Erk: "CTP'de hala Talat'ın gölgesi var, olmamalı"

Yayın Tarihi: 25/01/17 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • Erk, "Evet CTP'de hala Sn. Talat'ın gölgesi var ve bu olmamalı. Ben bunu doğru bulmuyorum. Yeni bir yönetim var ise kendi ekibini kurup yoluna devam etmeli. Eğer siz dengeleri gözeten bir ekip kurmaya çalışırsanız bu olmaz. Zaten olmadığını da gördük. Kendi ekibinizi kurarsınız, çizgiyi çekersiniz ve ne olacaksa da olur. Önemli olan hiçbir şeyden etkilenmeden kendi ekibinizi MYK'nızı kurup yolunuza devam etmektir" dedi.
  • Erk, "CTP'de ilk kez böyle bir durum yaşıyoruz. Kurultay olalı iki ay oldu ama hala MYK şekillenebilmiş değil. MYK'dan istifa eden Derya ve Altıok arkadaşların da istifalarını doğru bulmuyorum. MYK dediğiniz yer partinin politikasının belirlendiği, kararların alındığı yerdir. Her zaman kendi görüşleriniz doğrultusunda kararlar çıkmayabilir, çıkan kararlardan da rahatsız olabilirsiniz ama bu bırakıp gideceğiniz anlamına gelmez. Bu arkadaşlar hem MYK'dan hem de parti meclisinde istifa etmişlerdir. Bunu doğru bulmuyorum.

Dışişleri Eski Bakanı ve CTP Eski Genel Sekreteri Kutlay Erk ile önceki gece çok güzel bir program yaptık. Erk'i ne zaman CTP'nin yol haritasını öğrenmek istesem o zaman konuk alırım. Kutlay beyin kendine has bir üslubu ve olup bitenleri yorumlama ve olup biteceklerini anlatma şekli vardır. Bunu iyi okuyabilirseniz her şeyi öğrenmiş olursunuz.

Haliyle önce Kıbrıs konusunu konuştuk. Oldukça da kısa tuttum soruları. Zira Kıbrıs konusunda uzun ama çok uzun bir yola girdik. Tek kelimeyle koca bir bilinmeze doğru sürükleniyoruz. Erk ile yaptığımız son program da Kıbrıs sorununun çözümü konusunda pek umutlu olmadığını söylemişti bana. Kendisine bunu hatırlattığımda; "Zaten görüşmelerin sonunda açıklamaları yapanın kim olduğuna baktığınızda sonucu aslında görebiliyorsunuz. Eğer olumlu gelişmeler olsaydı BM Genel Sekreteri liderlerle birlikte çıkar ve olumlu gelişmeleri açıklardı. Liderler kazandıkları başarıları kendi karnelerine yazmak için Eide yerine kendileri açıklamayı tercih ederdi. Ne oldu günün sonunda? Eide çıktı yuvarlak bir şeyler söyledi ve konu kapandı. Umarım süreç başarılı bir şekilde sonuçlanır, bu ülkede çözüme hepimizin ihtiyacı var…"

CTP'de istifalar yaşanmamalıydı

Benim gündemim belliydi. Kutlay Erk ile CTP'nin içinde bulunduğu sıkıntıları enine boyuna konuşmak istiyordum. Hızla konuyu oraya getirdim ve istifaları sordum. Kutlay bey istifalardan son derece rahatsızdı.

"Sonay Adem, Ali Gulle ve istifa eden diğer tüm arkadaşlarımızın istifaları yalnız beni değil tüm partiyi rahatsız etmiştir. Her ne olursa olsun bu istifalar yaşanmamalıydı. İstifa eden bu kişiler bizim yoldaşlarımızdır, kötü gün dostlarımızdır. En zor günlerimizde partiyi sırtlayan, taşıyan arkadaşlarımızdır. İstifa etmemeleri için ben de başka arkadaşlarım da çok uğraştık ama başaramadık. Başka partiye gitmiş olsalar bile onlar bizim hep yoldaşımız, dostumuz olarak kalacaklar. Başka istifalar olur mu bilemem olmayacağını tahmin ediyorum. Bu istifaların yeni başkanımız ile bir alakası yok, biz başkanımız ile mutluyuz. Kendisine en azından bir seçim şansı tanınmalı. Ön yargılı olmamalıyız. Kimse partisini terk etmemeli. Sorunları kendi içimizde çözmemiz gerekiyor".

