Yine kabine değişim iddiaları ve 16 Nisan!!

Yayın Tarihi: 10/04/17 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Peki Başbakan bunu yapabilir mi diye kendi kendime sorduğumda biraz zor diye bir yanıt alıyorum. Zira Başbakan'ın buna pek de cesareti yok, cesareti olmadığı gibi pek gereksinimi de yok. Geçinme konusunda sıkıntı yaşadığı bakanları yok mu peki? Var tabii… Var olmasına var ama o bakanları da bazı iş adamları koruyor. Anlayacağınız, her şey bir denge üzerine oturtulmuş durumda, bu dengeyi Başbakan nasıl bozacak? Velev ki Ankara'dan çok doğrudan falanca filanca bakanı değiştir talebi ya da baskısı gelmediği sürece. Şu an için öyle bir baskı yok ama yazının başında da ifade ettiğim gibi Ankara'nın sıkıntı yaşadığı bazı bakanlar var.

Anlayacağınız Başbakan Özgürgün'ün kabineyi değişme planı adeta bir söylenceye dönüştü. Hatta kendisine "basın sürekli bu konuyu yazıyor, değişmeyeceksen çık değişmeyeceğini açıkla" dendiğinde ise Başbakan'ın "Bırak yazılsın ortalık hareketlensin" dediğini dahi duydum. Ne doğru ne yanlış her şey birbirine girmiş durumda.

Ben yazmaktan usandım ama Başbakan Hüseyin Özgürgün kabineyi değişeceği yönünde bazı milletvekillerine umut vermekten usanmadı. Evet dostlar; yeni bir kabine değişimi söylentisi ile yine karşı karşıyayız. Geçtiğimiz günlerde Sevgili abim Levent Özadam da bu konuyu kaleme almış, hatta bakan sayısına kadar vermişti. Levent abinin yazısını okumazdan 3-4 gün önce bu konuyu ben de duydum. Başbakan Özgürgün kendisine çok yakın bir isme 16 Nisan tarihinden sonra kabineyi değişeceğini söyledi. Kaynak sağlam, bunu evvela belirteyim ama söylediği kişi de buna inanmadı onu de ekleyim. Çünkü Başbakan'ın bu ilk söylemi değil.

Hal böyle olunca da açıkçası mesele inandırıcılığını yitiriyor. Haliyle ya kabineye korku salıyor diye düşünüyoruz ya da milletvekillerini küstürtmemek için böyle masum bir vaatte bulunuyor. Başbakan kabineyi değişir mi bilemeyiz ama Ankara'daki hükümetin şu anki kabinenin işleyişinden hiç de memnun olmadığını söylemekte fayda var. Hatta isim isim hangi bakanın ne eksileri var bunları da biliyorlar.

İddia şu ki Ankara hükümeti bazı bakanların işlerini savsakladıklarını ve iki ülke arasındaki iş birliği çalışmalarını yavaşlattığını düşünüyorlar ve yine bir başka iddiaya göre de Başbakan Özgürgün'e bazı bakanların değişmesiyle ilgili bazı tavsiyeler yapıldığı yönünde.

Ne kadar doğrudur bilemem. Bu ikinci yazdığım fısıltı mekanizmasından yayılıyor ama ilk yazdığım gerçek.

16 Nisan referandumu ve sonrası

Yarınki yazımızda Türkiye'de gerçekleşecek 16 Nisan referandumuna değineceğiz zaten ama bizim memleketle olan bağlantısına kısaca bakalım. İddiaya göre 16 Nisan'dan sonra Türkiye'de bir erken seçim gündeme gelebilir. Özellikle evet çıkarsa ve akabinde kabine değişimi ve yeni kabine oluşacak doğal olarak. Başbakan Özgürgün de referandumun ardından kendi kabinesinde bazı revizyonlara gideceğini yakınındakilere söylüyor. Ben çok güvendiğim bir isimden bunu duydum ama ilk duyan kişi de ben değilim tabii.

Peki Başbakan bunu yapabilir mi diye kendi kendime sorduğumda biraz zor diye bir yanıt alıyorum. Zira Başbakan'ın buna pek de cesareti yok, cesareti olmadığı gibi pek gereksinimi de yok. Geçinme konusunda sıkıntı yaşadığı bakanları yok mu peki? Var tabii… var olmasına var ama o bakanları da bazı iş adamları koruyor. Anlayacağınız, her şey bir denge üzerine oturtulmuş durumda, bu dengeyi Başbakan nasıl bozacak?

Velev ki Ankara'dan çok doğrudan falanca filanca bakanı değiştir talebi ya da baskısı gelmediği sürece. Şu an için öyle bir baskı yok ama yazının başında da ifade ettiğim gibi Ankara'nın sıkıntı yaşadığı bazı bakanlar var.

Başbakan kabineden ne kadar memnun?

Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgiler Başbakan Özgürgün'ün kabinedeki bazı bakanlardan çok ciddi rahatsızlık duyduğu yönünde. Bu bilgi son derece net ve doğru bir bilgidir. Başbakan kabine değişimine gitmeyi ciddi anlamda istiyor ve düşünüyor. Hangi bakanlardan rahatsız olduğunu isim isim de biliyorum. Zaten bir kabine değişikliği olursa değişecek bakan sayısının dört değil üç bakan olduğunu da çok net bir şekilde öğrenmiş bulunuyorum.

Bu da demek oluyor ki Özgürgün kabinede köklü bir revizyona gidebilir. Yani kabine değişecekse bu köklü bir revizyon haline dönüşecek.

Tabii bu kabine değişikliği olacaksa da Başbakan'ın bir an önce bu değişikliği yapması ve seçime kalan bir yıl süreyi doğru değerlendirmesi gerekiyor.

Anketlerde her ne kadar UBP birinci parti olarak çıkıyor olsa dahi UBP'nin şu an birinciliğinin sorgulandığını hepimiz biliyoruz. Ama bu Başbakan'ın kabahati değil kurmuş olduğu yanlış ekibin kabahatidir.

Söylem karmaşası

Tabii bu köşede birinci derece istihbarata çok yer verdik, bizzat Başbakan'ın isim isim hangi bakanlardan rahatsız olduğunu öğrendim, sorunları yazdım ama isimleri buraya nakletmedim. Ama ne kadar ilginçtir ki sonrasında bir bakıyorum ki Başbakanımız rahatsız olduğunu ifade ettiği bakana basın önünde övgüler düzüyor. Bu konuda ne kadar samimidir değildir bilemeyiz ama sen çok başarılısın dediğiniz bir bakanı nasıl görevden alacaksınız o da ayrı bir mesele.

Anlayacağınız Başbakan Özgürgün'ün kabineyi değişme planı adeta bir söylenceye dönüştü. Hatta kendisine "basın sürekli bu konuyu yazıyor, değişmeyeceksen çık değişmeyeceğini açıkla" dendiğinde ise Başbakan'ın "Bırak yazılsın ortalık hareketlensin" dediğini dahi duydum.

Ne doğru ne yanlış her şey birbirine girmiş durumda.

Hani askerliğe adım attığını ilk günden çıkacağınız son güne kadar askerliğin kısalacağına dair bir yalan duyarsınız ve bu yalana da inanırsınız ama asla böyle bir şey gerçekleşmez; işte Başbakan'ın kabine değişimi de buna benzedi.

Sonuç olarak kabine değişimi yine gündem de. İddiaya göre Başbakan, 16 Nisan referandumunun geçmesini bekliyor. Sonrasında kabinede ani bir değişikliğe gidecek ama benim duydum dört değil, üç bakanla birlikte…

************

Günün Sözü

Onaracak kişi o olduktan sonra; kalbinizin kırılıp parçalanmasının zerrece önemi yok.

Ernest Hemingway

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.