UBP-HP olmazsa UBP-DP-YDP olacak!

Yayın Tarihi: 15/01/18 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

• UBP'nin koalisyon kurma konusunda en istekli olduğu parti Halkın Partisi. HP içindeki hatrı sayılı bir ekip UBP ile koalisyon kurulmasına sıcak bakıyor ve destekliyor. Ancak Kudret Özersay'a yakın bir başka ekip ise kesinlikle UBP ile koalisyon kurulmasını desteklemiyor ve kurmaması konusunda Özersay'a baskı yapıyor. Hali hazırda Kudret hocanın temiz siyaset söylemi üzerine kurmuş olduğu ciddi söylemler var ve UBP genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, UBP genel başkanı olduğu sürece UBP-HP koalisyonu neredeyse hiç mümkün değil. Bu konu üzerinden ciddi algı operasyonları yapılıyor ama net olan bir durum var ki şu an için UBP'de bir genel başkan arayışı yok.

• Bir kaynağım bana HP ile olmazsa dörtlü koalisyona izin verilmeyecek ve UBP-DP-YDP koalisyonu kurulacak dedi. Mümkün mü bu peki? Evet mümkün, fakat kesinlikle uzun ömürlü olmayacak. YDP kesinlikle bir erken seçim hükümeti istiyor. Yeter ki erken seçim olsun, dörtlü koalisyona dahi destek vermeye hazırlar diye duydum. Ancak ne UBP, ne de DP erken seçim istemiyor. Bu nedenle şu an yaşanan hükümet krizini aşmak için UBP-DP-YDP koalisyonu kurulabilir. Ama bu geçici bir koalisyon olacaktır. Sonrasında erken seçim mi olur yoksa vekiller mi transfer edilir bir yerlerden bir yerlere bilemeyiz.

• Tabii benim DP ile ilgili duyduğum bir başka bilgi ise partililerin Serdar Denktaş'a CTP-HP-TDP üçlüsüyle koalisyon kurması konusunda baskı yaptıkları yönünde.

Koalisyon çalışmalarında işler son derece karışık. İnanın ki kimse net olarak ne olacağını bilmiyor. Perde gerisinde çok ciddi çalışmalar ve baskılar var. Ama parti başkanlarının sergiledikleri net tavırlar ve partilerin içinden bize gelen bilgiler ortaya muhtemel senaryoları anlatıyor.

Bu hafta dananın kuyruğu kopacak ve herşey belli olacak. Ama gelin şu an eldeki son senaryolara bir daha bakalım.

UBP, HP ile istiyor ama..

UBP'nin koalisyon kurma konusunda en istekli olduğu parti Halkın Partisi. Bunun iki nedeni var. Birincisi rahat bir hükümet ki iki partinin toplam vekil sayısı 30 ediyor. 30 sayısı ile rahat bir hükümet kurulur ve uzun ömürlü bir hükümet modeli çıkar ortaya. UBP'nin ikinci nedeni ise Halkın Partisi'nin sağ ideolojiyi taşıyan bir parti olmasına.
UBP-HP koalisyonunu yalnızca UBP istemiyor bu arada. Türkiye de bu ikiliye son derece sıcak bakıyor ve destekliyor ama ciddi sıkıntılar var.

Yeri gelmişken bir daha söylemekte fayda var; HP içindeki hatrı sayılı bir ekip UBP ile koalisyon kurulmasına sıcak bakıyor ve destekliyor. Ancak Kudret Özersay'a yakın bir başka ekip ise kesinlikle UBP ile koalisyon kurulmasını desteklemiyor ve kurmaması konusunda Özersay'a baskı yapıyor. Hali hazırda Kudret hocanın temiz siyaset söylemi üzerine kurmuş olduğu ciddi söylemler var ve UBP genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, UBP genel başkanı olduğu sürece UBP-HP koalisyonu neredeyse hiç mümkün değil.

Bu konu üzerinden ciddi algı operasyonları yapılıyor ama net olan bir durum var ki şu an için UBP'de bir genel başkan arayışı yok. Yani kimsenin Özgürgün'ü devirmek gibi bir niyeti yok. Ama buna şimdilik deyip bırakalım.
Sonuç olarak bu hafta birçok etkin güç UBP-HP koalisyonu kurulması için ciddi çaba harcayacaklar. Yani anlayacağını bu konu tam bir muamma. Ama ben ihtimal vermiyorum.

UBP-DP-YDP koalisyonu hazır mı?

Bir kaynağım bana HP ile olmazsa dörtlü koalisyona izin verilmeyecek ve UBP-DP-YDP koalisyonu kurulacak dedi. Mümkün mü bu peki? Evet mümkün, fakat kesinlikle uzun ömürlü olmayacak. YDP kesinlikle bir erken seçim hükümeti istiyor. Yeter ki erken seçim olsun, dörtlü koalisyona dahi destek vermeye hazırlar diye duydum. Ancak ne UBP ne de DP erken seçim istemiyor. Bu nedenle şu an yaşanan hükümet krizini aşmak için UBP-DP-YDP koalisyonu kurulabilir. Ama bu geçici bir koalisyon olacaktır. Sonrasında erken seçim mi olur yoksa vekiller mi transfer edilir bir yerlerden bir yerlere bilemeyiz. Bu konuda da çok ciddi iddialar ve konuşmalar var ama bunları şimdi değerlendirmek yanlış olur.

DP nasıl evet diyecek merak ediyorum

Tabii siyasettir bu. Her siyasi parti intikamını sandıkta alır. Ama UBP-DP-YDP koalisyonu beni hayli düşündürüyor. Düşünsenize; UBP tek kelimeyle koalisyonu bozup DP'yi hükümetten attı. Kabaca kazık attı diyebiliriz, YDP, DP'nin oylarıyla büyüdü ve DP her iki parti ile koalisyon kuracak. Ama gelin görün ki siyasette herşey olabiliyor. DP her iki partiyle nasıl koalisyon kurup yola devam edecek, şahsen ben kendi adıma merak ediyorum. Ama Serdar Denktaş'ı biraz olsun tanırsam bunun intikamını günü saati gelince alacaktır diye düşünüyorum. İlkesel olarak UBP-DP-YDP uygunsuz ve devamı zor ve sıkıntılı bir hükümet olacaktır ama çok fazla koalisyon seçeneği de yok önümüzde. Bunu söylemek lazım. Bu nedenle ülke de hükümetsiz kalamayacağına göre üçlü koalisyonun kurulma ihtimali son derece yüksek.

DP'de dörtlü koalisyona meyil var

Tabii benim DP ile ilgili duyduğum bir başka bilgi ise partililerin Serdar Denktaş'a CTP-HP-TDP üçlüsüyle koalisyon kurması konusunda baskı yaptıkları yönünde. Hatta UBP-DP-YDP koalisyonuna tam destek çıkmayabilirler ama günün sonunda DP'liler Serdar Denktaş'ı her zaman dinlerler.

Sonuç olarak şuraya bağlayabiliriz ki; UBP'nin ilk tercihi Halkın Partisi. Eğer HP ile bir koalisyon kurulamazsa UBP-DP-YDP koalisyonu kurulacak. Şimdilik gelinen nokta bu. Fakat bu hükümet erken seçim hükümeti mi olacak, tehditler şantajlar hükümeti mi olacak, kavgaların yaşanacağı bir hükümet mi olacak, ömrü bir yıl mı olacak, ileride değişiklik mi yaşanacak? Bu soruların cevaplarını bekleyip göreceğiz.

Bildiğim tek bir şey var ki; bu yıl KKTC için icraat ve hizmet konusunda çok sıkıntılı bir yıl olacak.
************
Günün Sözü
Seni, annen kadar sevecek ve baban kadar merak edecek hiç kimse yoktur; o yüzden kimse bana 'aşk'tan bahsetmesin.
Aziz Nesin

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları