Özel hastanelerde de grev yapın

Yayın Tarihi: 09/05/17 07:30
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
  • Ama bir başka açıyla bakacak olursak; eğer oradan çıkıp özel bir hastaneye giderseniz o gün grev yapan kamu doktoru sizi iyileştirmek ve paracığınızı almak için sizi güler yüzle karşılayacaktır. Olaya bir başka açıdan daha bakalım. Şüphe yok ki özel hastanelerin büyük bir çoğunluğu hiçbir devlet hastanesinin olanaklarına sahip değil. Peki kamu doktorları devletteki olanaklardan rahatsız olduğu için ay sonu maaşı alıyor ama grev yapıyor; peki neden özel hastanede grev yapıp iş bırakmıyor?
  • Hangi doktor çıkıp diyebilir ki tüm özel hastaneler devletten daha iyidir? Diyemez. Devlet hastanesindeki imkanlar birçoğunda yok. Neden oralarda grev yok peki? Çünkü kamu doktorları özel hastanelerde grev yaparsa atılırlar ama devlette grev yaparlarsa atılmazlar. İş bırakacağız, istifa edeceğiz açıklamaları inanın ki doğru değil.

Hayatta her şeyin başı sağlık derler ya gerçekten doğru. Aman şuram ağrıyor geçmedi dediniz mi karşınızdan aldığınız ilk tepki "doktora gidelim mi?" sorusudur. Hade gidelim deseniz ve gittiğinizde hastanede doktor grev yapıyor olsa kime kızardınız? Hükümete mi yoksa grev yapan doktora mı?

Velev ki hükümete kızdınız peki ne oldu? İyileştiniz mi? Tabii ki hayır. Peki doktora kızsanız nasıl olur? Kızsanız ne olacak ki? Karşınızda kızacak bir doktor olmadığı gibi hükümet de yok.

Yani sonuç olarak siz hasta olmak ve iyileşememekle kalacaksınız. Hatta hastalığınız doktorsuzluktan dolayı sizi öldürebilir de. Örneğin bir kalp hastasıysanız. Ama bir başka açıyla bakacak olursak; eğer oradan çıkıp özel bir hastaneye giderseniz o gün grev yapan kamu doktoru sizi iyileştirmek ve paracığınızı almak için sizi güler yüzle karşılayacaktır.

Olaya bir başka açıdan daha bakalım. Şüphe yok ki özel hastanelerin büyük bir çoğunluğu hiçbir devlet hastanesinin olanaklarına sahip değil. Peki kamu doktorları devletteki olanaklardan rahatsız olduğu için ay sonu maaşı alıyor ama grev yapıyor; peki neden özel hastanede grev yapıp iş bırakmıyor?

Hangi doktor çıkıp diyebilir ki tüm özel hastaneler devletten daha iyidir? Diyemez. Devlet hastanesindeki imkanlar birçoğunda yok. Neden oralarda grev yok peki?

Çünkü kamu doktorları özel hastanelerde grev yaparsa atılırlar ama devlette grev yaparlarsa atılmazlar. İş bırakacağız, istifa edeceğiz açıklamaları inanın ki doğru değil.

Çok kalmadı süre dolacak ve mahkeme emri çalışacak. Göreceğiz kaç doktor istifa edecek. Ve buna inanın ki en çok ses çıkaranlar asla istifa etmeyecek.

Düşünsenize bir. Tıp-İş en son ne kadar bu denli sık iş bırakma eylemi yaptı? Durmaksızın, peşi sıra? Doktorlarla ilgili çok yazı yazan bir gazeteci olarak diyorum ki ben size, en çok bu yıl. Neden peki? Mahkeme emrinden dolayı. Artık ikinci iş yapamayacaklar, yaparlarsa haklarında soruşturma başlayacak ve mahkeme emrine karşı gelmiş olacaklar.

Doktorların dört dörtlük bir hastanede çalıştıklarını kimse iddia edemez. Tıp-İş'in eksikliklerin düzeltilmesi yönünde yaptığı eylemler de sonuna kadar haklı eylemlerdir ama ikide birde iş bırakma, hastayı iyileştirmeyi reddetme de neyin nesi oluyor?

Bu devletin olanakları belli, verebileceği maaş belli, sağlayacağı imkanlar belli. Eğer bir doktor bunlara katlanmak istemiyorsa istifa edecek gidecek özele, devlet de devlet babalığını gösterip istifa edecek doktorun yerine yenisini bulacak. Bu da devletin görevi.

Doktorların yemini var hasta bakmak zorundadır diye yazdık, bir eleştiri ki aklınız durur; "AB normlarına göre doktorun hasta reddetme hakkı var…"

Ala, hasta reddetsin, beğenmezse de devlet olanaklarını istifasını versin başka bir hastanede çalışsın.

Hepimiz biliyoruz ki devletin garantisi hiçbir yerde yok.

Keşke hak arayış daha farklı olsa, böyle hak aramak yanlış.

Doktor sayısı az, yani yeterli doktor yok. Peki mesai saatinde özel hastanelerde iş yapan doktorlar olduğu iddia ediliyor, kendisi bir disiplin soruşturması başlattı mı bu konuyla ilgili?

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu olduktan sonra defalarca kez hastanelerin içler acısı durumda olduğunu ve bugüne kadar kendinden önceki bakanların belki de imkansızlıklar nedeniyle ama şu nedenle ama bu nedenle doğru düzgün hiçbir şey yapmadıklarını anlattı bana. Sucuoğlu bakan olduğundan bugüne çok ciddi iyileştirmelerin de yapıldığı bir gerçek.

Benim ikinci merak ettiğim, CTP'li bakanlar döneminde neden Tıp-İş bu kadar sert eylemler yapmadı?

Serbest çalışan hekimlerden hizmet alımını kim engelledi?

Devam edelim. Bu anlatacağım diyalog benim önümde gerçekleştiği ve bunu daha önce kaleme aldığım için bir daha yazma ihtiyacı hissediyorum. Sağlık Bakanı Sucuoğlu, serbest çalışan hekimlerden uzunca bir süre önce hizmet almayı düşündüğü söylemişti ve Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu ile bizzat benim önümde konuşup fikir birliğine varmışlardı.

Sonra bakan ne olduysa oldu bundan bir şekilde vazgeçti.

Acaba diyorum bunda Tıp-İş'in bir baskısı olabilir mi?

Bakın Faiz bey benim kadim dostumdur, kendisini de çok severim ama net bir şekilde soruyorum bunu işte, isteyen cevabını versin. Tıp-İş, Sağlık Bakanı'na serbest doktorlardan hizmet alımı olmaması konusunda baskı yaptı mı yapmadı mı?

Lütfen bunu açıklayın, herkes doğrusunu eğrisini öğrensin. Hani doktor eksiği var diyorsunuz ya ondan soruyorum.

Gerçekten doktor eksiği var mı?

Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu'nu aradım dün ve sordum. Doktor eksiği var mı dedim? Dr. Gardiyanoğlu resmi rakam vereyim sana öyleyse dedi ve ekledi: "CTP-DP hükümeti döneminde istifa ve emekli olanlar dahil 34 doktor ayrıldı, 10 doktor sisteme giriş yaptı. Son olarak da UBP-DP hükümeti döneminde yine istifa ve emekliler dahil 15 kişi ayrıldı, 60 doktor giriş yaptı. Doktor eksiği var diyerek kimi kandırıyorlar?"

Dr. Gardiyanoğlu'na neden devlet hastanelerinde hizmet veremediklerini sordum, aldığım cevap ise ilginçti: "Tıp-İş, biz serbest çalışan hekimlerin devlette hizmet vermesini istemiyor ve engelliyor."

Dr. Gardiyanoğlu'nun cevabı ve iddiası bu yönde. Bir gazeteci olarak soruyorum ben; bu iddia doğru mu?

Eğer doğruysa hastanede doktor eksikliği Tıp-İş yüzünden oluyor diye düşünmek zorunda kalacağım.

Hekim Yasası'ndaki revizyon ikinci iş yasağı için mi?

Bir başka önemli konu da Tıp-iş'in Hekimler Yasası'nın değişmesini istemesi. Bunu da araştırdım ve Gardiyanoğlu'na da sordum; "Orada yapılmak istenen tek şey doktorlara ikinci iş yasağının kalkmasından başka bir şey değil" dedi.

Doktorlar istifa etmez

Son olarak şunu söylemek lazım. Umarım Sağlık Bakanlığı ile Tıp-iş arasındaki sorunlar giderilir, hatta mademki doktor azlığı var umarım Sağlık Bakanlığı, serbest çalışan hekimlerden hizmet alımı yapar ve doktor sıkıntısı da çözülür ama ikinci iş yasağı uygulamaya başladıktan sonra göreceksiniz ki birkaç doktor dışında hiç kimse istifa etmeyecek. Hele hele yıllarını devlette geçirmiş, dolgun maaş alan ve emeklilikle birlikte güzel ikramiye alacak bir doktor asla istifa etmez.

Çok kalmadı birkaç ay sonra birlikte yaşayıp göreceğiz.

****************

Günün Sözü

"Başkasının ekmeğinin ne denli tuzlu, başkasının merdiveninden çıkmanın ne denli zor olduğunu göreceksin."

Dante

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları