Başbakan kabineyi değişmekten çekiniyor!

Yayın Tarihi: 06/07/17 07:57
okuma süresi: 9 dak.
A- A A+
  • Öte yandan yaklaşık olarak iki haftadır Başbakan Hüseyin Özgürgün'e kabineyi değişmesi konusunda ve isimleri net olarak belli olan iki bakanın görevden alınması konusunda Başbakan'a çok ciddi bir baskı olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim. Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre bir hafta öncesine kadar Başbakan Özgürgün'ün kabinede değişime gitmek için Crans Montana zirvesinin bitmesini ve Cumhurbaşkanı Akıncı'nın ülkeye dönmesini beklediğini öğrenmiştim.
  • Görevden alınacak iki bakan ve yerine gelecek iki vekilin de isimleri benim elimde mevcut. Fakat son bir haftadır Başbakan'ın yakın çevresinin baskısına karşın Özgürgün'ün kabineyi değişmekten çekindiğini ve bakanlık bekleyen çok vekil olmasından ötürü kabineyi değişmemeye daha yatkın olduğunu dün itibarıyla üst düzey bir kaynaktan öğrendim.

İsviçre'deki kritik zirve devam ederken aslında pek de fazla bir şey yazamıyoruz bu konuda. Çünkü her şey kötüye giderken bir anda iyiye dönüş yapıyor. En son olarak BM Genel Sekreteri Guterres'in Crans Montana'ya gidecek olması Rumları tedirgin ederken bir başka bilgiye göre de garantör ülkelerin başbakanlarının zirveye gitmeye hazırlandıkları bilgisi her şeyin çok iyi olduğu imajını veriyor. Ama açık konuşmak gerekirse masada ne nasıl gidiyor ve umut var mı gerçekten diye baktığımızda her şeyin flu olduğunu gördüğümüzü ifade edebilirim.

Öte yandan yaklaşık olarak iki haftadır Başbakan Hüseyin Özgürgün'e kabineyi değişmesi konusunda ve isimleri net olarak belli olan iki bakanın görevden alınması konusunda Başbakan'a çok ciddi bir baskı olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim.

Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre bir hafta öncesine kadar Başbakan Özgürgün'ün kabinede değişime gitmek için Crans Montana zirvesinin bitmesini ve Cumhurbaşkanı Akıncı'nın ülkeye dönmesini beklediğini öğrenmiştim.

Başbakan kabineyi değişmekten çekiniyor

Görevden alınacak iki bakan ve yerine gelecek iki vekilin de isimleri benim elimde mevcut.

Fakat son bir haftadır Başbakan'ın yakın çevresinin baskısına karşın Özgürgün'ün kabineyi değişmekten çekindiğini ve bakanlık bekleyen çok vekil olmasından ötürü kabineyi değişmemeye daha yatkın olduğunu dün itibarıyla üst düzey bir kaynaktan öğrendim.

Başbakan'ın kendine çok yakın birine "Bakanlık bekleyen çok vekil var, eğer kabineyi değişirsem çok vekili de gücendirmiş olacağım, bu nedenle kabineyi değişmeyeceğim" dediğini öğrendim.

Başbakan Özgürgün'ün arasının önceleri çok iyi ancak şu an hiç iyi olmadığı ve ciddi rahatsızlık duyduğu iki bakan var, bu bakanlar önemli bir makamı elinde bulunduruyor. Başbakan Özgürgün her iki bakandan da son derece rahatsız ve ilk fırsatta bu iki siyasiyi görevden almayı uzunca süredir planlıyor.

Bazı bakan ve vekiller gruplaştı

Öte yandan yine güvenilir bir kaynaktan aldığım bilgiye göre kabinede araları iyi olmayan iki bakanın son zamanlarda çok iyi anlaştığını ve bazı vekillerin de desteğini alarak Başbakan'a karşı içten içe bir eylem başlattığını öğrendim. Bu ekip olası bir seçimde Başbakan'ın seçim kaybetmesi için çok ciddi bir hazırlık yapıyor. Vatandaşa yakınlaşmakta uzak duran Başbakan'ın kamuoyunda oluşan negatif duruşunu da propaganda malzemesi yapan bu gruptan Başbakan haberdar ve son derece rahatsız. Başbakan'a yakın çevreler eğer bu iki bakanı görevden almazsan seçimi kazanmakta zorlanacağını net bir dille söylemelerine karşın Başbakan kabine değişikliğinden çekindiğini defalarca kezdir ifade ediyor.

Tabii Başbakan neden artık değişmesi zaruri olan kabineyi değişmiyor bu da kamuoyu tarafından merak edilen başka bir soru.

Başbakan'ın kendine göre sebepleri vardır bizim duyduğumuz ise başka sebepler ama bir gerçek var ki Özgürgün, şu anki kabineyle herhangi bir seçime girerse başarısız olma riski çok yüksek.

Başkanlıkta gözü olan bakanlar var

Dahası şu an kabinede genel başkan olmayı hayal eden en az iki an fazla üç bakan biliyorum. Şüphe yok ki bu bakanlar ve kabine dışında genel başkanlık hayali kuran bazı vekiller Başbakan Özgürgün'ün kazanması için çalışmayacaklar.

Peki bu kadarını ben ve benim gibi birçok gazeteci bilip konuşurken, Başbakan'ın bunu bilmemesi mümkün mü?

Tabii ki değil.

Başbakan'ın son derece sağlam sinirleri ve sabrı var anladığım kadarıyla. Gönül arzu eder ki Hüseyin bey uzun yıllar genel başkanlık yapsın ama şu anki kadroyla ve bu kabineyle bu o kadar kolay olmayacak.

Kabine, Başbakan'ın hızını kesiyor

Zaman zaman Başbakan'ı eleştiriyorsak bu Başbakan'ın başarılı olmasını istediğimizdendir. Benim tanıdığım Hüseyin Özgürgün bu değil çünkü. Başbakan'la bizim dostluğumuz çok eskiye dayanır. Çok uzun sohbetlerimiz olmuştur başbakanlığı öncesinde. Sahip olduğu birikim, kazandığı değerler, uzun yıllar kabine tecrübesi, hep bunlar Özgürgün'ün başarılı olması için yeter de artar bile. Ancak öyle anlıyorum ki kabinedeki bazı bakanlar Özgürgün'ü her geçen gün aşağıya çekiyor ya da elini ayağını bağlıyorlar. Yapmış olduğum onca tespitten sonra benim vardığım kanı bu.

Yaşanan bir kurultay sonrasında yola çıkarken seçtiği ekip şu an ki kabine olabilir ama bir gerçek var ki bu ekip şu an için Başbakan'ı taşıyamıyor, Başbakan'ın hızını kesiyor. Başbakan'ın kendi fevri yapısı da zaman zaman yanlışlar yapmasını ve söylem farklılıklarında bulunmasına neden oluyor. İşte Özgürgün daha uyumlu ve kendisine ayak bağı olmayacak yeni bir kabine düzenlemesine gitmek zorundadır.

Ankara iş bekliyor

Eğri oturup doğru konuşalım. AK Parti hükümeti KKTC'de iktidar olan her hükümetle uyum içinde çalışmasını bildi. Ama gelin görün ki eski gergin günler bir süreliğine kaybolmuştu ancak şimdi yeniden gergin günlerden geçiyoruz. Ankara'nın son derece ciddi sitemleri ve uyarıları var bu konuda. Ortada bir Mali Protokol var ve bu uygulanmıyor. Hükümetteki bazı bakanlar yapılması gereken işleri doğru yapmamanın ötesinde, ihmal ediyorlar ve geç kalıyorlar. Haliyle bu olumsuzluklar da Başbakan Özgürgün'e yansıyor.

Hükümet iş yapmıyor algısı var değişmeli

Son birkaç haftadır çeşitli bakanlıkların hibe kredisi verdikleri ya da vereceklerini okuyoruz; devletten alacaklı olan üreticilerin paraları ödeniyor ama asıl mesele bu hükümeti iş yapıyor gibi göstermek içinde yapılıyor. Uzunca süredir hükümet zaten ülkedeki pek çok kesime borçlu ve Türkiye'den destek alındıktan sonra ya da iç borçlanmalarla bu paralar ödeniyor.

Aslında hükümetin şu an ciddi anlamda attığı herhangi bir adım yok. Belki bunu Meclis'in tatil döneminde olmasına da bağlayabiliriz.

Duyduğuma göre Başbakan Özgürgün yakın zamanda oldukça önemli projeler açıklayacak ve yeni bir gündem yaratacak. Bakalım bu gerçekten olacak mı?

Kabine hiç mi değişmeyecek?

Herkesin merak ettiği bu soruya da bir yanıt vermek lazım. Başbakan Özgürgün şu an kesinlikle kabineyi değiştirmek istemiyor. Öte yandan iddia edildiği gibi de Türkiye'den herhangi bir baskı yok. Ama Başbakan kabineyi hiç mi değişmeyecek sorusunun cevabı elbette ki hayır değil.

Örneğin bir bakanın bakanlığı kendi menfaati için kullandığı ve Başbakan'ın bundan rahatsız olduğu iddiası var. Ne kadar doğrudur bilemeyiz.

Uyum sorunu yaşarsa elbette ki birkaç bakanı görevden alabilir. Şu an için uyum sorunu yaşıyor; bunu net olarak biliyorum. Ancak ortada ciddi sebepler oluşmadığı takdirde şu an kabine değişmez.

**********

Günün Sözü

Gemide isyan çıktıysa sebebini aşçıya sorun.

Viking atasözü

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.