CTP'de kurultay oldu ama MYK şekillenemedi

"CTP'de ilk kez böyle bir durum yaşıyoruz. Kurultay olalı iki ay oldu ama hala MYK şekillenebilmiş değil. MYK'dan istifa eden Derya ve Altıok arkadaşların da istifalarını doğru bulmuyorum. MYK dediğiniz yer partinin politikasının belirlendiği, kararların alındığı yerdir. Her zaman kendi görüşleriniz doğrultusunda kararlar çıkmayabilir, çıkan kararlardan da rahatsız olabilirsiniz ama bu bırakıp gideceğiniz anlamına gelmez. Bu arkadaşlar hem MYK'dan hem de parti meclisinde istifa etmişlerdir. Bunu doğru bulmuyorum. Siz görüş ve düşüncelerinize uymuyor diye bırakıp gidemezsiniz. Parti bir bütündür ve disiplin ile çalışmanız gerekir. Geçmişte biz de sıkıntılar yaşardık ya da bize ters kararlar alındığı olurdu ama parti geleneği parti kararlarına uymanızı ve çalışmanızı gerektirir. Ne yazık ki CTP artık eski geleneklerine bağlı bir parti değil. Gelenek duygusu kayboluyor. Bu acı gerçeği gizleyemeyiz. Ben ve benim gibi aynı dönemden yetişen tüm arkadaşlarımızın görüşü böyledir."

CTP'de hala Talat'ın gölgesi var, olmamalı

Tufan Erhürman'a saygımı korumakla beraber hepimiz biliyoruz ki tek aday çıkması konusunda İkinci Cumhurbaşkanı Talat'ın ciddi katkıları var. Yorgancıoğlu ve Kayalp grubunun da ciddi desteği var. Kutlay Erk'e partide Sn. Talat'ın hala gölgesinin olup olmadığını sordum. Erk hiç çekinmeden bu soruya cevap verdi: "Evet CTP'de hala Sn. Talat'ın gölgesi var ve bu olmamalı. Ben bunu doğru bulmuyorum. Yeni bir yönetim var ise kendi ekibini kurup yoluna devam etmeli. Eğer siz dengeleri gözeten bir ekip kurmaya çalışırsanız bu olmaz. Zaten olmadığını da gördük. Kendi ekibinizi kurarsınız, çizgiyi çekersiniz ve ne olacaksa da olur. Önemli olan hiçbir şeyden etkilenmeden kendi ekibinizi MYK'nızı kurup yolunuza devam etmektir" dedi.

Erken seçim bekliyorum

Kutlay beye UBP içindeki güvenilir kaynaklarımdan öğrendiğim ve yakında olmasını beklediğim bir soru yönelttim. UBP'de uzunca bir süredir kabine değişimi ya da erken seçim kararı bekleniyor. Bu yönde Başbakan Özgürgün'ün sıkça kafa yorduğunu duyuyorum. Erk'e bu durumu sordum.

"Hükümetin erken seçim kararı almasını bekliyorum. Bunu daha önce de söyledim. Şu anki gidişatları ne yazık ki tamam değil. Önemli sorunları çözmede ve birlikte hareket etme noktasında sorun yaşıyorlar. Böyle bir hükümetin uzun ömürlü olmayacağını tahmin etmek zor değil. Bu nedenle ben erken seçim bekliyorum."

***************

Günün Sözü

Ey gönül, gidenden ümidini kes! Kaçan bir hayale benziyor herkes. Sanki kulağıma gaipten bir ses, buluşmalar kaldı mahşere diyor.

Necip Fazıl Kısakürek

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları