KKTC neden hayır dedi?

Yayın Tarihi: 18/04/17 07:30
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
  • Tayyip bey referandum sonucunda daha da güçlendi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı % 49,5 oyu % 2 artırarak daha da güçlendi. % 51.5 oy ciddi bir oy. Zaten daha fazlası olması da beklenemezdi. Yani bu referandumdan % 60 oy çıksaydı şaşardım. Zira hayır çıkması için herkes el birliğiyle uğraştı. Bu kadar felakete rağmen % 51.5 oy çıkması son derece makul ve anlaşılabilirdir. Bu sonuçlar bir kez daha gösterdi ki Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'deki en güçlü isim olmanın yanı sıra halk tarafından da en çok talep edilen siyaset adamıdır.
  • KKTC'de yaklaşık 100 bin Türkiye vatandaşı yaşıyor ama bunların sadece beşte biri gidip oy verdi. Buna rağmen hayır çıktı. Ankara artık oturup buradaki AK Parti temsilcilerini ve çalışmalarını gözden geçirecek. Onların ne kadar bu sonucun çıkmasında ihmali vardır bilemeyiz ama bunu oturup AK Parti yönetimi gözden geçirecek.

  • Bir de KKTC'de olan Türkiye vatandaşlarının yapısı da önemli. Her gün okuyoruz FETÖ'cüsü de burada yaşıyor PKK'lı olanı da. Bunu oturup her iki ülkenin hükümetleri konuşacak.

Türkiye'deki referandum sonuçları umarım tüm Türkiye için hayırlı olur. Ben hayırlı olacağına inanıyorum. Oldukça eleştiriler yapılıyor ama bu eleştirilerin hepsi de bana göre yersiz. Tabii oldukça üzerine konuşulacak bir konu referandum. Birçok yönüyle değerlendirilmesi lazım. Bir kere Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mutlak zaferi olarak görüyorum ben bu sonucu. Türkiye halkının en az yarısı ya da yarısından fazlası Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ülkeyi yönetmesini istiyor. Ama başbakan olarak ama cumhurbaşkanı olarak, hiç fark etmez. Türkiye halkı bir kez daha Erdoğan dedi ve bu demokrasiyle oldu, darbe denemesiyle değil.

Dün de yazdım yine söylemekte fayda var, Tayyip bey referandum sonucunda daha da güçlendi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı % 49,5 oyu % 2 artırarak daha da güçlendi. % 51.5 oy ciddi bir oy. Zaten daha fazlası olması da beklenemezdi. Yani bu referandumdan % 60 oy çıksaydı şaşardım. Zira hayır çıkması için herkes el birliğiyle uğraştı. Bu kadar felakete rağmen % 51.5 oy çıkması son derece makul ve anlaşılabilirdir.

Bu sonuçlar bir kez daha gösterdi ki Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'deki en güçlü isim olmanın yanı sıra halk tarafından da en çok talep edilen siyaset adamıdır.

Demokrasi denilen bir şey var. Sonuçları eleştirenler var ama gelin olaya şöyle bakalım. Ya tam tersi çıkmış olsaydı. Yani % 51.5 hayır çıkmış olsaydı. Az bir farkla Türkiye başkanlık sistemine hayır demiş olacaktı. Eğer böyle olsaydı bunun adına demokrasi diyecektik de % 1.5 oyla ki 1,3 milyon insan demek evet çıkınca bu sonuç demokratik olmadı mı?

Trump % 0,40 farkla başkan oldu

Çok da uzağa gitmeyin. Amerika seçimleri kısa bir süre önce tamamlandı ve Trump % 0,40 oyla başkan seçildi. Peki demokratik değil mi bu sonuç?

Ya da İngiltere Avrupa Birliği'nden ki sonuçları hem İngiltere hem de AB için çok ağır olacak % 1,5 oyla çıkmış oldu. Şimdi demokratik değil mi bu sonuç?

Elbette ki demokratiktir.

Çünkü demokrasi çoğulun hakimiyetidir.

Halk, Erdoğan'a oy verdi

Bir kere şu bir gerçek. Net bir dille ortaya koymak lazım. Bu sonucun içinde % kaç maddeleri okuyarak oy verdi? Bence çok azı. Peki neden? Çünkü Türkiye halkı Erdoğan'a güveniyor. Bakın bu son derece önemli. Bir ulus kendi liderine güveniyorsa gerisini tartışmak inanın ki teferruat. Halkın büyük bir çoğunluğu Erdoğan'ın Türkiye'yi yönetmesini istiyorsa buna saygı göstermenin dışında başka ne yapılabilir ki?

Erdoğan diktatör mü olacak?

Bir da çok saçma olan bu tartışmaya değinelim. Erdoğan tek adam olacakmış, diktatör olacakmış, Türkiye'yi tek adam yönetecekmiş. Allah aşkına velev ki parlamenter sistemde kalınsaydı ülkeyi kaç kişi yönetiyordu? Kaldı ki meclis sanki de ortadan kalkacak. Felaket tellalcılığından başka bir şey değil yapılan.

Yahu korkmasın kimse Erdoğan en fazla 10 yıl başkanlık yapabilecek, başka da aday olmayacak, bu sınırlandırılmış. Hani nerede diktatörlük? En fazla iki dönem sonra devam etmek istese bile edemeyecek.

Efendim Erdoğan da bir ölümlüymüş, o ölünce ya da gidince ne olacakmış. Ya Türkiye kötü ellerin eline düşerseymiş. Yahu ne alakası var, Tayyip beyden sonra halk kimi seçerse o yönetecek Türkiye'yi. Bunun neresi acayip? Ne olacak yani şimdi Tayyip bey devlet başkanı olunca Türkiye Mısır'a mı dönecek yoksa İran'a mı dönecek? Dönseydi son on yıl içinde dönerdi.

Bunlar kimse kusura bakmasın ama Erdoğan düşmanlarının altı dolmayan saçmalıklarından başka bir şey değil.

Kimse Erdoğan'ı sevmek zorunda değil, oy vermek zorunda da değil hatta eleştirebilir de bu da çok normal ama sonuç sandıktadır. Mademki halkı adamı seçiyor bunda gocunacak bir şey yok.

Bakınız beyler; keşke Erdoğan'dan önce gelmiş olan siyasiler Türkiye'yi çok daha iyi yerlere götürmüş olsaydı. Tayyip bey başbakan olduğunda hatırlıyor musunuz ne kadar dış borcu vardı Türkiye'nin?

Komünistler ki emperyalist ülkeleri sevmezler artık ABD ya da İngiltere ya da AB, cirit atabiliyor mu Türkiye içinde? İstediklerini yaptırabiliyorlar mıydı?

2003 yılından önce bu saydığım ülkelerden çok mu iyilik gördük de neyin kaybını yaşayacağız. Türkiye'nin komşularıyla başını belaya sokan da bu ülkeler değil miydi?

Yani yapılan onca önemli işe rağmen Erdoğan bazı kesimlere yaranamadı giti.

Kıbrıs'tan neden hayır çıktı?

KKTC'de yaklaşık 100 bin Türkiye vatandaşı yaşıyor ama bunların sadece beşte biri gidip oy verdi. Buna rağmen hayır çıktı. Ankara artık oturup buradaki AK Parti temsilcilerini ve çalışmalarını gözden geçirecek. Onların ne kadar bu sonucun çıkmasında ihmali vardır bilemeyiz ama bunu oturup AK Parti yönetimi gözden geçirecek.

Bir de KKTC'de olan Türkiye vatandaşlarının yapısı da önemli. Her gün okuyoruz FETÖ'cüsü de burada yaşıyor PKK'lı olanı da. Bunu oturup her iki ülkenin hükümetleri konuşacak.

Kaldı ki yazının başında da demokrasiden bahsettik. Ben bu sonucu da normal buluyorum, Türkiye de evet çıkması gibi KKTC'de hayır çıkması son derece normal. Haaa sebepleri nedir bunu da AK Parti'nin uzmanları bulup çözecek.

Sonuç olarak Türkiye kararını verdi ve bunun getirilerini de götürülerini de yaşayacak. Ama burada önemli bir nokta var; bu halk oylaması sonucu oldu, demokrasiyle oldu ve demokrasilerde çoğunluk ne derse o olur.

Ben Türkiye'nin Erdoğan liderliğinde daha iyi noktalara varacağına inanıyorum. Fakirin karnının doyduğu, okumayanın okuyabildiği, maaşların arttığı bir Türkiye var artık karşımızda.

Türkiye'nin iyileşen gerçekleri var.

Erken seçim olacak mı?

Bu önemli bir soru. Erken seçim olma ihtimali var, muhtemelen de olacak. Ama olmayabilir de. Hatta hayır çıkmış olsaydı yeni bir sağ parti de Türkiye de siyasete girebilirdi. Erdoğan Türkiye'yi böldü diyenler, eğer sonuç hayır çıksaydı Türkiye'nin nasıl bölüneceğini ve siyasetin zayıflatabileceğini görmüş olacaklardı.

Erken seçim bir an önce olmalı ki referandumun da meyveleri toplanabilsin.

*************

Günün Sözü

İyi bir kadınla iyi bir erkek birlikte değildir. Çünkü kadınlar, kötü erkeklere aşık olup iyi erkeklerle dertleşir.

Victor Hugo

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları