Sucuoğlu: "Sağlık, hükümetin en önemli reformu oldu"

Yayın Tarihi: 04/12/17 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

• Karpaz hastanesi, Cengiz Topel hastanesinin yanına yapılacak 60 yataklı yeni hastane ve en önemlisi 400 tek 100 çift yatak kapasiteli, şartlar zorlandığında kapasitesi bine kadar çıkabilecek yeni Lefkoşa Hastanesi. Bu üç hastanenin onayı proje bazında yapıldı ve hepsi 2018 yılında ihaleye çıkacak. Yapılmaları için de şu an Türkiye hükümeti gerekli finans desteğini vermeye hazır. Yani bu üç hastane 2018 yılında başlanacak ve KKTC halkının hizmetine biter bitmez girmiş olacak. Halihazırda Güzelyurt Hastanesi de zaten devam ediyor.

• Faiz Sucuoğlu son yapılan aday belirleme seçiminde en çok oyu alarak birinci gelmişti. Bu elbette ki son derece önemli bir başarı. Öyle inanıyorum ki 7 Ocak seçimlerinin ardından da ülke genelinde en çok oyu alan Milletvekili olarak halk tarafından onurlandırılacaktır.

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu ile hafta sonu buluşup sohbet ettik. Faiz bey ile olan yakın dostluğumuzdan ötürü herkes sık görüştüğümüzü düşünse de özellikle seçim süreci başladı başlayalı ara sıra telefon dışında pek bir araya gelemiyoruz. Faiz bey ile ilgili ne zaman birkaç kelam edecek olsam söze nereden başlayacağımı pek kestiremem zira kısa bakanlık süresinde birçok icraata imza atmış ve doktor haklarıyla ilgili pek çok kazanım elde etmiştir, hem de hükümet kanadında olmasına karşın.

Sağlık son derece zor ve sıkıntılı bir alan, bakanlığı da adeta adam yıpratan ve nefes aldırtmayan bir makam. Hem doktorların haklarını budamayıp artıracaksınız hem de sağlık sistemini iyileştirip vatandaşın mağduriyetini gidereceksiniz.

Yani sözün kısası herkesi mutlu edeceksiniz. Yazarken bile beni sıkıntı buldu diyebilirim. 18 aylık bakanlık süresine ne kadar çok şey sığdırdığını konuştuk, hem de uzun uzun ama ben özetine yer vereceğim. Bu kadar kısa sürede neler yapılabiliyormuş, hele hele istenildiğinde siz bile şaşıracaksınız.

18 ayda dört hastane projesi

Faiz Sucuoğlu'nun bugüne kadar ki sağlık bakanlığı görevine gelen birçok kişiden en başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Bunun en temel dayanağı da 18 ay içerisinde dört yeni hastanenin yapılması için gerekli adımlarını atmış olması.

Karpaz Hastanesi, Cengiz Topel Hastanesi'nin yanına yapılacak 60 yataklı yeni hastane ve en önemlisi 400 tek 100 çift yatak kapasiteli, şartlar zorlandığında kapasitesi bine kadar çıkabilecek Yeni Lefkoşa Hastanesi. Bu üç hastanenin onayı proje bazında yapıldı ve hepsi 2018 yılında ihaleye çıkacak. Yapılmaları için de şu an Türkiye Hükümeti gerekli finans desteğini vermeye hazır. Yani bu üç hastane 2018 yılında başlanacak ve KKTC halkının hizmetine biter bitmez girmiş olacak. Halihazırda Güzelyurt Hastanesi de zaten devam ediyor.

Öyle sanıyorum ki hükümet en büyük reformu görev süresince halka kazandırdığı dört hastane projesidir. Düşünsenize, Sucuoğlu Bakan oluncaya kadar mevcut Lefkoşa Devlet Hastanesi'ne tadilat bile yapılmamış. Nerede kaldı yeni hastane yapılsın…

Sucuoğlu "Bir hesap yaptık ve gördük ki İskele ile Mağusa arası çok yakın yaklaşık 15-20 dakikada gidebiliyor vatandaş. Bu nedenle İskele'ye yapmayı düşündüğümüz hastaneden vazgeçtik ve hastaneyi Karpaz bölgesine yapmaya karar verdik. Mehmetçik köyü yakınlarında hastane yapabilecek kadar büyük bir arazimiz var ve buraya bir hastane yapmaya karar verdik. Bildiğiniz gibi o bölgede sürekli ölümlü ya da ağır trafik kazaları gerçekleşiyor, bu vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu zaman kaybından ötürü kurtarılamıyor. Ya da son zamanlarda kalp krizi geçiren çok vatandaşımız var. Hep zamanla yarışıyoruz. İnanır mısın Karpaz bölgesine bugüne kadar hiçbir şey yapılmamış. Bu projemizi bölge halkıyla paylaştık. Şimdi herkeste bunun heyecanı var. 35 yatak kapasiteli Güzelyurt Hastanesi'nin küçüğü Karpaz bölgesine yapılacak. Projesi de hazır, bunu da söyleyeyim. Yakında hastane için ihaleye çıkacağız, inşallah Güzelyurt Hastanesi'nde yaşanan sorunları yaşamayız ihale sürecinde. Bu arada yeri gelmişken Güzelyurt Hastanesi'nin de hızla devam ettiğini söyleyeyim. Bakınız 18 aydır görevdeyim ve bakanlık sürem bitmeden KKTC halkına yeni Lefkoşa Hastanesi projesi ve Cengiz Topel hastanesi de dahil dört hastane hediye etmiş olacağız" dedi.

