Başbakan Özgürgün "Kanbay'dan" rahatsız oldu

Yayın Tarihi: 04/07/17 07:35
okuma süresi: 9 dak.
A- A A+
  • Ama Derya Kanbay'ın "Devletin kaynaklarını yandaşlarına, akrabalarına peşkeş çeken insanlar" cümlesi belki de KKTC'yi tam anlamıyla anlatıyor. Buna hiçbirimiz hayır Kanbay ayıp etmiş, yalan söylüyor diyemeyiz, değil mi? Ama peşkeş çekmek demişken mademki gerçekleri konuşacağız şu soruyu da sormaktan kendimi alamıyorum; "Bu ülkede bakanlık yapmış birçok siyasetçi Ankara hükümetinin bakanlarının telefonla bazı ricalarını da yapmak zorunda kalmış mıdırlar acaba?" Derya bey bir de bunu araştırsın! Derya Kanbay bu çıkışında ve söylediklerinde ne yazık ki yüzde yüz haklı beyler, haksızdır deyip sert bir üslupla eleştirmek isterdim kendisini ama haklı.
  • Devam edelim. Peki tüm bunlar doğru ama Büyükelçi Kanbay'ın bu tavrı doğru muydu peki? Elbette ki hayır. Bir büyükelçinin yapmaması gerekeni yaptı ve Crans Montana'da Kıbrıs müzakere süreci devam ederken, bağlı bulunduğu Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bu görüşmelerdeyken uluslararası temsiliyeti olan Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros gibi birinin barış temennileri paylaşımının altına ki bunu Avrupa Birliği ülkelerinden birçok temsilci, Rum temsilciler bu paylaşımları görürken, böyle bir yorum yapması KKTC'yi uluslararası kamuoyunda küçük düşürecek yorumlarda bulunması doğru olmadı.
  • Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre dünkü Bakanlar Kurulu'nda Kanbay'ın bu açıklamaları gündem oldu ve Başbakan Özgürgün, Kanbay'ın yorumlarından son derece rahatsız olduğunu, şaşırdığını, ilk kez bir büyükelçinin böyle yorumlarda bulunduğunu ifade ettiğini öğrendim. Başbakan Hüseyin Özgürgün'ün Kanbay'a cevap verme noktasında ise tartışma olmaması için kaçındığını da öğrendim. Tabii ne olur ne biter bilemeyiz.

Crans Montana zirvesi son sürat devam ederken ve içinde bulunduğumuz haftada olumlu ya da olumsuz bir sonuç beklenirken Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay'ın açıklaması gündeme damgasını vurdu. Crans Montana'da bulunan Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros'un barış olması temennisi yönündeki Facebook paylaşımının altına KKTC tarihinde ilk kez bir büyükelçi önemli, doğru ama bir o kadar da gereksiz bir yorumda bulundu.

Büyükelçiler genellikle ketum olurlar ve birçok konuda son derece itinayla ve dikkatli konuşurlar ama Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay bu geleneği bozdu ve oldukça sert ve soğuk duş etkisi yapan bir yorumda bulundu.

Yorumu zaten dün tüm KKTC kamuoyunu salladı diyebiliriz. Neydi peki yorumu bir daha yer verelim bu sayfada ve biraz inceleyelim bu yorumu.

"Sayın Toros, orada trafik kurallarını sürekli ihlal eden insanlar, egzozlarından gürültü ve duman çıkaran maçolar, yediği cipsin paketini yere atan cahiller, devletin kaynaklarını yandaşlarına, akrabalarına peşkeş çeken insanlar görüyor musunuz acaba? İsviçre, AB normlarının ötesine geçmiş bir ülkedir. Şu güzelim Kıbrıs için oradan ibret ve güzel örnekler alabilseniz ne güzel olurdu…" http://www.kibrispostasi.com//kanbay-isvicrede-devletin-kaynaklarini-yandaslarina-akrabala"

Belli ki Sn. Büyükelçi KKTC'deki düzene hayli kızmış ve bunu dışa vurmuş. KKTC hükümetinden herhangi bir kişi henüz büyükelçiye herhangi bir cevap vermedi, bildiğim kadarıyla Derya bey henüz Ankara'ya şikayet edilmedi. İlerleyen saatlerde ya da günlerde bir tepki olur mu bilemeyiz ama bu çıkış KKTC kamuoyu tarafından "gereksizdi" diye nitelendirildi.

Kanbay eleştirilerinde haklı mı?

İlk önce buradan girelim konuya. Kanbay'ın Fikri Toros'un Facebook paylaşımının altına yaptığı yorumun geneline baktığınızda Derya bey yanlış bir şey söylemedi. Trafik kuralları ihlal ediliyor mu? Evet! insanların bir kısmı yediği çipsin paketlerini sokağa atıyor mu? Evet! Araç egzozlarından çevreye rahatsızlık verenler var mı? Evet! Devletin kaynaklarını yandaşlarına akrabalarına peşkeş çekenler var mı? Bu da evet!

Peki Derya beyin bu son telaffuz ettiğim cümlesi hariç hangi ülkede yok? Her ülkede var. Belki isviçre'de yok ya başka Avrupa ülkesinde de yok ama Türkiye dahil birçok ülkede bu tür saygısız insanlar var.

