Doktorların maaş zammı tamam!

Yayın Tarihi: 16/02/17 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • Tabii burada iki önemli nokta var. Birincisi Bakan Sucuoğlu'nun doktorlara yapılacak ve benim miktarını bildiğim, iyi bir artış olacak diyebileceğim rakamı Maliye Bakanlığı'ndan koparmasının hiç de kolay olmadığıdır. En azından Bakan Sucuoğlu verdiği sözü tuttu ve maaş artışı için önceki gece Bakanlar Kurulu'ndan kararı çıkardı. Hatta bu toplantıya Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutçu ile Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana da katıldı.
  • İkinci önemli konu ise Sağlık Bakanlığı maaş artışını çıkarması halinde doktorlar mesai saatlerine uyma sözü vermişlerdi. Yani 15:30 ya da 16:00'a kadar devlet hastanelerinde görevlerinin başında kalacaklar. Tıp-İş'in bu konuda verdiği bir söz var.

Sağlık Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu ile dün bir araya geldik. Salı günü oldukça uzun süren bir Bakanlar Kurulu oldu. Gergin demeyelim ama hayli hareketli geçti diyebiliriz. 14 Şubat Sevgililer Günü'nün akşamı Bakan Sucuoğlu ile telefonlaştık, haliyle sevgililer günümüzü de kutladık ve bana "Oldukça iyi bir karar çıktı artık doktorların özlük haklarında iyileştirme konusunu bağladım. Bakanlar Kurulu'nda oy birliği ile karar çıktı" dedi ve ertesi gün kahve içmeye sözleştik.

Karşımda her zamanki heyecanlı ve aşırı hareketli olarak gözlemlediğim kadim bir dost olarak her zaman ayrı bir yere koyduğum Sucuoğlu'nun adeta ağzı kulaklarındaydı.

''Ne yaptınız?'' diye sordum. Buraya miktar yazmayacağım ama özlük haklarında yapılan iyileştirmeler konusunda hayli iyi bir maaş artışı önceki gece Bakanlar Kurulu'nda onaylandı.

Hani özlük haklarında iyileştirme diyorlar ya bunun asıl adı maaş artışı.

Bakan Sucuoğlu "Uzun bir Bakanlar Kurulu toplantısı oldu ve maaş artışını onaylatmayı başardım. Kolay olmadı belki ama tüm bakanların ve Başbakan'ın da onayıyla doktorlara iyi bir maaş artışı yapılacak. Şu an için yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Bu yasal düzenlemeler hızla yapılacak ve doktorların maaşında iyi bir artış olacak" dedi.

Tabii doktorlar bu artıştan ne kadar memnun olacaklar o ayrı konu. Söyleşiden sonra konuştuğum bazı doktorlar her ne kadar özlük haklarında iyileştirmeler olsa dahi yeterli olmayacağını söylediler bana.

Tabii burada iki önemli nokta var. Birincisi Bakan Sucuoğlu'nun doktorlara yapılacak ve benim miktarını bildiğim, iyi bir artış olacak diyebileceğim rakamı Maliye Bakanlığı'ndan koparmasının hiç de kolay olmadığıdır. En azından Bakan Sucuoğlu verdiği sözü tuttu ve maaş artışı için önceki gece Bakanlar Kurulu'ndan kararı çıkardı. Hatta bu toplantıya Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutçu ile Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana da katıldı.

İkinci önemli konu ise Sağlık Bakanlığı maaş artışını çıkarması halinde doktorlar mesai saatlerine uyma sözü vermişlerdi. Yani 15:30 ya da 16:00'a kadar devlet hastanelerinde görevlerinin başında kalacaklar. Tıp-İş'in bu konuda verdiği bir söz var.

Bakalım buna ne kadar uyulacak. En önemlisi de hiçbir doktor maaş artışı yapılmadı n'apalım para yetmez diyemeyecek. Maaş artışı az gelir çok gelir ayrı konu; emeğin değeri biçilmez.

Genel Sağlık Sigortası ve Döner Sermaye yasaları hazır

Bakan Sucuoğlu ile Genel Sağlık Sigortası ve Döner Sermaye konusunu da konuştuk. Bakan Sucuoğlu bana "Sağlık eski Bakanı Ahmet Gulle tarafından 2016 yılında bu konu Meclis'e taşınmıştı ama gel gör ki 40 yıldır hiçbir hükümet bunu başaramadı ve bizim hükümetimiz döneminde sekiz ay gibi kısa bir sürede yasalar hazırlandı ve onaylanacak. Hiçbir hükümetin yapamadığını biz kısa süre içerisinde yapmayı başardık. Bu son derece önemli bir reformdur. Sağlık alanında artık ikinci iş ayrımı ortadan kalkacak. Devlet hastanesinde çalışacak olan devleti özelde çalışacak olan özeli tercih edecek. Göreve geldiğim günden beri Genel Sağlık Sigortası ve Döner Sermaye konusunu yapacağımızı söyledim ısrarla; buna hala inanmayanlar olabilir ama yasasını yaptık ve hazırladık. Yakında hayat bulacak. Hükümet olarak Sağlık Bakanlığı olarak sağlık alanında yaşanan ve çözülmesi zor gibi görünen birçok sorunu çözmeye başladık, çözeceğiz de. Çünkü irademiz var, inancımız var. Eğer siz devlet olarak sorunlar karşısında gereken ciddi duruşu sergiler ve üzerinize düşen sorumlulukları yerine getirirseniz bununla beraber disiplin de gelir, kurallar da çalışır. Görev sürem bitmeden ajandama koyduğum işleri başaracağım. İyi bir ekibimiz ve bize inanan doktorlarımız var" dedi.

Hastane altyapıları bitti

Şu memleket ne Sağlık Bakanları gördü hem de ne ukala bakanlar. Sucuoğlu'nu apayrı bir yere koyuyorum. Usta, en azından bu bakan doktorları tehdit etmiyor, en azından gıcık kaptığı doktorları sürmüyor oradan oraya, adı menfaate karışmıyor. En önemlisi yeni hastane yapımının sözünü Türkiye'den aldı ve yeni hastane için girişim başlattı. Doktor takviyesini, hemşire istihdamını artırdı. Yıllardır tamir edilmeyen hastane trafosunu yaptırdı, yıllardır bozuk klimaları yaptırdı. Görevini yapıyor sonuçta, Faiz Beyin övünmek gibi bir hakkı yok. Sağlık Bakanı ve yapacak. Ondan önceki bakanlar döneminde tüm sağlık sistemini lağım bastı şimdi o temizliyor. Kimse yazmıyor bunu ama. Doktorlar tehdit edildiğinde kimse bu tehditleri yazmadı, doktorlar sürgün yedinde kimse yazmadı bunları. E bunun da adı particilik oldu.

Bu ülkede değişmeyen mesele şu: Topluma hep biz bittik, mahvolduk, işimiz hikaye mesajı veriliyor. Yapılan iyi şeylerin üstü kapatıldığı gibi yapılmayanı eleştirmek yerine olmayanı söylemenin propagandası yapılıyor.

*************

Günün Sözü

O da senin gibi sevdi mi dediler. - İşte cevap veremediğim tek şey buydu...

Eğer bunu bilmiyorsan vazgeç dediler. - ''Vazgeçecek olsaydım sevmezdim'' dedim…

Can Yücel

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.