Saner "ilk ikinin" içinde

Yayın Tarihi: 03/01/18 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

• Turizm ve Ulaştırma Bakanlığı yapmış ve Çalışma Bakanlığıyla ilk bakışta "Bu adamın Çalışma Bakanlığında ne işi var, Ulaştırma Bakanlığında o kadar ciddi işe imza atmış oralarda olması gerekirdi" soruma karşılık Saner kurduğu onca cümle arasında aslında yanıt veriyor "Boş durmuyorum, sürekli okuyor, araştırıyor ve sorunların nasıl basit, hem Devletin hem işverenin hem de çalışanın menfaatine çözülebileceğini buluyorum. Geç saatlere kadar çalıştığımı açık yüreklilikle ifade edebilirim" demesinden anlıyorum.

• Seçimlerin gerçekleşmesine birkaç gün kala yaptığımız bu söyleşide Gazimağusa'da UBP adına sıralamanın Sunat Atun ile birlikte Ersan Saner'in ilk ikinin içinde olduğunu söyleyebilirim rahatlıkla.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner ile birlikte dün bir araya gelip güzel bir söyleşi yaptık. Şu suralar gündem O'nun gündemi, sahne de yaptığı olumlu ve pozitif işlerle, icraatlarla yerini almış durumda. Bazı bakanlar gibi laf değil iş yapan bir siyasetçi.



Çalışma Bakanlığında iki yıla yakın bir süre danışmanlık yaptığım için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın zor şartlar altında ciddi işler yapılmaya çalışılan bir bakanlık olduğunu iyi bilenlerdenim.

Seçimlerin gerçekleşmesine birkaç gün kala yaptığımız bu söyleşide Gazimağusa'da UBP adına sıralamanın Sunat Atun ile birlikte Ersan Saner'in ilk ikinin içinde olduğunu söyleyebilirim rahatlıkla.

Ülke de yaşanan birçok sorunu aşacak olan Çalışma Bakanlığının ta kendisidir. Kadına şiddetten tutunda, gençlerin, çocukların sahiplenilmesi, rehabilite edilmesi, hayata kazandırılması, engelli kardeşlerimizin sorunları, kaçak işçilerin kayıt altına alınması, iş hayatı, güvenli iş hayatı; hem bunlar ve şu an benim aklıma gelmeyen daha birçok konu bütçesi dar ve zaman zaman sihirbazlık isteyen sorunlar işte hep Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının omuzlarında yüklüdür.

Sosyal sigortalar artıda ve borç sıfır

Saner, "Sosyal Sigortalar göreve geldiğimizde 12 prim alıp 13 maaş ödeyen, sürdürülebilir bir yapısı olmayan bir kurumdu. 6 ayrı bankada 26 ayrı hesapta aylık borçlanılan 140 Milyon TL borç vardı. Sadece borç faizi ile 2016 sonundaki bilanço 165 Milyon TL oldu " dedi.

Sigortalar'ı ayağa kaldırmanın prim oranlarını artırmak, emeklilik yaşını yükseltmek ve mükellef sayısını arttırmak gibi 3 yolu bulunduğunu anlatan Saner, bunlar içerisinde mümkün olan tek çözüm önerisinin mükellef sayısını arttırmak olduğunu, bunun için kayıt dışındaki çalışanları sosyal güvenlik sistemine dahil ettiklerini ifade etti.

"Bu ülkeye gelen işçilerin kayıt dışı olup yurtdışına ihraç edilmesini hazmedemezdim. İşverenin hatasından dolayı işçinin deport edilmesi kabul edilebilir bir davranış değil. Bu insanlık dışı bir uygulamaydı" diyen Saner, bakanlığın çıkardığı aftan 6 bin 500 kişinin yararlanarak kayıt altına alındığını kaydetti.

Sigortalı sayısı 101.763

2015 yılı ekim ayında 84 bin 795 olan sigortalı mükellef sayısının 2017 Ekim ayında 101 bin 763'e ulaştığını, bir yılda yaklaşık 17 bin civarında arttığını söyleyen Saner, artan mükellef sayısının sigortaların mali yapısını güçlendirdiğine ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturduğuna dikkat çekti.

