Eroğlu herkesten önce biliyordu! Peki nasıl?

Yayın Tarihi: 16/10/17 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Başbakan Özgürgün'ün erken seçim tarihini kabul ettiğini akşam BRT'ye açıkladığı günün sabahı daha hiç kimsenin haberi yokken Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun bundan haberi vardı. Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre Başbakan Hüseyin Özgürgün ile Derviş Eroğlu arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Bu telefon bağlantısının içeriğiyle ilgili bana gelen bazı bilgiler var ama bunu burada yazmayacağım. Bu telefon konuşmasında Başbakan Özgürgün, Eroğlu'na erken seçimi akşama açıklayacağı bilgisini verdi.

Bir başka önemli bilgi ise şu; kabinenin UBP kanadı bu erken seçim haberine hiç sevinmedi, sevinmediği gibi bakanların hiçbirinin erken seçim konusunda Başbakan Özgürgün'ün BRT'ye bağlanıp da 7 Ocak tarihi tamam diyeceğini bilmiyordu. Yani Başbakan bu işi kimseye sormadan yaptı. Kimse derken kabinesi, bakanları, ortağı en önemlisi de Parti Meclisi. Hiç kimsenin erken seçim açıklamasından haberi yok. İşte bu nedenle kabine şu an Başbakana hayli bozuk, bunu da Hüseyin bey bir yere not etsin. Daha da önemlisini söyleyim, UBP'deki şu an hiç kimse şu an ne olacağını bilmiyor, neyin nasıl şekilleneceğini de bilmiyor.

Seçim tarihinin ilanı o kadar bir apar topar gerçekleşti ki ister istemez bunun altında bir bit yeniği var diyesim geliyor. Tabii burada bazı yanlış davranışlar yok değil. Örneğin Başbakan Hüseyin Özgürgün'ün ortağı Serdar Denktaş ile bir uzlaşı içinde erken seçime gitmesi daha doğru bir davranış olurdu ama burada başka önemli bir nokta daha var ki bir süreden beridir Özgürgün erken seçim isterken ortağı Denktaş erken seçimi ısrarla reddetti.

Öyle anlıyoruz ki Özgürgün hayli hızlı bir şekilde erken seçim kararını verdi. Peki ne oldu ki Başbakan Özgürgün erken seçim kararını oldukça hızlı verdi. Elimizde toplanan bilgilerle bu işin perde gerisini sizlerle paylaşayım.

Salih Egemen'in uyarısı etkili oldu

UBP içindeki güvenilir kaynaklarımdan aldığım bilgilere göre son zamanda tutarlı anketleriyle öne çıkan Dr. Salih Egemen, Başbakan Hüseyin Özgürgün'e UBP'nin durumuyla ilgili bir uyarıda bulundu.

İddiaya göre Egemen "Muhalefet, UBP'ye yönelik eleştirileri ile şu an UBP'yi aşağıya çekiyor, bu nedenle ne kadar erken bir seçim yaparsanız o kadar az oy kaybı ile UBP bu düşüşten kurtulur". İddia bu yönde. Son zamanlarda Başbakan Özgürgün'ün sık sık anket yaptırıp partinin durumunu kontrol ettiğini duyuyordum.

Deniliyor ki Dr. Egemen'in bu uyarıları çok etkili olmuş.

UBP güvenilirlik algısını yitirmeye başladı

Hepimiz biliriz ki hükümette olan her parti yıpranır ancak son zamanlarda kabine içindeki Bakan Tahsin Ertuğruloğlu ile Bakan Kemal Dürüst'ün Ercan Havalimanı'ndaki sorunlar nedeniyle araları hayli açık. Ana Muhalefet Partisi CTP'nin son bir haftadır ortaya koyduğu iddialar her iki bakan üzerinden UBP'yi hayli yıpratma sürecine soktu. CTP, Ercan Havalimanı'nın sözleşmesinin uzatılmasının yasalara uygun olmadığını söyleyip bu konuyu yargıya taşıyacağını ve günün sonunda yıla kadar hapislik durumunun doğabileceğinin bizzat Tufan Erhürman tarafından dillendirilmesinin ardından CTP, UBP'ye karşı güçlü bir muhalefet argümanı ele geçirmiş oldu.

Her ne kadar Bakan Kemal Dürüst ben imzalamadım müsteşarım imzaladı gibi ifade kullanmış olsa dahi belli ki Ercan konusu UBP'nin hayli, başını ağrıtacak.

Kim doğrudur kim değildir buna karar verecek olan bizler değiliz, bu konuda meclis bir araştırma komitesi kurar araştırılır, sıkıntı vardır yoktur ortaya çıkar. Kimseye de bir şey ispatlanmadan çamur atmamak lazım.

Sonuç olarak UBP hem anketlerde yaşanan düşüş hem de Hükümetin toplum nezdinde temizlik algısının sekteye uğraması Başbakan Özgürgün'ü hayli tedirgin etti.

CTP ile danışıklı dövüş var mı?

Bu sorunun cevabına hiç düşünmeden evet diyemeyiz. Elbette ki erken seçim konusunda Başbakan, Tufan Erhürman'la bir istişare yapıp seçim tarihi konusunda ya da erken seçim konusunda uzlaşmış olabilir. Çünkü erken seçim konusunda CTP'nin, Demokrat Parti ile bir hükümet kurmasını da engellemek isteyen Başbakan, Erhürman ile bir antlaşma yapmış olabilir.

Şimdi diyeceğim ki hayır bu süreç kendiliğinden gelişti. Bir taraf meydan okudu diğer taraf da tamam 7 Ocak dedi, Başbakan da kabul etti.

Yani kendi havasında gelişti diyeceğim ama buna çocuklar bile inanmaz. Belli ki Tufan Erhürman ile Başbakan Özgürgün erken seçim konusunda uzlaştı.

Siyasette böyle şeyler bir yere kadar normal. Hele hele bizim gibi demokrasisi az gelişmiş ülkelerde.

Kabine televizyondan öğrendi

Bir başka önemli bilgi ise şu; kabinenin UBP kanadı bu erken seçim haberine hiç sevinmedi, sevinmediği gibi bakanların hiçbirinin erken seçim konusunda Başbakan Özgürgün'ün BRT'ye bağlanıp da 7 Ocak tarihi tamam diyeceğini bilmiyordu. Yani Başbakan bu işi kimseye sormadan yaptı.

Kimse derken kabinesi, bakanları, ortağı en önemlisi de Parti Meclisi. Hiç kimsenin erken seçim açıklamasından haberi yok.

İşte bu nedenle kabine şu an Başbakana hayli bozuk, bunu da Hüseyin bey bir yere not etsin.

Daha da önemlisini söyleyim, UBP'deki şu an hiç kimse şu an ne olacağını bilmiyor, neyin nasıl şekilleneceğini de bilmiyor.

Anlayacağınız herkes beklemede.

Eroğlu'nun haberi vardı

Başbakan Özgürgün'ün erken seçim tarihini kabul ettiğini akşam BRT'ye açıkladığı günün sabahı daha hiç kimsenin haberi yokken Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun bundan haberi vardı.

Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre Başbakan Hüseyin Özgürgün ile Derviş Eroğlu arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Bu telefon bağlantısının içeriğiyle ilgili bana gelen bazı bilgiler var ama bunu burada yazmayacağım. Bu telefon konuşmasında Başbakan Özgürgün, Eroğlu'na erken seçimi akşama açıklayacağı bilgisini verdi.

Bu bilgiyle birlikte başka önemli şeyler de söyledi. Bana aktarılan bilgilere göre konuşma içeriğini biliyorum, şimdilik bana kalsın.

Ama ne hikmettir ki Erken seçimin açıklanacağı gün bu bilgi Özgürgün ile Eroğlu arasında sır olarak kaldı.

Derviş bey de erken seçim bilgisini UBP içinde kendisine yakın olan ne bakan ne de vekillere söylemedi.

Özgürgün de kimseye bir bilgi vermedi.

İlerleyen günlerde daha çok bilinmeyen konuları kaleme alacağız. Hayırlara vesile olsun diyorum.

*************

Günün Sözü

Birini seveceksen, onu her şeyinIe sevme. Çünkü bittiğinde; onu unutamamana değiI, unutamayacak kadar çok sevdiğine yanarsın.

Can Yücel

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları