Başbakan kabineden rahatsız!

Yayın Tarihi: 16/03/17 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • Gelelim kabine değişikliği konusuna yeniden. Güvenilir kaynaklardan aldığım bazı bilgiler Başbakan Özgürgün'ün kabinedeki bazı bakanlardan çok ciddi rahatsızlık duyduğu yönünde. Bu bilgi son derece net ve doğru bir bilgidir. Başbakan kabine değişimine gitmeyi ciddi anlamda istiyor ve düşünüyor. Hangi bakanlardan rahatsız olduğunu isim isim de biliyorum. Zaten bir kabine değişikliği olursa değişecek bakan sayısının iki değil üç bakan olduğunu da çok net bir şekilde öğrenmiş bulunuyorum. Bu da demek oluyor ki Özgürgün kabinede köklü bir revizyona gidebilir. Yani kabine değişecekse bu köklü bir revizyon haline dönüşecek.
  • Zaman zaman Başbakan'ı eleştiriyorsak bu Başbakan'ın başarılı olmasını istediğimizdendir. Benim tanıdığım Hüseyin Özgürgün bu değil çünkü. Başbakan'la bizim dostluğumuz çok eskiye dayanır. Çok uzun sohbetlerimiz olmuştur başbakanlığı öncesinde. Sahip olduğu birikim, kazandığı değerler, uzun yıllar kabine tecrübesi, hep bunlar Özgürgün'ün başarılı olması için yeter de artar bile. Ancak öyle anlıyorum ki kabinedeki bazı bakanlar Özgürgün'ü her geçen gün aşağıya çekiyor ya da elini ayağını bağlıyorlar. Yapmış olduğum onca tespitten sonra benim vardığım kanı bu.

Görevden alınması muhtemel iki bakanla ilgili yazımız dün oldukça yoğun ilgi gördü, telefonlarım hiç susmadı. Öğrendiğim yeni bilgilere göre de değişeceği iddia edilen ve isimlerini şimdilik gizli tuttuğum iki bakanla ilgili Ankara hükümetinin de ciddi sıkıntıları varmış. Tabii Ankara hükümetinin sıkıntıları işlerin doğru yürümemesi ile ilgili. Bekleyip göreceğiz bakalım yakın zamanda neler olacak neler kalacak. Ama bir gerçek var ki hem UBP içinde hem de kamuoyunda bir kabine değişikliği beklentisi var.

Günün sonunda hükümet bir uyum meselesidir ve bu uyum da ancak kabinenin hem kendi içinde hem de başbakanla uyum içinde olması halinde başarıyla yürütülebilir. Şu an için hem kabine üyelerinin hem de başbakan ile kabinenin kendi içinde ciddi bir uyum sorunu yaşadığını görüyoruz.

Kabine, Başbakan'ın hızını kesiyor

Zaman zaman Başbakan'ı eleştiriyorsak bu Başbakan'ın başarılı olmasını istediğimizdendir. Benim tanıdığım Hüseyin Özgürgün bu değil çünkü. Başbakan'la bizim dostluğumuz çok eskiye dayanır. Çok uzun sohbetlerimiz olmuştur başbakanlığı öncesinde. Sahip olduğu birikim, kazandığı değerler, uzun yıllar kabine tecrübesi, hep bunlar Özgürgün'ün başarılı olması için yeter de artar bile. Ancak öyle anlıyorum ki kabinedeki bazı bakanlar Özgürgün'ü her geçen gün aşağıya çekiyor ya da elini ayağını bağlıyorlar. Yapmış olduğum onca tespitten sonra benim vardığım kanı bu.

Yaşanan bir kurultay sonrasında yola çıkarken seçtiği ekip şu an ki kabine olabilir ama bir gerçek var ki bu ekip şu an için Başbakan'ı taşıyamıyor, Başbakan'ın hızını kesiyor. Başbakan'ın kendi fevri yapısı da zaman zaman yanlışlar yapmasını ve söylem farklılıklarında bulunmasına neden oluyor. İşte Özgürgün daha uyumlu ve kendisine ayak bağı olmayacak yeni bir kabine düzenlemesine gitmek zorundadır.

Başbakan bazı bakanlardan rahatsız

Gelelim kabine değişikliği konusuna yeniden. Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre Başbakan Özgürgün'ün kabinedeki bazı bakanlardan çok ciddi rahatsızlık duyduğu yönünde. Bu bilgi son derece net ve doğru bir bilgidir. Başbakan kabine değişimine gitmeyi ciddi anlamda istiyor ve düşünüyor. Hangi bakanlardan rahatsız olduğunu isim isim de biliyorum. Zaten bir kabine değişikliği olursa değişecek bakan sayısının iki değil üç bakan olduğunu da çok net bir şekilde öğrenmiş bulunuyorum.

Bu da demek oluyor ki Özgürgün kabinede köklü bir revizyona gidebilir. Yani kabine değişecekse bu köklü bir revizyon haline dönüşecek.

Tabii bu kabine değişikliği olacaksa da Başbakan'ın bir an önce bu değişikliği yapması ve seçime kalan bir yıl süreyi doğru değerlendirmesi gerekiyor.

Anketlerde her ne kadar UBP birinci parti olarak çıkıyor olsa dahi UBP'nin şu an birinciliğinin sorgulandığını hepimiz biliyoruz. Ama bu Başbakan'ın kabahati değil kurmuş olduğu yanlış ekibin kabahatidir.

Ankara iş bekliyor

Eğri oturup doğru konuşalım. AK Parti hükümeti KKTC'de iktidar olan her hükümetle uyum içinde çalışmasını bildi. Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay'ı da son derece başarılı buluyorum. Büyükelçilik görevini, iki ülke arasındaki ilişkileri, açıklamaları son derece yerinde ve doğru istikamette.

Ama gelin görün ki eski gergin günler bir süreliğine kaybolmuştu ancak şimdi yeniden gergin günlerden geçiyoruz. Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in son ziyaretinde yaptığı sitemler son derece yerinde ve doğruydu. Ortada bir Mali Protokol var ve bu uygulanmıyor. Hükümetteki bazı bakanlar yapılması gereken işleri doğru yapmamanın ötesinde, ihmal ediyorlar ve geç kalıyorlar. Haliyle bu olumsuzluklarda Başbakan Özgürgün'e yansıyor.

Türkiye Başbakan Yardımcısı Türkeş'i ilk kez bu kadar gergin ve sitemkar gördük hepimiz. Demek ki bazı değil birçok konuda sıkıntılar var ki Tuğrul bey bunu basınla paylaşmayı tercih etti. Bu da demek oluyor ki önümüzdeki aylar UBP hükümeti için pek hayırlı aylar olmayacak, maddi sıkıntılar yaşanacak ve günün sonunda seçim zili çaldığında bunun faturasını UBP ödeyecek, Başbakan ödeyecek. Bazı bakanların aymazlığı yüzünden neden UBP ve Başbakan diyet ödesin ki?

Başbakan'ın kabineyi değiştirme ve köklü bir revizyona gitme konusunda bazı çekinceleri var mı bilemem. Zaman zaman olduğunu duysam da buna inanmadığımı belirtmek isterim. Seçime bir yıl kala Özgürgün, UBP'yi de hükümeti de çok kolay bir şekilde yükselme trendine sokabilir.

Yapması gereken tek şey kararlı olmak…

*************

Günün Sözü

Ben gidip başıma beIâIar aramışım, o kaIıp MevIâsını buImuş.

Attila İlhan

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları