Ankara'dan, "KKTC ekonomisini uçurun talimatı"

Yayın Tarihi: 10/08/17 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
  • Duyduğuma göre Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC ekonomisinin tek kelimeyle güçlendirilmesi ve uçurulması için talimat vermiş. Ne kadar doğru bir bilgidir bilemeyiz ama ciddi anlamda zorlanan çözüm sürecinin ardından yaşanan başarısızlık ve artık evin içini toparlama dönemine geçileceği anlaşılıyor.

  • Bir süreden beridir Cumhurbaşkanı Akıncı'nın kendi evimizin içini toparlamalı ve ekonomik olarak güçlendirmeliyiz vurgusu ve KKTC devletinin varlığına vurgu yapması; Sn. Erdoğan'ın talimatıyla uyuşuyor.

  • Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın artık her iki lafından biri KKTC devletinin varlığı ve yaşatılması üzerine şekilleniyor. Bunun ilk bakışta bir kızgınlıktan ötürü gerçekleştiğini düşünebiliriz.

  • Aslına bakarsak ideolojik olarak Akıncı'nın federal bir çözüme ciddi şekilde destek verdiğini ve bunu yürekten istediğini hepimiz biliyoruz. Peki ne oldu da federasyon ve çözüm inancıyla yanıp tutuşan bu adam KKTC devletini koyacak sığdıracak yer bulamıyor.

"Türkiye'de ne varsa KKTC'de de aynısı olacak"… Bu söz dönemin Türkiye Başbakanı ve bugünün Türkiye lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ait. Emin olun ki Cumhurbaşkanı Erdoğan o gün bu sözleri sarf ederken nasıl samimiyse bugün de aynı duygular içindedir. Sn. Erdoğan için tahmininizden öte bir öneme sahip Kıbrıs. Kıbrıs müzakere sürecine Başbakan olduğu ilk yıllarda nasıl çok önem verdiyse bugün daha da önem veriyor. Çözüme nasıl destek vermişse bugün de aynı şiddetle bu desteği veriyor.

Başarısız olan Kıbrıs müzakerelerinin ardından Rum tarafında "bahaneler" savrulurken Türk tarafında her zamankinden daha fazla KKTC'ye bir sahip çıkma durumu var.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın artık her iki lafından biri KKTC devletinin varlığı ve yaşatılması üzerine şekilleniyor. Bunun ilk bakışta bir kızgınlıktan ötürü gerçekleştiğini düşünebiliriz.

Aslına bakarsak ideolojik olarak Akıncı'nın federal bir çözüme ciddi şekilde destek verdiğini ve bunu yürekten istediğini hepimiz biliyoruz. Peki ne oldu da federasyon ve çözüm inancıyla yanıp tutuşan bu adam KKTC devletini koyacak sığdıracak yer bulamıyor.

Tabii bunu anormal karşılamamak lazım. Günün sonunda bu devletin başkanı kendisi ve bunu söylemesi son derece normal ama ben bu söylemlerde bir parça Rum'a kızgınlık ve bir parça Anastasiadis'e karşı kırgınlık seziyorum.

Şubat 2018 seçimlerinden sonra AKEL'in adayı seçimleri kazanırsa çözüm süreci yeniden başlayacak yoksa uzun bir süre rafa kalkabilir ya da ağır aksak tekrara gidilebilir.

Fakat Türkiye'nin burada yeni bir sürprizi var.

KKTC EKONOMİSİNİ UÇURUN TALİMATI

Duyduğuma göre Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC ekonomisinin tek kelimeyle güçlendirilmesi ve uçurulması için ekibine talimat vermiş. Ne kadar doğru bir bilgidir bilemeyiz ama ciddi anlamda zorlanan çözüm sürecinin ardından yaşanan başarısızlık ve artık evin içini toparlama dönemine geçileceği anlaşılıyor.

Bir süreden beridir Cumhurbaşkanı Akıncı'nın kendi evimizin içini toparlamalı ve ekonomik olarak güçlendirmeliyiz vurgusu ve KKTC devletinin varlığına vurgu yapması; Sn. Erdoğan'ın talimatıyla uyuşuyor.

Bildiğiniz gibi uzun süredir imzalanmasına karşın uygulamaya konulmayan bir Mali Protokol var, bu nedenle Türkiye'den para akışı neredeyse yok. Ve bu destek olmadan KKTC ekonomisinin tıkanması an meselesi. Hükümet iç borçlanmalarla bunu hissettirmemeye çalışsa da gerçek tablo bu.

KKTC gibi küçük bir ekonomisi bulunan bir ülkenin ekonomisinin ciddi yardımlarla ve süratle güçlendirilmesi Türkiye gibi zengin ve güçlü bir ülke için sadece bir işarete bakar.

Uygulanmayan ekonomik protokol de uygulanmaya başlar, yardım kalemleri de çoğaltılır ve yeni projelerle çok kısa süre içerisinde fark edilebilir bir yenilenme ve zenginleşme dönemi başlatılabilir.

Tabii Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yönde talimatı olduğunu gerçek var sayarsak UBP-DP hükümetinin de geriye kalan bir yıllık zamanda tüm hazırlıklarını yapması ve elini taşın altına koyması gerekiyor.

RECEP AKDAĞ FARKI HİSSEDİLECEK

Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Türkiye Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ'ın son derece titiz ve işini hassasiyetle yapan bir siyasi olduğunu öğrendik. Bu nedenle bu saatten sonra Lefkoşa- Ankara ilişkileri daha sıkı daha yoğun olacak diyebiliriz. Öyle tahmin ediyorum ki Recep Akdağ'ı daha sık KKTC'de göreceğiz.

Öyle anlıyorum ki Ankara; KKTC'de ekonomik refahın yükselmesi ve çözümsüzlüğün Kıbrıs Türk halkı üzerinde ciddi yaralar açmasını engellemek için ekonomisini güçlendirecek. Halihazırda Recep Akdağ gibi disiplinli ve başarılı bir siyasi ismin Kıbrıs işlerine bakacak olması bunun en bariz göstergesi.

Hem Maliye Bakanı Serdar Denktaş'a hem de Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun'a burada çok iş düşecek. Bu ipi sonuçta ikisi göğüsleyecek.

Artık hükümetin üst düzeyde adı skandallarla değil icraatla anılmasının zamanı çoktan geldi.

*************

SERHAT İNCİRLİ ÖNEMLİ BİR İSİM

Dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de gazeteci kolay yetişmiyor. Hele hele Kıbrıs'ta artık pek gazeteci yetişmediğini de söyleyebilirim. Bugün elle gösterebileceğiniz kadar az sözüne itibar edilen ve yazdığında, konuştuğunda gündem belirleyecek gazeteci var. Serhat İncirli dostumuz da bunlardan biridir. Kıbrıs Medya Grubu'ndan ayrıldığını dün hep birlikte öğrendik. Gerçi bir süreden beridir bazı şeyler de duyuyorum. Kıbrıs Medya Grubu adına önemli bir kayıptır. Değerli, düzgün ve dürüst bir gazetecidir. Başarılıdır. Bazı insanlar bazı kurumlarla özdeşleşir ve oraya yakışır. Yolun açık olsun abim, seni kapan yaşadı.

***************

YABANCI ÜLKELERE DE KONSOLOSLUK ŞART

Antalya ve Trabzon'a devlet olarak başkonsolosluk açtık. KKTC'yi çok da iyi tanımayan Türkiye için temsilcilikler her zaman önemlidir. Ama Türkiye'deki mevcut konsoloslukların imkan açısından Türkiye'den destek almadan hareket edemediği gerçeğimizi de düzeltmemiz lazım. Konsoloslukların eleman ve ihtiyaç eksikliklerinin ciddi aşamada olduğu gerçeğini de unutmamak lazım. Çözümsüzlüğe doğru sürüklendiğimiz şu günlerde yabancı ülkelerdeki konsolosluk sayımızı da artırmamız gerekiyor ki Dışişleri Bakanlığı'nın az maaş nedeniyle dış ülkelerdeki temsilciliklere konsolos bulmakta zorlandığını da biliyoruz. Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'nun KKTC'nin yaşatılması ve varlığı yönündeki net düşüncelerini hepimiz biliyoruz. Umarım Sn. Bakan en erken zamanda hayati öneme sahip yabancı ülkelerde de yeni temsilcilikler açar. Hani KKTC'yi tanıtmak açısından diyorum… Hani lobicilik açısından diyorum…

*********************

Günün Sözü

Ben zamansız girdim hayatına, sense zamanla çıktın hayatımdan. Aramızdaki fark buydu sadece.

Anonim

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.