60'a yakın doktor istihdam edildi, 168 hemşire istihdam hakkı alındı

Bakan Sucuoğlu "Bildiğiniz gibi doktor sıkıntısı her sağlık bakanının başlıca sıkıntısı olmuştur. Biz bu sıkıntıları bertaraf edebilmek için iki yıldır çalışıyoruz. 2016 yılında 25, 2017 yılında ise 35 civarında doktor istihdamı yaptık. Yani 18 aylık sürede yaklaşık 60 doktor istihdamı gerçekleşti ve bu yönde artık talep hızla artıyor. Hemşire konusunda başbakan Özgürgün'ün de desteğini alarak 168 istihdam hakkı aldım ama gelin görün ki hemşirelik sınavını sadece 34 kişi geçince istihdamımız bununla sınırlı kaldı. 168 hemşire alabilecek olmak son derece önemli bir başarı, umarım bunu ilerleyen süreçte başarırız. Genç arkadaşlar bu sınavı geçer ve hemşire olarak devlette hizmete başlar" dedi.

Sağlığa Sucuoğlu ve Akdağ dokunuşu

Yeri gelmişken bunu açık yüreklilikle söylemek lazım ki Faiz Sucuoğlu Sağlık Bakanı oluncaya kadar bu ülkede kaliteli sağlık diye bir sistemden bahsedemezdik. Bakan Sucuoğlu'nun bu görevi devralmasının ardından baş döndürücü bir hareketlenme yaşandığını öyle sanıyorum ki herkes kabul ediyor.

Tabii yeri gelmişken söylemek lazım. Türkiye Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Sağlık Bakanı olduğu dönemde, Bakan Sucuoğlu ile oldukça yakın bir dostluk kurdu. Her iki bakanın da birbirine benzeyen en temel özelliği çalışmayı çok sevmeleriydi. Bundan dolayı bu dostluk zaman içinde pekişti ve kökleşti.

Akdağ çalışmaktan ve Türkiye için reformlar yapmaktan asla yorulmayan bir devlet adamı. Bakan Sucuoğlu ise keza aynı siyasi ideoloji ile siyaset yapan biri. İşte bu iki değerli siyasetçi bugünden sonra daha sıkı çalışabilecekler.

Netice de Recep bey artık Kıbrıs işlerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı ve KKTC'de yapılacak yatırımlara doğrudan destek verebilecek ve etki edebilecek bir makamda.

İşte Faiz bey ile Recep bey arasındaki bu dostluk KKTC'de sağlık alanında ciddi yatırımların yapılmasını ve sağlıkta yaşanan ciddi sıkıntıların geride kalmasını sağlayacak.

Sucuoğlu: "UBP birinci parti ve yeniden iktidardır"

Sohbeti sonlandırmadan haliyle erken seçimlerdeki son durumu sordum Faiz beye; " UBP'deki adaylar, kadrolar, örgüt yapısı ve teşkilatlanması bu partiyi çok rahat birinci parti yapacaktır. Kimsenin buna şüphesi olmasın. En önemlisi başarılı bir genel başkanımız var. Başbakan Özgürgün, halkın lehine yapılacak tüm projelerin ve icraatların gerçekleşmesinde büyük bir özveri göstermiştir. Özgürgün başkanlığındaki UBP yirminin üzerinde bir vekil sayısıyla 7 Ocak sonrası kurulacak hükümetin büyük ortağıdır. Bunu net bir şekilde görüyorum. Halk söz değil icraat görmek istiyor. Biz bunu başardık. 2018 yılında daha güçlü bir yapıyla UBP yoluna devam edecektir" dedi.

Faiz Sucuoğlu son yapılan aday belirleme seçiminde en çok oyu alarak birinci gelmişti. Bu elbette ki son derece önemli bir başarı. Öyle inanıyorum ki 7 Ocak seçimlerinin ardından da ülke genelinde en çok oyu alan Milletvekili olarak halk tarafından onurlandırılacaktır.

***

Günün Sözü
Hayat yaşandığı kadardır. Ötesi ya hatıralarda bir iz ya da hayallerde bir umuttur.
Pablo Neruda

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları