Anadolu Jet ile zorlu yolculuk

Yayın Tarihi: 23/05/17 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • Anadolu jet'in TK 7624 SAW-Ercan 19:50 uçağı. Uçak pist başındaki yerini almak için ağır ağır ilerliyor, derken pilotun anonsu geliyor "kıymetli yolcular yaşanan teknik bir arızadan dolayı şu an için kalkışımız gerçekleşemiyor"..
  • Sonra sorunun ne olduğunu yine pilot anonsundan öğreniyoruz. Uçağın sağ motoru çalışırken birden çalışmadığına ilişkin bir uyarı veriyor sensörler ve pilot muhtemelen sensörün bozuk olduğunu ve sensörlerin değiştikten sonra kalkışın gerçekleşeceğini haber veriyor. Dediği gibi de oluyor pilotun. Sağ motorda bir sorun yok sadece sensörler bozulmuş, değişiyorlar ve kalkıyoruz.
  • inişin gerçekleşeceği sıralarda uçak yer seviyesinde bir müddet gittikten sonra inebildi ve bu bana uçağın yanlış zamanda yer seviyesinde alçaldığını hissettirdi. Bunu neye dayanarak söylüyorum; uçağın yere çok yakın bir müddet gittiğini ve yavaşladıktan sonra motorlara tekrardan gaz verdiğini uçağın yere vuran ışıklarından gözlemledik. Zaten bununla ilgili de başka bir panik yaşandı uçağın içinde. Velhasıl uçak inmeyi başardıktan sonra da durabilmek için hayli çaba sarfetti.

Malum son günlerin en önemli konularından biri havayolu şirketlerinin uygulamış olduğu fahiş bilet fiyatları. Avrupa'da son dakika biletleri hayli ucuza satılırken Türkiye'de son dakika biletleri oldukça pahalıya satılıyor. Hepsini bir yana bıraktım eğer bir bayram seyransa bu biletleri almaya herkes çekinir. Yıllardır Kıbrıs Türkünün uğramış olduğu ambargolar yetmezmiş gibi dünyaya açılan tek kapımız olan Türkiye havalimanları üzerinden dünyaya seyahat etmenin bedeli bu kadar ağır olmamalı.

Kaldı ki bildiğim kadarıyla Türkiye ile KKTC arasında yapılan bir anlaşma uyarınca Türkiye'de hizmet veren havayolu şirketleri KKTC'ye tecritten dolayı bir takım indirimler alıyorlar.

Yüksek bilet fiyatlarından ötürü yine KTHY'nin ya da KKTC Devletine ait bir hava yolunun önemi hasıl oldu. Eğer kendi hava yolu şirketimiz olmuş olsaydı Türkiye'deki hava yolu şirketleri bu kadar yüksek fiyattan bilet satamazlardı. Ama gelin görün ki bu şirketler her ne kadar kendi aralarında rekabet etse dahi bilet fiyatları zaman zaman İstanbul-Avrupa bilet fiyatlarından daha pahalı olabiliyor. Bunun arz taleple değil çaresizlikle alakası olduğunu düşünüyorum.

Tüm Türk havayollarını güvenli bulduğumu yazının başında söylemekte fayda görürüm ama hepimiz Türk Hava Yollarını biraz daha güvenli buluruz. Ama gelin görün ki en sık arızalanan uçaklarda hep THY'de çıkar. Ya da diğer hava yolları bunu gizlemeyi başarır ve o nedenle okumayız. Defalarca kez sabah Ercan-İstanbul seferini yapacak THY uçaklarının teknik bir arıza yüzünden havalanamadığını okumuşumdur. Dünkü yazımda uzun bir tatilden döndüğümü kaleme almıştım.

Çok önceden planlanan bir Roma tatilim oldu. Kıbrısa uçmak için Sabiha Gökçen Havalimanında beni bekleyen Anadolu Jet uçağındaki yerimi aldım. Uçak hınca hınç dolu olduğundan en arka koltukların birindeyim. Önümde oturan yolcular daha uçak kalkmadan çantalarındaki whisky şişesini açmışlar bardak bardak içiyorlar. Artık durumun vahametini siz kavrarsınız. Hani ağzınla içmesini bilmiyorsan içme dedikleri cinsinden . Uçakta bir de ağır koku aklınız şaşar. Uçaklarda alkol kullanımı gözden geçirilmeli kesinlikle.

Kendi kendime artık kalksak da bu yolculuk da bitse diye söyleniyorum.

ANADOLU JET UÇAĞI BOZULUNCA

Anadolu jet'in TK 7624 SAW-Ercan 19:50 uçağı. Uçak pist başındaki yerini almak için ağır ağır ilerliyor, derken pilotun anonsu geliyor "kıymetli yolcular yaşanan tekbir arızadan dolayı şu an için kalkışımız gerçekleşemiyor"..

Sonra sorunun ne olduğunu yine pilot anonsundan öğreniyoruz. Uçağın sağ motoru çalışırken birden çalışmadığına ilişkin bir uyarı veriyor sensörler ve pilot muhtemelen sensörün bozuk olduğunu ve sensörlerin değiştikten sonra kalkışın gerçekleşeceğini haber veriyor. Dediği gibi de oluyor pilotun. Sağ motorda bir sorun yok sadece sensörler bozulmuş, değişiyorlar ve kalkıyoruz.

Tabii herkes de bir panik havası hakim. Uçak hiçbir sorun yaşamadan yükseliyor. Malum rötar da olduğu için hayli süratli bir şekilde Kıbrıs'a geliyoruz. Hava şartlarından olsa gerek bol sarsıntılı bir uçuş gerçekleşiyor.

Tam pilot herhangi bir anons yapmayacak diye düşünürken kısa bir anons geliyor ve özür dileniyor. Tabii THY gibi Anadolu jet gibi ciddi bir hava yolu şirketi % 100 emin olmadan kalkış yapmıyor.

Her ne kadar gergin ve sarsıntılı bir uçuş olsa dahi Anadolu Jet'i profesyonel tutumundan dolayı tebrik etmek lazım.

ZORLU İNİŞ

Havacılık hep ilgi alanım olmuştur. FSX'in uçak simülasyonlarını yıllardır oynarım. O kadar bir çok oynamışımdır ki yıllardır bir uçağın yaklaşma, kalkış ve inişlerini kendi aklıma göre yorumlayabilirim. Şüphe yok ki ben bir pilot değilim ve bu konuda ahkam kesme hakkım yok. Ancak şunu söyleyebilirim ki inişin gerçekleşeceği sıralarda uçak yer seviyesinde bir müddet gittikten sonra inebildi ve bu bana uçağın yanlış zamanda yer seviyesinde alçaldığını hissettirdi. Bunu neye dayanarak söylüyorum; uçağın yere çok yakın bir müddet gittiğini ve yavaşladıktan sonra motorlara tekrardan gaz verdiğini uçağın yere vuran ışıklarından gözlemledik. Zaten bununla ilgili de başka bir panik yaşandı uçağın içinde. Velhasıl uçak inmeyi başardıktan sonra da durabilmek için hayli çaba sarfetti.

Bunlar yolcularla benim gözlemlediğim bir durumdu. Allah şükür sağ salim geldik. Anadolu Jet ekibine teşekkür ediyorum ama bu uçuşun Anadolu Jet yetkilileri tarafından da sorgulanması gerektiği inancında olduğum için bu yazıyı kaleme aldım.

Anadolu jet gibi bilet fiyatları diğer hava yollarından her zaman daha pahalı olan bir şirketin asla hataya izin vermemesi gerekiyor.

Bu sefer de yırttık diyebilirim.

**************

GÜNÜN SÖZÜ

Hiç kimseye değerinden fazla değer verme. Çünkü, ya onu kaybedersin ya da kendini mahvedersin..

Çehov

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.