Bağımsızlar aday yapılacak mı?

Yayın Tarihi: 18/10/17 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
  • UBP ile DP arasında vekillik yapmış ve son liman olarak UBP'ye sığınmış olan Hasan Taçoy'u aday yapmamanın yolları aranıyor. UBP içindeki güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre Hasan Taçoy'u Başbakan Özgürgün hiçbir şekilde Lefkoşa'dan aday yapmak istemiyor. Bu nedenle Taçoy'a Girne'den aday ol teklifi yapıldı. Taçoy'da öğrendiğime göre bu teklifi reddetti. Şimdilik bu önemli bir sorun olarak duruyor. Daha da önemlisi erken seçim durumlarında UBP Genel Başkanının adayların belirlenmesi konusunda üyeye gitmek yerine sıralamayı da kendinin belirleme yetkisinin olması.Menteş Gündüz ile Hakan Dinçyürek'in adaylığında bir sorun olmazken UBP yönetimi kesinlikle Taçoy'u aday yapmak istemiyor.

Taçoy'a adaylık sözü verildiği içinde "seni Girne'den aday yapalım" teklifi bulunuyor.

  • Bildiğiniz gibi tüm partilerin en güçlü oldukları yer Lefkoşa. Bu nedenle tüm partiler Lefkoşa'dan milletvekili çıkaracak. UBP'ye Lefkoşa'dan dört vekilden daha fazlası verilmiyor. Yani bir başka deyişle UBP'nin Lefkoşa'dan çıkaracağı milletvekili sayısı dördü geçmez deniliyor. Bunu bizzat UBP'li vekil ve bakanlarda telaffuz ediyorlar. İşte bu dört vekilin ötesinde UBP'de 10 flaş isim aday olsa bile UBP'nin alacağı oy oranına bağlı olarak kazanabilecek vekil sayısı sınırlı.Mevcut fotoğrafa da baktığımızda da UBP'den Lefkoşa'da çıkacak isimler bellidir. Yani bu isimler öyle isimler ki kaybetmeleri hiç de kolay değil. Bu noktada Başbakan Özgürgün'ün bile işi hiç kolay olmayacak.

Seçimle ilgili tartışmalar devam ederken Demokrat Parti'nin sırf bütçenin geçmesi ile ilgili seçimin bir ay ertelenmesini meclise sunacağı iddiaları olsa dahi şu an için UBP ve CTP seçimin 7 Ocak'ta yapılması için anlaşmış durumdalar. Tabii mantıklı olanı seçimin ertelenip bütçenin geçmesi ama öyle görünüyor ki seçimler konuşulduğu gibi 7 Ocakta gerçekleşecek ve yeni bütçe zamana yayılıp geçecek. bu durumda ister istemez 2018'de kurulacak yeni hükümetin kucağında bir kriz olarak duracak.

Öte yandan gözler her zaman ki gibi UBP'nin ne yapacağına çevrilmiş durumda. Bildiğiniz gibi UBP-DP hükümeti bir azınlık hükümeti ve DP ile CTP'den ayrılan vekillerin desteği ile ayakta duruyor. Gelin görün ki özellikle Demokrat Partiden ayrılan bağımsızların aday yapılması konusunda UBP yönetimi ciddi ayak diretmeye başladı.

TAÇOY'A GİRNE'DEN ADAY OL BASKISI

UBP ile DP arasında vekillik yapmış ve son liman olarak UBP'ye sığınmış olan Hasan Taçoy'u aday yapmamanın yolları aranıyor. UBP içindeki güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre Hasan Taçoy'u Başbakan Özgürgün hiçbir şekilde Lefkoşa'dan aday yapmak istemiyor. Bu nedenle Taçoy'aGirne'den aday ol teklifi yapıldı. Taçoy'da öğrendiğime göre bu teklifi reddetti. Şimdilik bu önemli bir sorun olarak duruyor.

Daha da önemlisi erken seçim durumlarında UBP Genel Başkanının adayların belirlenmesi konusunda üyeye gitmek yerine sıralamayı da kendinin belirleme yetkisinin olması.

Ama bildiğim kadarıyla Başbakan Özgürgün, adayların sırasının belirlenmesi konusunda üyeye gidecek. Hatta hatta10 bin olan UBP üyelerinin sayısının 12 bine yükseldiği de başka bir bilgi.

Başbakan Özgürgün'ün adayların sıralanması konusunda bakanları arasında dahi ayrımcılık yapacağını duyuyorum. Bu konuyu da ilerleyen günlerde kaleme alacağız.

Menteş Gündüz ile Hakan Dinçyürek'in adaylığında bir sorun olmazken UBP yönetimi kesinlikle Taçoy'u aday yapmak istemiyor.

Taçoy'a adaylık sözü verildiği içinde "seni Girne'den aday yapalım" teklifi bulunuyor.

Özellikle Başbakanın kurmayları Taçoy'un Lefkoşa'dan aday çıkması halinde tüm hesapların bozulacağını ve Başbakanın desteklediği bir vekilin bu nedenle çıkamayacağı konuşuluyor.

Eğer TaçoyLefkoşa'dan aday yapılmazsa hiç aday olamayabilir. Ya da zorla Girne'den aday yapılır ve orada kaybetmesi sağlanır.

Peki bu tehlikede nereden çıktı diyebilirsiniz. Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre bir süre önce Başbakan Hüseyin Özgürgün ; UBP'li yöneticilere bağımsız milletvekilleri Hasan Taçoy, Hakan Dinçyürek ve Menteş Gündüz ile yakın ilişkiye girmemelerini, bu isimlerin aday yapılmayacakları talimatını verdiğini öğrendim.

UBP içinden gelen son derece güvenilir bu bilgiyi yine UBP içinden ve bağımsız milletvekillerine yakın kaynaklardan da teyit ettim ve doğru olduğunu öğrendim.

Özellikle Hasan Taçoy ile Hakan Dinçyürek'in , üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile sürekli yakın temas içinde olmaları ve Derviş beyle istişare içinde hareket etmeleri bana gelen bilgilere göre Başbakan Hüseyin Özgürgün'ü hayli rahatsız etmiş durumda.

Bu rahatsızlıktan ötürü Başbakan da kurmaylarına söz konusu bağımsız vekillerle görüşmemelerini, zaten bu vekillerin aday yapılmayacaklarını söylemiş.

Siyasettir bu; duyduklarımız dedikodu da olabilir gerçek de olabilir. Şu an Başbakanın düşüncesi böyle de olabilir seçim günü geldiğinde fikri de değişebilir. Ancak aday yapılmama ihtimallerinin olduğu yüksek sesle konuşuluyor diyebiliriz.

Bağımsız Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy'un UBP listelerinden seçime girmesi halinde seçimi hangi sırada girerse girsin rahatlıkla kazanacağını yalnız ben değil tüm siyasi otoriteler söylüyor. Taçoy'unUBP'den yeniden seçilmesi demek bir UBP'li vekilin seçim kaybetmesinin ötesinde Genel Başkanın da seçim kaybetme tehlikesi yaşayacağına işaret ediyor. Özgürgün'ün aleyhine Lefkoşa'da operasyon yapacak olan bazı UBP'li vekillerin yanı sıra bir de Derviş Eroğlu faktörü var.

LEFKOŞA'DA DÖRT KİŞİNİN KAZANMA İHTİMALİ VAR

Bildiğiniz gibi tüm partilerin en güçlü oldukları yer Lefkoşa. Bu nedenle tüm partiler Lefkoşa'dan milletvekili çıkaracak. UBP'ye Lefkoşa'dan dört vekilden daha fazlası verilmiyor. Yani bir başka deyişle UBP'nin Lefkoşa'dan çıkaracağı milletvekili sayısı dördü geçmez deniliyor. Bunu bizzat UBP'li vekil ve bakanlarda telaffuz ediyorlar.

İşte bu dört vekilin ötesinde UBP'de 10 flaş isim aday olsa bile UBP'nin alacağı oy oranına bağlı olarak kazanabilecek vekil sayısı sınırlı.

Mevcut fotoğrafa da baktığımızda da UBP'den Lefkoşa'da çıkacak isimler bellidir. Yani bu isimler öyle isimler ki kaybetmeleri hiç de kolay değil. Bu noktada Başbakan Özgürgün'ün bile işi hiç kolay olmayacak.

Zira daha önce de yazdık, UBP'de genel başkan olmayı isteyen ve başbakanın kaybetmesi için çalışacak olan çok vekil var.

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Aşk, bazen gitmekle kaImak arasında verdiğin en büyük savaştır. Sevmeyenin akIı, gerçekten sevenin kalbi kazanır bu savaşı.

NAZIM HİKMET

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.