Akansoy: "CTP seçimlerde birinci partidir diyemem"

Yayın Tarihi: 01/02/17 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

İçişleri eski Bakanı ve CTP Mağusa Milletvekili Asım Akansoy, partisi CTP'nin olası seçimlerde "birinci parti olarak çıkmayacağı" öngörüsünde bulundu…

Asım Akansoy, "CTP birinci parti midir derseniz; net bir şey diyemem. Ama ya ikinci partidir ya birinci, partidir derim ama şu an birinci parti olur diyemem" diye konuştu.

Kıbrıs Postası Yazarı Gökhan Altıner'in Kıbrıs Genç TV'de soruların yanıtlayan Akansoy "Bakınız halkın CTP'den beklediği şeyler var, beklentisi var. Bu beklentileri muhalefet olarak karşılamamız lazım, UBP'den farkımız olduğunu göstermemiz lazım. Bu nedenle çalışacağız, muhalefetimizi en ağır şekilde yapacağız, yaralar sarılacak, birliktelik duygusuyla hareket edeceğiz ve bu ipi göğüsleyeceğiz" dedi.

İstifaların CTP'de alışık olunan bir durum olmadığın da sözlerine ekleyen Akansoy, parti iç dinamiklerine ilişkin ise "Heyecan var mı diye sorarsanız, ne yazık ki o eski heyecan yok, eski dinamizm yok, dinginlik var ama bu değişecek" ifadelerini kullandı.

İçişleri eski Bakanı ve CTP Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy ile önceki Kıbrıs Genç TV'deki programımda buluşup çok güzel bir sohbet yaptık. Akansoy çok değer verdiğim ve hem CTP için hem de ülke adına başarılı işler yapacağına inandığım sayılı vekillerden biridir. Kıbrıs Müzakere sürecini konuştuksa da hükümetin işleyişine ve CTP'nin son durumuna da değinmeden geçemezdim. Oldukça dikkatli ve hoşgörülü açıklamalarda bulundu.

Daha sert cevaplar da verebilirdi günün sonunda ama CTP'nin geleneğinden gelen biri olduğu için kırıp dökmek yerine toparlayıcı değerlendirmeler yapmayı tercih etti.

''Türkiye kökenli vatandaşlarımız da Güney'e geçebilmeli''

Dediğim gibi öncelikli olarak Kıbrıs konusunu konuştuk ve ilk defa CTP'li bir vekilden ilginç bir yorum geldi. Akansoy, Cumhurbaşkanı Akıncı'yı destekliyor, özellikle Enosis konusunda Akıncı'yı da haklı buluyor ancak çözüm masasının da hızla yeniden kurulmasını istiyor; "Çözümü ertelemek ya da istememek gibi bir lüksümüz yok. Taraflar aralarında yaşanan bu sıkıntıyı çözüm masaya yeniden oturmalı. Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın dolaylı olarak da Kıbrıs Türk halkının hassasiyetlerini giderdikten sonra Sn. Akıncı masaya dönmeli. Tabii önce Anastasiadis'in atması gereken adımları atması gerekiyor. Düşünsenize mademki bir çözüm arayışındayız. Yarın sabah çözüm olsa uzun yıllardır KKTC'de yaşayan ve burada doğum büyüyen binlerce Türkiye kökenli kardeşimiz var, onlar da bu çözümün parçası olacaklar. Mademki bir çözümün ve yeni kurulacak devletin bir parçası olacaklar, neden şimdiden Güney Kıbrıs'a geçmelerine izin verilmiyor? Ciddi bir ayrımcılık yapılıyor. Yarın çözüm olsa çözümün yegane parçalarından biri olmayacak mı bu kardeşlerimiz? Öyleyse neden şimdiden adanın tümünde dolaşım hakkına sahip değiller? Rumlar gerçekten çözüm istiyorlarsa bazı pozitif adımlar atmalılar" dedi.

''CTP'de dinginlik var dinamizm yok ama bu değişecek''

Kıbrıs konusunu konuştuktan sonra konuyu CTP'nin şu anki duruşuna getirdim. Akansoy'a CTP'den sürekli istifalar yaşandığını ve aslında buna pek alışık olmadığımızı hatırlatıp bu durumu değerlendirmesini istedim.

Akansoy "Haklısın istifalar CTP'de alışık olduğumuz bir durum değil. Tabii ki üzülüyoruz, bu istifaların olmaması için ilgilenmesi gereken arkadaşlar elinden geleni yapıyor. Zaten istifa eden arkadaşlarımızın bir kısmı herhangi bir başka partiye geçmemiştir. Onlarla sürekli temas halindeyiz. Toparlanmamız lazım. Şu an için yeni bir yönetim var, yeni bir kadro var. Heyecan var mı diye sorarsanız, ne yazık ki o eski heyecan yok, eski dinamizm yok, dinginlik var ama bu değişecek. İllaki değişecek, CTP bu dinginliği üzerinden atıp eski heyecanlı ve hareketli günlerine dönecektir. Ben buna inanıyorum. Başarılı olacağız, olmamız için herhangi bir sebep yok. CTP ezilenin yanında olan ve bu halka refah sağlamak için kurulmuş bir partidir ve şu anki hükümet bu ülkeye asla CTP'nin vereceklerini veremez, kazandıracaklarını kazandıramaz".

''CTP seçimlerde birinci partidir diyemem''

''UBP'nin birinci parti olduğuyla ilgili bazı anket sonuçları çıkıyor bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Genel başkanınız Tufan Erhürman'ın da Başbakan Özgürgün'e seçimle ilgili bir resti var, bunu nasıl okumak lazım?'' diye sorduğumda ise

"CTP her zaman erken seçime hazırdır. Yani bizim bir partimiz de seçime gitmemek gibi herhangi bir kaygı hiç olmamıştır. Genel başkanımız da bunu ifade etmiştir. Erken seçime hazır mıyız derseniz her zaman hazırız. Üç ayda seçime hazır hale gelir bu parti ama erken seçim çağrısı yapan bir Başbakan'a her genel başkan gitmeyelim demez, kimse diyemez. Belki bir erkem seçim olur da heyecan gelir partiye. Anketlere gelince; evet yapılan anketler var ve UBP birinci sırada gösteriliyor. Asıl gerçekçi anketler seçim zamanı yapılan anketlerdir, bu nedenle seçim zamanı yapılacak anketler bakmak lazım. CTP birinci parti midir derseniz; net bir şey diyemem. Ama ya ikinci partidir ya birinci partidir derim ama şu an birinci parti olur diyemem. Bakınız halkın CTP'den beklediği şeyler var, beklentisi var. Bu beklentileri muhalefet olarak karşılamamız lazım, UBP'den farkımız olduğunu göstermemiz lazım. Bu nedenle çalışacağız, muhalefetimizi en ağır şekilde yapacağız, yaralar sarılacak, birliktelik duygusuyla hareket edeceğiz ve bu ipi göğüsleyeceğiz" dedi.

Evet, Akansoy ile yaptığımız söyleşi böyleydi. Aslında net mesajlar verdi ve net uyarılarda bulundu. Yazının başında da ifade ettiğim gibi bunu hoşgörü çerçevesinde yaptı. CTP'nin olası bir seçimde birinci parti olamayacağını düşündüğünü ve halkın CTP'den çok şey beklediğini hatırlattı.

Neyse ki seçimlere daha bir yıl var ve bu bir yılda çok şey değişir çok şey yeniden hazır hale gelir diye düşünüyorum.

**************

Günün Sözü

Döndüm arkamı sana. Sen sırtımdan vurmayı seversin, yüzüm ağır geImesin…

Attila İlhan

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.