UBP'de algı oyunu!

Yayın Tarihi: 21/11/17 08:00
okuma süresi: 9 dak.
A- A A+
  • İddiaya göre UBP'de iyi oy almış aday adaylarının hepsi de süreç içinde UBP'ye üye yaptığı kendine yakın üyelere oy kullandırdı. Elbette ki adaylar arasında listeler dönmüştür. Bunu yanlış bulsam da artık yadırgamıyorum, zira bizim siyasetin raconu haline gelmiş bu durum. Her aday kendiyle yakın ilişkide olduğu adayla iş birliği yaparak bazı aday adaylarının yüksek oy almasını sağladı. Böylelikle bazı aday adaylarının yüksek oy almaması için yapılan operasyonlarda yetersiz kalmış oldu.

  • Dünkü yazımda Başbakan Hüseyin Özgürgün'ün UBP seçmeni ve üyesine hakim olduğu yönünde bir ifade kullanmıştım. Ancak bana bu tespitimin doğru olmadığını ve Başbakan'ın doğrudan listelere müdahale durumunun olmadığını, yüksek oy alan adayların kendi içinde yardımlaşma ve işbirliği yaparak yüksek oy elde ettiklerini anlattılar.

UBP'nin pazar günkü aday belirleme seçiminin ardından kazanan bazı adaylar beni arayarak yazdığım yazıyla ilgili yorumlar yaptılar; daha doğrusunu söylemek gerekirse Pazar günkü seçimin perde gerisini bana anlattılar.

UBP'nin aday belirleme seçimine üyelerin neredeyse yarıya yakını katılmadı. Katılan yedi bin kişiden de iki bini oy kullanmadı gibi görünüyor. Ya da oy kullandılar ama hepsi her bölgeye oy vermedi dersek daha doğru olur.

Beni telefonla arayan ve sıralamaya giren milletvekili adaylarının anlattıklarını düşündüğümde aslında ortaya ilginç bir tablo çıktı.

Adaylar kendi yazdırdığı üyeleri getirdi

İddiaya göre UBP'de iyi oy almış aday adaylarının hepsi de süreç içinde UBP'ye üye yaptığı kendine yakın üyelere oy kullandırdı. Elbette ki adaylar arasında listeler dönmüştür. Bunu yanlış bulsam da artık yadırgamıyorum, zira bizim siyasetin raconu haline gelmiş bu durum. Her aday kendiyle yakın ilişkide olduğu adayla iş birliği yaparak bazı aday adaylarının yüksek oy almasını sağladı. Böylelikle bazı aday adaylarının yüksek oy almaması için yapılan operasyonlarda yetersiz kalmış oldu.

BAŞBAKAN'IN KONTROLÜ YOKTU İDDİASI

Dünkü yazımda Başbakan Hüseyin Özgürgün'ün UBP seçmeni ve üyesine hakim olduğu yönünde bir ifade kullanmıştım. Ancak bana bu tespitimin doğru olmadığını ve Başbakanın doğrudan listelere müdahale durumunun olmadığını, yüksek oy alan adayların kendi içinde yardımlaşma ve iş birliği yaparak yüksek oy elde ettiklerini anlattılar.

Bu iddia son derece önemli.

Bir açıdan da doğru gelmiyor değil. Zira hangi genel başkan kendine rakip olabilecek isimlerin kendi bölgelerinde birinci çıkmasını ister? Zira bir aday üye içinde kendi bölgesinde birinci çıkması halinde elde edeceği algısal güç, elbette ki genel başkana masa altından sopa gösterir nitelikte olur.

Herhangi bir adayı karalamak adına söylemiyorum bunu ama gün gibi açıktır ki UBP'de bazı vekillerin genel başkanlık iddiası var. Bu kimsenin inkar edemeyeceği bir gerçek.

Ve genel başkanlık iddiası olan bazı vekillerin her birinin de Ankara ile farklı yollardan doğrudan bağlantıları ve istişareleri var.

GENEL BAŞKAN SEÇİMİ KAZANIR MI?

Bu sorunun cevabı şüphesiz evet olmalı aslında. Ama UBP'de bir İrsen Küçük vakası yalandı, bunu kimse unutmasın. Diyebilirsiniz ki o günün koşulları çok farklıydı, o günün koşulları farklıydı ama UBP aynı UBP. Bunu da unutmayın.

Hüseyin Özgürgün'ün seçimi kazanacağını düşünüyorum ama dün de yazdım tarihe not düşmek adına bunu bir kez daha yazıyorum; Başbakanın bu seçimlerde seçilmemesi ve seçimden hemen sonra olağan üstü kurultaya gidilmesi için operasyonlar yapılacak.

Burada ki en büyük sorun güçlü bazı vekillerin hepsinin de genel başkanlık koltuğunu arzulamaları. Yani bir ortak paylaşım söz konusu değil.

İşte bu dağınıklık, Özgürgün'ün seçimi kazanmasını tehlikeye atsa da varlığının devamını garanti ediyor.

UBP'NİN SEÇİMLERDEKİ DURUMU

Burada yayınlayacağım elbette ki bir istatistik günün sonunda. 7 Ocak'ta gerçekleşecek seçimlerin nasıl şekilleneceğini net olarak tahmin edemememizin tek nedeni seçim sisteminin değişmiş olması ve sonuçlarının nasıl olacağını değil anketlerin hiç kimsenin net olarak bilememesi durumudur.

Gelin UBP'nin son birkaç seçimde aldığı oy oranlarına bakalım.

28 Temmuz 2013 seçimlerinde UBP ciddi bir kriz yaşamış ve seçimlerden % 27 oranında bir oy almıştı

HANGİ PARTİ NEREDE NE KADAR GÜÇLÜ ÇIKTI

Yine 2003- 2009 seçimleri arasında hangi parti hangi ilçelerde kaç tane vekil çıkarmış, bunu sizler için araştırıp buldum. Bu seçimlerde sonuç ne olur bilemeyiz ama geçmiş seçimlerde çıkan sonuçlarda bize genel havayı gösteriyor olabilir. İşte geçmiş sonuçlarına göre partilerin bölgelerde çıkardığı vekil sayıları.

Not: Tüm veriler KKTC Meclisi web sitesi, Kıbrıs Postası İnternet Gazetesi ve Kıbrıs Gazetesi arşivlerinden alınmıştır.

*** Meclis'te olan dört partinin son üç genel seçimdeki karnesini yayınlıyorum sadece. Yaptığım analizler dört partinin resmi olarak almış olduğu en az oyuyla, ortalama oyu ve alması muhtemel oyunun gözlem analizidir. Bu veriler kesinlikle bir anket ve/veya anket sonucu değildir. Seçim sonuçlarını etkileme ve değiştirme hedefi de yoktur. Sadece analizdir. Bunu da önemle belirtirim.

2009 Seçimleri

Lefkoşa bölgesinde partilerin çıkardığı milletvekili sayısı:

UBP 8

CTP 5

DP 2

BKP 0

TDP 1

Mağusa bölgesinde partilerin çıkardığı milletvekili sayısı:

UBP 6

CTP 4

DP 1

BKP 0

TDP 1

ÖRP 1

Girne bölgesinde partilerin çıkardığı milletvekili sayısı:

UBP 5

CTP 3

DP 1

BKP 0

TDP 0

Güzelyurt bölgesinde partilerin çıkardığı milletvekili sayısı:

UBP 4

CTP 2

DP 0

BKP 0

TDP 0

İskele bölgesinde partilerin çıkardığı milletvekili sayısı:

UBP 3

CTP 1

DP 1

BKP 0

TDP 0

ÖRP 1

***********************

2005 Seçimleri

Lefkoşa bölgesinde partilerin çıkardığı milletvekili sayısı:

UBP 5

CTP 8

DP 2

BDH 1

Magusa bölgesinde partilerin çıkardığı milletvekili sayısı:

UBP 5

CTP 6

DP 2

Girne bölgesinde partilerin çıkardığı milletvekili sayısı:

UBP 4

CTP 4

DP 1

Güzelyurt bölgesinde partilerin çıkardığı milletvekili sayısı:

UBP 3

CTP 4

DP 0

İskele bölgesinde partilerin çıkardığı milletvekili sayısı:

UBP 2

CTP 2

DP 1

*****************

2003 Seçimleri

Lefkoşa ilçesindeki 16 milletvekilliğinin 6'sını CTP, 5'ini UBP, 3'ünü BDH, 2'sini de DP çıkardı.

Mağusa: Açıklanan sonuçlara göre Gazimağusa'dan CTP ve UBP 5'er, DP 2, BDH 1 milletvekili çıkardı.

Girne: 9 milletvekilliğinin 4'ünü CTP, 3'ünü UBP aldı. BDH ile DP de birer milletvekilliği kazandı.

Güzelyurt ilçesinde 7 milletvekilinin 3'ünü CTP-BG, 2'sini UBP, 1'ini DP ve 1'ini de BDH kazandı.

İskele ilçesinde UBP 3, DP ve CTP de birer milletvekilliği kazandı.

UBP ANALİZ

UBP'nin son üç seçimde ilçelere bağlı olarak aldığı oy oranlarına ve çıkardığı milletvekili sayılarında aslolan taban vekil sayısıdır. Bölge bölge çıkarılan vekil sayısının ortalamalarından ziyade en düşüklerini yazıyorum. UBP son üç seçimde Lefkoşa da en az beş vekil "ortalaması 6" , Gazimağusa'da beş vekil, Girne'de dört, Güzelyurt'ta iki- üç, İskele'de ise iki-üç çıkarmış ve bunu istikrarlı şekilde korumuş. Yalnızca 2009 seçimlerinde bölgesel bir patlaması var ama bence bu seçimlerde kimse bölgesel patlama yaşayamayacak.

*Bu duruma göre UBP'nin bu seçimlerden 18-20 arası bir vekil çıkarma olasılığı var diyebiliriz.

*****************

Günün Sözü

"Açık çay içerdi hep, demli olunca bardağın diğer t?r?fınd?n beni göremezmiş, Öyle derdi…"

Cem?l Süreya

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları