Seçim 14 Ocak'a alınıyor!

Yayın Tarihi: 19/10/17 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre seçim tarihi 7 Ocak değil de 14 Ocak'ta olacak. Ama bir gerçek var ki bu seçim hiçbir şekilde ertelenmeyecek. Hani son birkaç gündür seçimin birkaç ay ertelenebileceği ihtimali üzerinde konuşmalar yapılıyor ya işte bu durum gerçek değil. Artık ok yaydan çıkmış durumda. Seçimin 7 Ocak değil de 14 Ocak'ta olacağı kulislerde zikrediliyor.

  • Ortada şöyle kritik bir takvim var aslında. Genel seçimlerin ardından biliyorsunuz haziran ayında yerel seçimler yapılacak ve iki seçimle ilgili de 60 gün seçim yasağı var. Bu da demek oluyor ki bir seçim yasağı bitecek araya en fazla iki aylık bir süre girecek ve bunun hemen ardından belediye seçimlerinin seçim yasakları başlayacak. Bu da demek oluyor ki; ocak ayında iktidara gelecek olan hükümetin haziran sonuna kadar eli kolu bağlı olacak.

Ankara hükümetinin seçim istemediği söylentileri hızla yayılmaya başladı. Bu bilgi ne kadar doğrudur bilemeyiz ama aklı başında olan her hükümet erken seçime gitmez, yanlış giden bazı konular varsa dahi onları düzeltir ve yine de erken seçime gitmez ama tabii bu sorunlar düzeltilebilecek sorunlarsa.

Anlaşılan o ki UBP hükümetinin kendi içinde düzeltilmesi o kadar derin sorunları oluştu ki bu sorunları ancak bir erken seçim temizleyebilir. Bazı çevreler seçimi Ankara'nın istediğini iddia ettiler. Bu da mantıklı olabilir. Zira bir erken seçim UBP hükümetini ya götürecek ya da farklı koalisyonlarla farklı siyasilerle iktidar yapacak.

Eğri oturalım doğru konuşalım. UBP hükümetinin vatandaşlık dağıtması dışında Ankara ile iyi ilişkileri olduğunu söylememiz mümkün değil. Bunun birden fazla nedeni var ama ben yazılabilecek olanı yazayım; Mali Protokol'ün uygulanmayışı. İki ülke arasında ekonomik bağ eskisi gibi sağlam değil. Bir tarafta bize yardım etmek isteyen bir Türkiye hükümeti dururken diğer tarafta da tepkilerden korktuğu için bu yardımı reddeden bir hükümet var.

Şimdi bu seçimi Ankara destekliyor dersek de manidardır desteklemiyor dersek de manidardır. Ama özetle ifade edecek olursak erken seçimin yapılması artık şart. Çünkü Hükümet bu yapıyla hizmet edemiyor.

SEÇİM YASAĞI 13 KASIM'DA BAŞLIYOR

Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre seçim tarihi 7 Ocak değil de 14 Ocak'ta olacak. Ama bir gerçek var ki bu seçim hiçbir şekilde ertelenmeyecek. Hani son birkaç gündür seçimin birkaç ay ertelenebileceği ihtimali üzerinde konuşmalar yapılıyor ya işte bu durum gerçek değil. Artık ok yaydan çıkmış durumda. Seçimin 7 Ocak değil de 14 Ocak'ta olacağı kulislerde zikrediliyor.

BÜTÇENİN GECİKMESİ KAOSA NEDEN OLABİLİR

Ortada şöyle kritik bir takvim var aslında. Genel seçimlerin ardından biliyorsunuz haziran ayında yerel seçimler yapılacak ve iki seçimle ilgili de 60 gün seçim yasağı var. Bu da demek oluyor ki bir seçim yasağı bitecek araya en fazla iki aylık bir süre girecek ve bunun hemen ardından belediye seçimlerinin seçim yasakları başlayacak. Bu da demek oluyor ki; ocak ayında iktidara gelecek olan hükümetin haziran sonuna kadar eli kolu bağlı olacak.

Ekonomik yapının hiç iyi gitmediğini açıkça söyleyebiliriz. Yani maaşların ödeniyor olmasıyla övünebilir hükümet ama nasıl ödendiğini kimse konuşmuyor. Sürekli tekrarlanan Mali Protokol'ün yürürlükte olmaması çok ciddi bir problem ama bu o kadar bir sık tekrarlanıyor ki sanki de önemini yitirmiş gibi. Unutmayın bizim ki fakir ülkeler için Türkiye'den gelecek yardımlar son derece önemli.

Tabii nasıl bir hükümet kurulacağı da son derece önemli. Bununla birlikte ne kadar zamanda bir hükümet kurulabilecek o da ayrı bir konu. Çıkacak aritmetik de eğer CTP-UBP hükümeti gündeme gelecekse sorun yok. Hükümet hızla kurulup icraata başlayacak ama farklı yöntemler denenecekse 20 günden önce hükümet kurulmaz. Bu da demek oluyor ki; seçimin ardından sayımların birkaç gün sürebilme ihtimalini ve güvenoyu işini de göz önünde bulundurursak şubatın ortalarına doğru ancak hükümet iş başında olur. Bu da demek oluyor ki hükümetin bütçeyi geçirmek için sadece bir ayı olacak.

Allah kolaylık versin demekten başka bir şey gelmiyor içimden.

***************

EVREN İLE ÖZGÜRGÜN'ÜN ARASI NASIL?

Başbakan Hüseyin Özgürgün ile İçişleri Bakanı Kutlu Evren'in sıkı bir dostluğu olduğunu hepimiz biliyoruz. Yalnız duyduğuma göre son zamanlarda Bakan Kutlu Evren, Başbakan Özgürgün'e yeteri kadar zaman ayırmıyormuş. Bu durum da Başbakan'ı hayli üzüyormuş, hayli geriyormuş. Bence Kutlu bey son dakika giderayak Başbakan'a daha yakın olmalı, arayı sıcak tutmalı. Seçimlerde Girne tek kelimeyle can pazarı olacak. Benden söylemesi.

****************

ÜSTEL, ÜYEDEN BİRİNCİ ÇIKACAK

UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel bildiğiniz gibi son genel milletvekilliği seçimlerinde seçimleri birinci sırada tamamlamıştı. Uzun yıllardır siyasette olan ve yalnızca Girneliler tarafından değil ülke genelinde saygınlığı olan Üstel'in yakında yapılacak aday sıralamasında üyeler tarafından birinci sıraya konulacağına kesin gözüyle bakılıyor. Öyle tahmin ediyorum ki Ünal bey seçimleri de açık ara yine birinci sırada tamamlayacak. Yola devam Ünal bey…

*************

ATAKAN, ÖZERSAY'DAN FAZLA OY ALACAK DİYORLAR

Halkın Partisi Genel Sekreteri Tolga Atakan başarılı bir iş adamı olmasının yanı sıra Halkın Partisi Genel Sekreterliği'nin de hakkını veriyor. Yani anlayacağınız yalnızca Halkın Partisi üyeleri değil vatandaş da Tolga beyi hem seviyor hem de değer veriyor. Parti içinde sizin Kudret Özersay'dan daha fazla oy alacağınız konuşuluyormuş Tolga bey, bizden söylemesi. Bu kadar popülerlik hem güzel hem başa dert. Kolay gelsin.

***************

Günün Sözü

Biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar.

Anonim

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.