık Bakanlığı olmasına rağmen ihalenin teknik kısmı Planlama ve İnşaat Dairesi ve Merkezi İhale Komisyonu tarafından yerine getirilmektedir. İhale sahibi olan Sağlık Bakanlığı tartışmalara son vermek ve tartışmasız bir ihale sonuçlandırmak adına ihaleyi iptal edip yeniden ihaleye çıkma kararı aldı.

Olayın özeti bu.

Neden son bir gün beklendi sorusu!!!

İhale Komisyonu doğru olanı yaptı ve Planlama ve İnşaat Dairesini uyardı. Ancak bu uyarının son bir gün kala değil, altı gün önce yapılması gerekiyordu. İhale Komisyonu neden bu uyarıyı onca gün bekleyip de son gün yapmıştır sorusu kamuoyunda yüksek sesle tartışılıyor. Önceden bu uyarı yapılıp düzenlemeye gidilseydi bu kaos yaşanmayacaktı.

Bakanlık KKTC'de ihaleye çıkacak

Güvenilir kaynaklardan öğrendiğime göre Sağlık Bakanlığı Güzelyurt Hastanesi İhalesi'ne KKTC'de çıkacak. Merak ettiğim bir başka soru ise yasa ve tüzük ortadayken bu sefer ihaleye kaç firma başvurabilecek?

Rüşvet iddiaları havada uçuşuyor

Konuyla ilgili hem hükümetin geneli hem de müteahhitler yüz göz oldu desek yeridir. Şu an herkes birbirini suçlayan açıklamalar yapıyor. Para tekliflerinin yapıldığı iddiaları yüksek sesle konuşuluyor. Umarım bu kaos ve şaibeli ortam bir an önce devlet eliyle ortadan kalkar ve devlet de bu işten yara almaz.

************

Günün Sözü

Batık bir gemiymiş aşk Iimanında, kader bu deyip de avutma beni. AyrıIık kapımızı çaIdı sonunda. Senden son diIeğim unutma beni.

Attila İlhan

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları