Sucuoğlu: "Akıncı beni çok şaşırttı; çünkü!"

Yayın Tarihi: 26/07/17 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
  • Sucuoğlu: "Cumhurbaşkanı Akıncı'nın döner sermaye yasasını uygun görmeyip anayasa mahkemesine göndermesine şaşırdım. Dünyada 84 ülke de uygulanan ve ekonomiye katkısı, sağlığa katkısı çok yüksek oranda olan bir sistemi getirmeye çalışıyoruz. Kaldı ki 1998 yılında TKP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı olan Mustafa Akıncı'nın tasarrufunda olan Sağlık Bakanlığının da böyle bir projesi vardı. Dönemin Sağlık Bakanı Gülsen Bozkurt'un da böyle bir çalışması olduğunu yine dönemin Başbakan Yardımcısı olan Sn Akıncı'nın döner sermaye yasasını savunduğunu öğrendim. İşte bunu öğrenince çok şaşırdım. Hükümetteki süreleri yetmediği için bunu yapamamışlardı. Kendi hükümet olduğu dönemde döner sermaye yasasını hayata geçirmek isteyen bir siyasetçi olarak Sn Akıncı; bugün buna karşı çıkıyor ve engellemiş oluyor".
  • Sucuoğlu: "Serbest çalışan hekimlere teşekkür borçluyum. Bu süreçte bize çok destek çıktılar. Yardımlarını asla unutmam. Bende serbest bir hekimdim uzun yıllar. Ancak unutulmaması gereken bir durum var ki biz devletiz ve sağlıkta kaos yaşanmasına izin veremeyiz. Bu nedenle geçici bir çözüm ürettik. Zaten ne yaptığımız ve ne yapacağımızı da Başbakan Özgürgün ile birlikte Remzi beye de anlattık. Daha önce onlardan hizmet almamız gündeme gelmişti ama bu konuda kaynak sıkıntımız var. Biz onları sisteme dahil etmek istiyoruz ama haliyle onlar kliniklerinde devam etmek istiyor. Ancak şunu söylemeliyim ki mutlaka serbest çalışan hekimler birliğinden hizmet alımı yapacağız. Bu benim ajandam da var".

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu ile önceki akşam Kıbrıs Genç Tv'de güzel bir program yaptık. Şu sıralar deveye hendek atlatmakla meşgul olduğunu anlamış oldum sohbetin sonunda. Oldukça zor işlerle uğraşıyor ve çözüm üretiyor. Sağlık alanı gerçekten de insanı yoran ve yıpratan bir sektör. Malum konu ağustos ayına girmemize bir haftadan da az kaldı ve doktorların ikinci iş yasağıyla ilgili mahkeme kararı uygulamaya girecek.

Bakan Sucuoğlu mahkeme kararından ötürü döner sermaye yasasını hızla tamamlayıp meclisten oy birliği ile geçirdiklerini ve onay için Cumhurbaşkanı Akıncı'ya gönderdiklerini ve tıkandıklarını anlattı.

SUCUOĞLU: ''CUMHURBAŞKANI TOPU TACA ATTI"

Sucuoğlu "Düşünsenize karşınızda anayasa mahkemesinin ikinci iş yasağı kararı var. Hiçbirimiz yasaların üzerinde değiliz ve yasa neyse onun uygulanması gerekiyor. Mahkeme 2 Ağustos tarihini son tarih olarak koyduğunda kaybedecek beş dakikamız yoktu. Hemen döner sermaye yasasının hazırlanmasına giriştik ve yasayı hızla tamamladık. Meclis kapanmadan da Meclis'ten oy birliği ile geçirdik, ardından da onay için Cumhurbaşkanlığına gönderdik ama hiç beklemediğim bir şey oldu ve Cumhurbaşkanı Akıncı bu yasayı anayasa mahkemesine gönderdi. Çok şaşırdım. Bir yanda mahkemenin kararı ve yasağı bir tarafta 2 Ağustos'tan sonra doktorların saat ikide mesaileri bittikten sonra boşa çıkacak olmaları hepimizi ciddi sıkıntıya soktu. Bir doktora git evde otur diyemezsiniz. Ülke olarak bizim böyle bir lüksümüz yok. Hal böyle olunca ivedilikle bir çalışma yaptık ve savcılıktan da görüş alarak altı ay altı ay şeklinde bakanlık gözetiminde doktorların ikinci iş yapması olanağını yarattık. Elbette ki bu arzuladığımız bir durum değil. Zaten geçici bir durum. Belki de en fazla üç ay bu tüzüğü uygulama ihtiyacı hissedeceğiz. Ama bir çözüm üretmek zorundaydık. Doktorlar tek kelimeyle kilitlenmiş durumdaydı. Eğer böyle bir geçici çözüm üretmeseydik sağlıkta kaos olacaktı. Döner sermaye yasası son derece önemli. Performansa dayalı olarak doktorlar sistemin içinde kalmaları halinde şu an kazandıklarından çok daha fazla para kazanabilecek ve ikinci iş konusu da kapanacak. Anayasa mahkemesi ne karar üretecek bilemiyorum ama bu yasa bir şekilde sıkıntısı da varsa giderilip uygulanacak. Mesele artık bir hükümet meselesi olmuştur ve Tıp-iş sendikasına da bu uygulamanın geçici olduğunu ve ikinci iş yasağının döner sermaye onaylandıktan sonra kesinlikle yürürlüğe gireceğini Başbakan Özgürgün de dahi olmak üzere açık bir dille anlattık".

SUCUOĞLU: "AKINCI BENİ ÇOK ŞAŞIRTTI ÇÜNKÜ!"

"Cumhurbaşkanı Akıncı'nın döner sermaye yasasını uygun görmeyip anayasa mahkemesine göndermesine şaşırdım. Dünyada 84 ülke de uygulanan ve ekonomiye katkısı, sağlığa katkısı çok yüksek oranda olan bir sistemi getirmeye çalışıyoruz. Kaldı ki 1998 yılında TKP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı olan Mustafa Akıncı'nın tasarrufunda olan Sağlık Bakanlığının da böyle bir projesi vardı. Dönemin Sağlık Bakanı Gülsen Bozkurt'un da böyle bir çalışması olduğunu yine dönemin Başbakan Yardımcısı olan Sn Akıncı'nın döner sermaye yasasını savunduğunu öğrendim. İşte bunu öğrenince çok şaşırdım. Hükümetteki süreleri yetmediği için bunu yapamamışlardı. Kendi hükümet olduğu dönemde döner sermaye yasasını hayata geçirmek isteyen bir siyasetçi olarak Sn Akıncı; bugün buna karşı çıkıyor ve engellemiş oluyor. Cenevre zirvesi dolayısıyla kendisini arayıp konuşamadım, iyi de bir ilişkimiz olduğunu düşünüyorum ama Cumhurbaşkanının bu tavrı Sağlık bakanlığı olarak bizi zora soktu. Çözüm ürettik üretmesine ama 19 yıl sonra Sağlıkta en önemli reformlardan biri olacak olan bu yasanın Cumhurbaşkanı tarafından taca atılması beni şaşırttı. Bekleyip sonucunu göreceğiz".

SUCUOĞLU: "GARDİYANOĞLU'NA BİR TEŞEKKÜR BORÇLUYUM"

Program süresince Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr Remzi Gardiyanoğlu bana mesaj atarak canlı yayına bağlanmak istedi ancak hem formatımıza uygun olmadığı için hem de Bakan kabul etmediği için bu bağlantıyı gerçekleştirmedik.

Bakan Sucuoğlu bunun üzerine "Serbest çalışan hekimlere teşekkür borçluyum. Bu süreçte bize çok destek çıktılar. Yardımlarını asla unutmam. Bende serbest bir hekimdim uzun yıllar. Ancak unutulmaması gereken bir durum var ki biz devletiz ve sağlıkta kaos yaşanmasına izin veremeyiz. Bu nedenle geçici bir çözüm ürettik. Zaten ne yaptığımız ve ne yapacağımızı da Başbakan Özgürgün ile birlikte Remzi beye de anlattık. Daha önce onlardan hizmet almamız gündeme gelmişti ama bu konuda kaynak sıkıntımız var. Biz onları sisteme dahil etmek istiyoruz ama haliyle onlar kliniklerinde devam etmek istiyor. Ancak şunu söylemeliyim ki mutlaka serbest çalışan hekimler birliğinden hizmet alımı yapacağız. Bu benim ajandam da var. Elimizdeki doktor potansiyelini sonun kadar kullanmak taraftarıyım. Ben onlarında sağlık bakanıyım ve tepkilerini çok iyi anlıyorum. Ayrıca onlarında sorunlarını giderecek yasalar yapacağız yakında" dedi.

Dedi demesine ama Başkan Gardiyanoğlu telefonuma attığı mesajda ciddi bir hareketlilik yaratacakları ve tepki koyacakları mesajını da verdi.

***************

Günün Sözü

Gitmeye değer yerlerin kestirmesi yoktur.

Paulo Coelho

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.