Ama Derya Kanbay'ın "Devletin kaynaklarını yandaşlarına, akrabalarına peşkeş çeken insanlar" cümlesi belki de KKTC'yi tam anlamıyla anlatıyor. Buna hiçbirimiz hayır Kanbay ayıp etmiş, yalan söylüyor diyemeyiz, değil mi?

Ama peşkeş çekmek demişken mademki gerçekleri konuşacağız şu soruyu da sormaktan kendimi alamıyorum; "Bu ülkede bakanlık yapmış birçok siyasetçi Ankara hükümetinin bakanlarının telefonla bazı ricalarını da yapmak zorunda kalmış mıdırlar acaba?" Derya bey bir de bunu araştırsın!

Sadece soruyorum, bildiğim bir şey yok bakın açık söyleyeyim, ortaya soruyorum böyle işte.

Derya Kanbay bu çıkışında ve söylediklerinde ne yazık ki yüzde yüz haklı beyler, haksızdır deyip sert bir üslupla eleştirmek isterdim kendisini ama haklı.

Kanbay'ın davranışı gereksizdi, yanlıştı

Devam edelim. Peki tüm bunlar doğru ama Büyükelçi Kanbay'ın bu tavrı doğru muydu peki? Elbette ki hayır. Bir büyükelçinin yapmaması gerekeni yaptı ve Crans Montana'da Kıbrıs müzakere süreci devam ederken, bağlı bulunduğu Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bu görüşmelerdeyken uluslararası temsiliyeti olan Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros gibi birinin barış temennileri paylaşımının altına ki bunu Avrupa Birliği ülkelerinden birçok temsilci, Rum temsilciler bu paylaşımları görürken, böyle bir yorum yapması KKTC'yi uluslararası kamuoyunda küçük düşürecek yorumlarda bulunması doğru olmadı.

Derya bey unutmamalı ki KKTC'deki düzenin oluşmasında ve şekillenmesinde Türkiye'nin de olumlu ve olumsuz katkıları vardır.

Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, KKTC'de Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve çok doğrudan Türkiye Cumhurbaşkanını temsilen bulunuyor. Attığı her adım söylediği her sözün adresi Ankara'ya çıkar.

İşte bu nedenle zamanlaması ve yeri doğru olmamış. Gerek yoktu diye yorumlanmasının sebebi bu.

Haa bu sözlerin arkasında Ankara hükümeti sonuna kadar duruyorsa ve Kanbay oradan aldığı güçle bunu söylemişse, bu daha büyük bir diplomatik kriz demektir ki böyle şeylere en son ihtiyaç duyacağımız günlerden geçiyoruz.

Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay'la tanışma fırsatı buldum, uzunca da bir sohbetim oldu. Çok değerli bir insan olduğunu söyleyebilirim. Hayata, sosyalleşmeye, kültüre ve insana çok ama çok önem verdiğini de açık yüreklilikle ifade edebilirim burada. Zaten bu çıkışının ardında yatan asıl neden de KKTC'de yaşanan kötü gelişmelere duyduğu haklı bir sebeptir diye düşünüyorum ama ne olursa olsun keşke böyle bir gündemde Crans Montana zirvesinde böyle bir yorumda bulunmasaydı.

Başbakan Özgürgün, Kanbay'dan rahatsız oldu

Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre dünkü Bakanlar Kurulu'nda Kanbay'ın bu açıklamaları gündem oldu ve Başbakan Özgürgün, Kanbay'ın yorumlarından son derece rahatsız olduğunu, şaşırdığını, ilk kez bir büyükelçinin böyle yorumlarda bulunduğunu ifade ettiğini öğrendim. Başbakan Hüseyin Özgürgün'ün Kanbay'a cevap verme noktasında ise tartışma olmaması için kaçındığını da öğrendim. Tabii ne olur ne biter bilemeyiz.

Ankara, hükümetten rahatsız

Bunu uzun süredir duyuyorum. Ankara hükümeti, KKTC hükümetinin icraatlarından son derece rahatsız özellikle Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş'la ilgili son derece gergin olduklarını geçtiğimiz hafta duydum. Hatta bu konunun detaylarını da çok iyi biliyorum ama bunu yazmanın şimdi zamanı değil. Belki de Büyükelçi Kanbay'ın bu çıkışının ardında yatan ana nedenlerden biri de Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Bakan Tuğrul Türkeş'in son ziyaretinde yaşanan hükümetle ilgili olumsuz gelişmelerden kaynaklanıyordur.

Hayırlısı diyelim.

Bildiğim kadarıyla Derya beyin görev süresi temmuzda doluyor ve emekliye ayrılıyor, en azından ben böyle duydum, ne kadar doğrudur bilemem. Bir o kadar da beyefendi olduğunu düşündüğüm Sn. Kanbay gibi birini şahsen ben her zaman özleyeceğim.

**************

Günün Sözü

Kural bu: En çok seven, hep en önce terk edilir. Unutma; vedalar acıtsa da, bazen gitmek gerekir.

Can Yücel

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.