Sosyal Sigortalar kurumunun durumunu yoğun bakımda olan bir hastaya benzeten Saner, doğru teşhis ve tedaviler belirleyerek kurumu yeniden hayata döndürdüklerini anlattı.

Sosyal Sigortalar ve Sosyal Güvenlik Yasasında yapılan değişiklikleri anlatan Saner, 65 yaşını geçmiş kişilerin emekli olabilmesinin yolunun açıldığını, kamu ile özel arasındaki ayrımın da ortadan kaldırılarak erkeklerde mükellef askerlik sürelerinin emekliliğe yansıtıldığını kaydetti.

Sosyal Sigortalar'ın mali yapısı hakkında bilgi veren Saner, ekim ayı itibariyle sigortalı sayısının yaklaşık 102 bin, emekli sayısının ise 36 bin olduğunu söyledi.

Sosyal güvenlik desteği

KKTC vatandaşı işsizlere, girişimcilere ve küçük esnafa yönelik hazırlanan teşvik programları hakkında da bilgi veren Saner, 1 Temmuz 2017'den itibaren ilk kez istihdam edilecek 18-35 yaş arası KKTC vatandaşlarına, 40 yaşına kadar doktora yapanlara ve stajyer statüsünde çalışanlara tam sosyal güvenlik desteği sağlanacağını da sözlerine ekledi.

"Sigorta borcu var yazısına bakılmaksızın"

Bir başka önemli adım daha atmış Çalışma Bakanlığı. Eğer ki bir işveren kayıt dışı olan çalışanlarını kayıt altına alacaksa ve bu yönde girişim yaparsa "Sosyal Sigorta borcu" var mı sorusuna bakılmadan borcu yoktur yazısı alabilecek. Anladığım kadarıyla Bakanlık olarak kaçak iş hayatını kayıt altına almak için işverene cazip gelen ilginç adımlar atılıyor. Bu ülke de her işverenin illa ki sigorta borcu ya da çeşitli vergi borçları bulunuyor; Çalışma Bakanlığı diyor ki gel yeter ki çalıştırdığın insanları devlete kaydettir ve devlete olan yükümlülüklerini yerine getir.

Bu cümleyi kurarken kendi kendime "Peki ya kalan borcu ne olacak" diye sorduğumda "Adamlar en azından bundan sonraki süreci kayıt altına almak için önemli bir adım atmışlar. İşveren de var olan borcunu bir şekilde ödeyecek ve devletinden vergi kaçırmayacak bundan sonra, cevap bu kadar basit aslında.

İçimden, Turizm ve Ulaştırma Bakanlığı yapmış ve Çalışma Bakanlığıyla ilk bakışta "Bu adamın Çalışma Bakanlığı'nda ne işi var, Ulaştırma Bakanlığında o kadar ciddi işe imza atmış oralarda olması gerekirdi" soruma karşılık Saner kurduğu onca cümle arasında aslında yanıt veriyor "Boş durmuyorum, sürekli okuyor, araştırıyor ve sorunların nasıl basit, hem Devletin, hem işverenin, hem de çalışanın menfaatine çözülebileceğini buluyorum. Geç saatlere kadar çalıştığımı açık yüreklilikle ifade edebilirim" demesinden anlıyorum.

Meslek hayatında başarılı bir mimar olan Saner, Çalışma hayatını ve Sosyal yaşamı yeniden şekillendiriyor diyebiliriz dostlarım…
***********
Günün fotoğrafı


Kuzey Kıbrıs Postası Gazetesi'nin, yani gazetemizin Direktörü Polat Alper'in jönleri kıskandıracak kadar yakışıklı oğlu Kaan, dün bizi ziyarete geldi. Fotoğraf makinemizin deklanşörüne bastık ve baba-oğulun bu anını ölümsüzleştirdik. Kuzenimize Allah uzun ömür versin.
**************
GÜNÜN SÖZÜ

Bazısı gelirken, bazısı da giderken gönül açıklığı verir. Dikkat et ve iyi bak ki, sendeki bu gönül açıklığı giderken mi yoksa gelirken mi beliriyor?

Şemsi Tebrizi

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.