Tsipras, Çavuşoğlu'na evet diyecekti… peki ne oldu?!

Yayın Tarihi: 27/07/17 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
  • Zirve devam ederken Türk tarafından masaya gelen önerilere Rumlar her ne kadar hazırlanmış olduklarını sansalar dahi hazır olmadıklarını kendileri de anladılar. Türkiye'nin masaya asker çekilmesi yönünde getirdiği öneriler Yunanistan Dışişleri Bakanı Kociyas'ı şok etti. Çünkü ne Anastasiades ne de Kociyas; Türkiye'nin bu kadar kabul edilebilir öneriler getireceklerini tahmin etmiyorlardı. Türkiye hepimizin de sonradan öğreneceği gibi çözümden üç dönem sonra yani 15 yıl sonra askerini minimum düzeye indireceğini açıklamıştı. Türkiye'nin anlaşma masasında bunu iki dönem sonra dahi yapabileceğini önerdiğini de Rum meslektaşlarımızdan öğrendim.

  • Türk Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu'nun peşi sıra gelen yapıcı önerileri karşısında şok olurken "bu önerileri ben tek başıma karar vermeye yetkili değilim, başbakanıma sormam gerekir" dedikten sonra kendisine Başbakan Binali Yıldırım'ın 4 saat içinde gelebileceği de söylendi. Tabii Kociyas ile Anastasiades şaşkınlık içindeydiler.

  • Zirve çöktükten sonra Çipras, Türkiye'nin asker çekme önerisine sıcak baktığını Kociyas'a söyledi ancak aşırı milliyetçiliğiyle tanınan Kociyas, bu durum üzerine Rum Lider Anastasiades'i aradı ve durumu aktardı. Bu telefon trafiğinde Nikos tek kelimeyle Kociyas'a fırça çekti diyebiliriz. Anastasiades bunun asla mümkün olamayacağını; Çipras'ı da buna ikna etmesi gerektiğini sert bir dille ifade etti ve Kociyas Türkiye'nin asker çekme teklifini kabul etmemesini baskıyla kabul ettirdi. Bildiğiniz gibi Çipras hükümeti çok partili bir koalisyon ve bu koalisyon düşmek için gün saat bekliyor; yani Çipras hükümeti her an yıkılabilir. Kociyas'ın hükümetteki desteğini kaybetmekten korkan Çipras; Türk önerisine hayır demiş oldu.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs özel Danışmanı Eide dün bir açıklama patlattı ve yakın geleceğe dair ilginç bir sinyal verdi. Ne dedi Eide "çözüm olacaksa BM parametrelerinde olacak, haftaya yeniden Kıbrıs'a geleceğim". Şimdi sorma ihtiyacı doğuyor haliyle ne oldu da her şey Crans Montana'da bitmişken Eide bir hafta arayla yeniden Kıbrıs'a gelecek. Süreç bitti işte; Rumlar suçlu ve çözüme isteksiz; ne diye uğraşıyor? Değil mi ama ?

Değil işte. Bakmayın siz her ne kadar Rumlar; Eide'ye fırça atsa ve kızıp bağırsa da her ne kadar istenmeyen adam ilan etseler dahi sürecin durmaması için Eide'yi onlarda hareketlendiriyor.

Süreçle ilgili olarak Crans Montana'yı takip eden Rum gazeteci meslektaşlarımızdan ilginç şeyler kulağımıza geldi, biraz araştırınca korkunç gerçeğe ulaştım. Crans Montana zirvesinin çökmesinin iki aktörü de belli oldu. Nikos Anastasiades ile Yunan Dışişileri Bakanı Kociyas.

Yunanistan hazır değildi… şok oldu

Ne oldu peki? On gün boyunca gece gündüz süren görüşmeler ne oldu da sıfır asker sıfır garanti şartıyla çöktü. Zirve devam ederken Türk tarafından masaya gelen önerilere Rumlar her ne kadar hazırlanmış olduklarını sansalar dahi hazır olmadıklarını kendileri de anladılar.

Türkiye'nin masaya asker çekilmesi yönünde getirdiği öneriler Yunanistan Dışişleri Bakanı Kociyas'ı şok etti. Çünkü ne Anastasiades ne de Kociyas; Türkiye'nin bu kadar kabul edilebilir öneriler getireceklerini tahmin etmiyorlardı.

Türkiye hepimizin de sonradan öğreneceği gibi çözümden üç dönem sonra yani 15 yıl sonra askerini minimum düzeye indireceğini açıklamıştı. Türkiye'nin anlaşma masasında bunu iki dönem sonra dahi yapabileceğini önerdiğini de Rum meslektaşlarımızdan öğrendim.

KOCİYAS ŞOK OLDU

Türk Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu'nun peşi sıra gelen yapıcı önerileri karşısında şok olurken "bu önerileri ben tek başıma karar vermeye yetkili değilim, başbakanıma sormam gerekir" dedikten sonra kendisine Başbakan Binali Yıldırım'ın 4 saat içinde gelebileceği de söylendi. Tabii Kociyas ile Anastasiades şaşkınlık içindeydiler.

ÇİPRAS'A AĞIR BASKI… KOCİYAS'A HAYIR DİYEMEDİ

Zirve çöktükten sonra Çipras, Türkiye'nin asker çekme önerisine sıcak baktığını Kociyas'a söyledi ancak aşırı milliyetçiliğiyle tanınan Kociyas, bu durum üzerine Rum Lider Anastasiades'i aradı ve durumu aktardı. Bu telefon trafiğinde Nikos tek kelimeyle Kociyas'a fırça çekti diyebiliriz. Anastasiades bunun asla mümkün olamayacağını; Çipras'ı da buna ikna etmesi gerektiğini sert bir dille ifade etti ve Kociyas Türkiye'nin asker çekme teklifini kabul etmemesini baskıyla kabul ettirdi.

Bildiğiniz gibi Çipras hükümeti çok partili bir koalisyon ve bu koalisyon düşmek için gün saat bekliyor; yani Çipras hükümeti her an yıkılabilir. Kociyas'ın hükümetteki desteğini kaybetmekten korkan Çipras; Türk önerisine hayır demiş oldu.

RUMLARIN ELİNDE AÇIKLAYACAĞI TUTANAK… BM BELGESİ DEĞİL

Birkaç gündür Rum lider Nikos BM'yi de tarafları da belge açıklamakla tehdit ediyor. Sonradan anladık ki bunlar kendi tutanakları, yani BM belgeleri değil. Rumları tanıyan herkes yalan haber yayma ve manipülasyon yapma konusunda usta olduklarını bilir. Rumların yayınlayacak tutanakları açıkçası ben güvenilir bulmuyorum. Bugün bu tutanaklar basına düşecek ama asıl merak edilen Guterres'in Eylül ayında Güvenlik konseyine sunacağı rapor.

Bekleyip göreceğiz. Rumlar Eide'den şikayetçi ve Eide'nin yerini zaten Spehar atanıyor, Spehar ne kadar başarılı olur bilemeyiz ama bir gerçek var ki Eide Kıbrıs'ta kalıcı bir çözüm için çok ciddi bir çaba sarfetti.

ÇAVUŞOĞLU SON DERECE BAŞARILIYDI

Rum medyasında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu'nun son derece başarılı manevralar yaptığını ve müzakere masasında oldukça sakin ve güçlü bir duruş sergilediğini de duydum.

Hali hazırda Cumhurbaşkanı Akıncı ile Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun zaten muhteşem bir uyumu olduğunu ve müzakerelere çok iyi hazırlandıklarını, bu nedenle Rum tarafının çözüm istemeyen taraf pozisyonuna düştüğünü de biliyoruz.

AKINCI'YA SUÇLAMALAR DEVAM EDERKEN

Zaman zaman Cumhurbaşkanı Akıncı'nın Rum lidere gereğinden fazla inandığı eleştirilerini duyuyorum ve çözüm yanlısı olsun ya da karşıtı olsun zirvenin başarısız olmasından Akıncı'yı suçlu tutuyorlar. Ortada bir gerçek var ki Cumhurbaşkanı bu süreci en başından temkinli ve dikkatli bir şekilde yürüttü. Bence son derece de başarılı oldu. Ankara hükümeti ile tam bir uyum içinde oldu ve zaman zaman Rumların samimiyetsizliği karşısında tek adres olarak KKTC devletinin devamını da gösterdi. Böylelikle anlamış olduk ki Akıncı çözümü yürekten isteyen ama kendi devleti ve halkına yürekten bağlı bir lider. Bu halk daha uzun yıllar Akıncı'yı Cumhurbaşkanlığı makamında görmek isteyecektir.

***************

Günün Sözü

Asla aşk acısı çeken birine aşık olmayın. O kişi yaralıdır ve yara bandı olarak sizi kullanır.

Pablo Neruda

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları