Çöp dönüştürme artık şart!

Yayın Tarihi: 29/05/17 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • Geri dönüştürülen atıklar çöplüklerdeki çöp miktarı azaltarak genişlemesini ve çoğalmalarını önler. Bu sayede çevre daha temiz gözükür. Toprak, akarsu, göl ve denizler daha temiz olurlar.
  • Hayvan dışkıları çöp olarak değil de gübre olarak değerlendirilerek bitki ve ağaçların gelişimlerinde fayda sağlarlar. Ayrıca çöplerdeki çeşitli organik maddeler işlenerek yine tarımsal gübre olarak değerlendirilebilmektedir.
  • Ülke kaynaklarında az olan veya başka ülkelerden ithal edilen maddeler geri dönüşüm yardımıyla tekrar ham maddeleştirilerek kullanılmasıyla sınırlı kaynaklar korunabilmektedir.
  • Geri dönüştürülen atıklar tekrardan ham maddeye dönüştürüldüğünde ekonomik olarak büyük sağlarlar. Çöpler azalırken, ham madde çoğalır ve ham madde fiyatlarını düşürerek ekonomik olarak fayda sağlar.
  • Geri dönüşüm atıklarının toplanması ve geri dönüştürülmesi aşamalarında ihtiyaç duyulan personel, işsizlik oranın yüksek olduğu ülkelerde işsizliğin azalması açısından önem taşımaktadır.

Çevre temizliği konusunda temiz olduğumuz ve bununla ilgili bir vizyonumuz olduğu pek söylenemez. Akla hemen Çevre Bakanlığı gelmesin zira çevre temizliğinin Çevre Bakanlığı'yla doğrudan bir ilgisi yok. İş ilk başta belediyelere düşüyor, neyse ki birçok belediye üzerine düşeni elinden geldiğince yapıyor fakat iş belediyelerin yeterli hizmet vermesiyle de bitmiyor. İş nerede bitiyor peki? Biz vatandaşlarda.

Eskiden belki daha pis bir toplumduk artık daha bilinçli hareket edebiliyoruz ama tüm bunlara rağmen çevre temizliği konusunda istenen yerde değiliz.

Konuyu daha da derinleştirelim. Her gün belediyeler topladıkları çöpleri Güngör Çöplüğü başta olmak üzere belli başlı çöplüklere götürüp döküyorlar. Peki sonra ne oluyor bu çöpler; bilmeyen varsa öğrenmiş olsun, gömülüyor.

Doğru duydunuz çöpler yerin altına gömülüyor. Ne yakılması ne de yerin altına gömülmesi kabul edilecek bir durum. Yakıldığında çevreye hava kirliliği olarak zarar verirken, gömüldüğünde ise yer altında apayrı bir pislik oluşturuyor.

Peki yok mu işin bir çaresi? Dünya kullandığımız tuvalet kağıdını bile yeniden kullanılabilir hale getirmeyi başarırken biz neden hala çöpleri yer altına gömüyoruz?

Dahası kaç yıl daha çöpler yer altına gömülebilir ki? Kuzey Kıbrıs Sahra Çölleri gibi on binlerce kilometrekare bir alana sahip değilken hem de.

Çöp ayrıştırma projesi artık gerçekleşmeli

Evet işte yapılması gereken olay bu. Modern dünyada olduğu gibi artık kullandığımız çöpleri ayrıştırıp geri kazanmamız gerekiyor. Tüketim ve yok etme mantığından, evdeki pislikleri halı altına süpürme alışkanlığından kurtulmamız lazım.

Temiz ve güzel bir ülkeye sahip olmak 350 bin yurttaşın çöpünü ne yakmaktan ne de yerin altına gömmekten geçiyor elbette. Eğer birileri çıkıp da bu işe dur demezse en fazla 10 yıl sonra patlamaya hazır çöp alanlarıyla yaşamaya başlayacağız.

Çöplerin geri dönüşümünün ne gibi faydaları var?

Şimdi ben bile bu soruyu sorduğumda sadece birkaç kelime geliyor aklıma. Sizler için hazırladığım şu kısa yazıya bir göz atın ve aslında her geçen gün çöpten dahi sadece sağlık açısından değil ekonomik açıdan da ne kadar kayba uğradığımızı bir görün.

Çevresel faydaları

Geri dönüştürülen atıklar çöplüklerdeki çöp miktarını azaltarak genişlemesini ve çoğalmalarını önler. Bu sayede çevre daha temiz gözükür. Toprak, akarsu, göl ve denizler daha temiz olurlar.

Tarımsal faydaları

Hayvan dışkıları çöp olarak değil de gübre olarak değerlendirilerek bitki ve ağaçların gelişimlerinde fayda sağlarlar. Ayrıca çöplerdeki çeşitli organik maddeler işlenerek yine tarımsal gübre olarak değerlendirilebilmektedir.

Sınırlı kaynaklara faydaları

Ülke kaynaklarında az olan veya başka ülkelerden ithal edilen maddelerin geri dönüşüm yardımıyla tekrar ham maddeleştirilerek kullanılmasıyla sınırlı kaynaklar korunabilmektedir.

Ekonomik faydaları

Geri dönüştürülen atıklar tekrardan ham maddeye dönüştürüldüğünde ekonomik olarak büyük fayda sağlarlar. Çöpler azalırken, ham madde çoğalır ve ham madde fiyatları düşürerek ekonomik olarak fayda sağlar.

İş gücüne faydaları

Geri dönüşüm atıklarının toplanması ve geri dönüştürülmesi aşamalarında ihtiyaç duyulan personel, işsizlik oranın yüksek olduğu ülkelerde işsizliğin azalması açısından önem taşımaktadır. http://www.bilmekvar.com/geri-donusum-nedir-faydalari-nelerdir

Ne kadar faydası varmış gördünüz mü? Çünkü çöp ayrıştırma bir tek insan sağlığını koruma altına almıyor, sektörler arası da pozitif fayda sağlıyor.

Geri dönüşümü sağlanacak çeşitli atıklar, geri dönüşüm kutularından, çöplüklerden ve sokaklardan toplanır. Geri dönüşüm toplama tesislerine getirilir ve ilk önce kağıt, plastik metal, cam olarak ayrıştırılırlar. Daha sonra kağıtlar, gazete kağıdı, karton kağıt, kuşe kağıdı, beyaz kağıt olarak da kendi aralarında ayrılırlar. Diğer atıklar da bu şekilde ayrıştırılarak toplama merkezinden, ilgili geri dönüşüm merkezlerine gönderilirler. Burada kırma, parçalama, öğütme ve ayrıştırma gibi işlemlerden geçirilerek ham maddeye dönüştürülüyor.

Zaman zaman çöp ayrıştırma ve geri dönüşümüyle ilgili bir takım çalışmaların olduğunu duyuyorum. Elbette ki hükümet bu tür projelere ivedi olarak tam destek vermeli ve hayata geçmesini sağlamalı. İş bununla da bitmiyor. Bizim memlekette adettir en ucuzu verene verirler bu tür projeleri.

Hayır efendim en ucuzu verene değil işe yarayacak ve bu işi doğru yapacak ehil kişilere çöp ayrıştırma ve geri dönüşüm tesisini kurdurmalı.

Ülke olarak nasıl ki bir zamanlar Sanayi Holding gibi üretken bir yapıya sahiptik, nasıl ki bir zamanlara birçok ürettiğimizin ihracatını yapıyorduk ve her ne olduysa da üretmek ve satmak yerine tüketen ve yok eden hatta zarar veren bir toplum olduk, işte çöp ayrıştırma projesi eskiye dönüşün bir başlangıcı olsun. Çöpten bu devlet para kazansın, ayrıştırsın, dönüştürsün, ihraç etsin…

Artık bir şeyler değişmeye başlasın beyler...

*************

Günün sözü

Ben gidip başıma beIâIar aramışım o kaIıp mevIâsını buImuş.

Attila İlhan

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları