Bakanlar apar topar çağrılınca…

Yayın Tarihi: 14/09/17 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
  • Başbakan Hüseyin Özgürgün dün apar topar tüm bakanları Başbakanlığa çağırdı. Bir anda telefonlar çalıştı ve herkes ne olup bittiğini öğrenmeye gayret gösterdi. İlk başta bunun FETÖ ile ilgili bir toplantı olduğu iddiası atıldı ortaya. Ardından erken seçim denildi ama gelin görün ki Bakanlar Kurulu toplantısı hayli kısa sürdü. Sonra anladık ki kış saatine geçip geçmemeyi konuşmuşlar.

Başbakan Hüseyin Özgürgün dün apar topar tüm bakanları Başbakanlığa çağırdı. Bir anda telefonlar çalıştı ve herkes ne olup bittiğini öğrenmeye gayret gösterdi. İlk başta bunun FETÖ ile ilgili bir toplantı olduğu iddiası atıldı ortaya. Ardından erken seçim denildi ama gelin görün ki Bakanlar Kurulu toplantısı hayli kısa sürdü. Sonra anladık ki kış saatine geçip geçmemeyi konuşmuşlar.

Kış mesaisine geçilmiyor belki ama okulların ders başı saatleriyle ilgili birtakım düzenlemelere gidilecek. Bakalım sendikalar ne diyecek buna? İlginç olan bir başka durum ise sendikaların ses vermede şu sıralar yeteri kadar aktif olmaması ya da ben sendikaların o eski günlerini arıyorum.

Geçtiğimiz yıl kasım ayında dağ yolunda yaşanan o feci kazanın izleri hala unutulmadı. Her ne kadar birtakım önlemler alınacağı açıklansa dahi dağ yolunda ölümcül kazalar olmaya devam etti. Son bir yıl içinde Girne-Değirmenlik dağ yolu birçok vatandaşımızın ya canını aldı ya da yaralanmasına neden oldu.

Geçtiğimiz hafta Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst ile bir söyleşi yapmıştık ve Bakan Dürüst bana dağ yolunun yapılması için ihaleye çıkılacağını söylemişti.

Malum kış geliyor ve binlerce öğrenci karanlıkta okula gitmek zorunda kalacak. Hükümetin bu saatleri zaruri olarak iyileştirme zorunluluğu var. Olur da Allah korusun bir ölümlü trafik kazası daha olursa hükümet o koltuklarda oturamaz.

İlginç olan başka bir şey de ne biliyor musunuz?! Mali Protokol'ü imzalayan hükümetin bu protokolü uygulamamasından ötürü oluk oluk para akmazken bir saat uygulaması konusunda inanılmaz hassasiyet gösterilmesi.

Ne kadar tuhaf değil mi?

Yani hükümet asıl ev ödevini yapmazken detaylarda boğuluyor. Kaldı ki yaz saati uygulaması bugün Türkiye'de de tepkiyle karşılanıyor.

Saat uygulaması değişmeli

İşte önemli olan yanlışlardan biri de bu. Ya ayrı bir devletiz ya da tam anlamıyla Türkiye'ye bağlıyız. Evet biz tam anlamıyla Türkiye'ye bağımlı bir devletiz. Sabah çocuklar ve insanlar hem okullarına hem işlerine karanlıkta gidiyorlar. Saat 7:30'da hava aydınlanıyor. Böyle saçmalık olabilir mi Allah aşkına?

Ya da otracak devlet okula gidiş saatlerini 08:30'a çekecek, işe gitme saatlerini bir saat ileriye alacak. Varsın her şey bir saat kaysın. Zaten memurun 15:30'da işinden çıkması da son derece yanlış. Günübirlik mantığı olmayan kurallar alıyoruz ve uyguluyoruz. Velev ki aldık ve uyguladık. Baktık ki verim alamıyoruz, değiştirmemiz gerekiyor ama bizde hükümetin en güzel yaptığı iş ne yazık ki uyumak.

Polis eksikliğimiz var

Kazaların olmasının ardında yatan önemli nedenlerden biri de polisin yeteri kadar devriye yapamaması. Sebebi açık; yeteri kadar polisimiz yok. Hükümetin ivedilikle kaç polis lazımsa alması gerekiyor. Hükümetin yapması gereken, Polis Genel Müdürlüğüne tam ihtiyaç eksiğini talep edip gerekli istihdamın yapılmasını sağlamak olmalı.

Muhaceret kapılarındaki polis yetersiz; ilçe merkezlerindeki döngüyü sağlayacak polis sayısı yetersiz, kaldı bu insanlar mesai de almıyor. Anlamak gerçekten güç. Bir devlet neden polis açığını kapatmak için gerekli adımları atmaz ki?

Üç yüz polis mi gerekiyor alacaksın kardeşim, beş yüz gerekiyorsa beş yüz alacaksın. Elli devriye aracı mı lazım alacaksın kardeşim, polisin araçları değişmesi mi gerekiyor değiştireceksin çünkü sen devletsin. Halkını ve devletini koruyan polis! Bir başkası değil. Biz askeri rejimle de yönetilmediğimize göre ki polisin yetmediği yerde asker müdahale etsin; ki bu durum asla kabul edilemez, öyleyse polis istihdamı ivedilikle yapılacak, araçlar alınacak ve bu iş yoluna sokulacak. Böyle amatör işler olursa, yollarda da polis olmaz, denetlenemez ve bu kazaların olması kolaylaşır.

Uyuşturucu tahlili şart

Gerçekleşen kazalarda alkol taraması yapıldığı gibi uyuşturucu taraması da yapılması şart. Avcı bunu uzun uzun anlattı ve Rum tarafındaki sürücülere halihazırda uyuşturucu testlerinin yapıldığını anlattı. Avcı talepleri üzerine uyuşturucu testlerinin yapılması için uygun aletin alındığını ancak her ne halse bir türlü kullanıma sokulmadığını vurguladı.

Rum tarafı, Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinde tükürük yoluyla da hızlı bir şekilde uyuşturucu tespiti yapılabildiğini ama polis teşkilatının hala böyle bir uygulamaya geçmediğini söyledi.

Günün sonunda gördük ki yollara döşenen hız tespit kameraları da kazaların olmasını engelleyemedi, belki belli bir oranda düşürdü ama sadece o kadar. Polis denetimlerinin artırılması da belki tam anlamıyla önüne geçemeyecek çünkü dikkatsiz sürücüler hep olacak. Ancak polis devriye sayılarının artışı sağlanabilirse ve birçok bölge de karşınıza aniden polis devriyeleri çıkarsa yerlisi yabancısı bu ülkede yolların polisten sorulduğunu idrak edecek.

Hükümet polise gereken desteği ve gücü sağlamalı. Polis teşkilatı güçlendirilmeli. Bakınız ölen ölüyor ama siyasiler hayatlarına devam ediyor hem de hiçbir şey olmamış gibi.

*************

İşte CTP-Ankara dostluğu

CTP-BG Genel Başkanı Tufan Erhürman dünkü yazıma sabah sabah bir fotoğrafla cevap verdi. Dün kaleme aldığım "Örneğin CTP Genel Başkanı Erhürman'ın AKEL Genel Sekreteri ile görüşmesi manidarken ve bu fotoğraf alıştığımız bir fotoğrafken Erhürman'ı Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım ile aynı karenin içinde göremiyoruz ya da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı karenin içinde göremiyoruz" sözlerine sabah sabah Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım ile çekilmiş bir fotoğrafını gönderdi. Tufan Başkan; CTP Genel Başkanı seçildiği günlerde Ankara'ya bu ziyareti gerçekleştirmiş. "Sevgili Gökhan. Bugünkü yazını okudum. Çok teşekkürler. Genel başkan olduğum kurultaydan çok kısa bir süre sonra Ankara'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirmiştim. O ziyaretten sonra da aşağıdaki fotoğraf karesi basında yer almıştı. Hatırlatmak istedim. Sevgiler" diye de bir not eklemiş. Ben de yer vereyim dedim. Öyle anlıyorum ki CTP, Ankara ile bozulan ilişkileri iyileştirme noktasında bazı adımlar atmış ama bundan UBP'lilerin haberi yok…

*************

Türksel, Bohjalian Konak'ı tüm gün hizmete açtı

Ülkemizin tanınmış akademisyen ve gurmelerinden Zihni Türksel, Lefkoşa'daki Arabahmet bölgesindeki Bohjalian Konak Restaurant'ı tüm gün açmaya karar vermiş. Artık geleneksel Kıbrıs mutfağını her öğlen bu restaurantta bulabileceğiz. Konak dün kalabalıktı ama en ağır misafiri yine ülkemizin tanınmış iş adamlarından Ersoy Türksel'di. Artık biz de sık sık gideceğiz…

*************

Günün Sözü

Her ölüm erken ölümdür.

Cemal Süreya

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları