Tazminatı Kıbrıslı Türkler mi ödeyecek tartışması belgelerle ortada

Yayın Tarihi: 09/11/10 07:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu başkanlığındaki üst düzey Devlet erkanının Ankara'ya taşınarak Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesi üzerine Kıbrıs Postası söz konusu bu görüşmenin içeriği ile ilgili temel bilgileri ele geçirmiş ve "KKTC vatandaşları kullandığı Rum malının değerinin üçte birini kendi cebinden mi ödeyecek?" şeklinde bir haber yayınlamıştık. Bu konu üzerine Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Başbakan İrsen Küçük bir gün bekledikten sonra basına yerel ve Türkiye medyasında yer alan haberlerin doğru olmadığını söylemiş ve bu konuda panik yapılmamasını istemişti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Rum Malları ile ilgi son duruma ilişkin dün bir açıklama daha yaparak "Kimse 3'te 1 oranında vergi ya da para ödemeyecek; ben KKTC Devleti'nin lideriyim, 18 kasımda üçlü görüşmeye gidiyorum ve kendi devletimin koçanlarını sorgulatmam" dedi.

Buraya kadar her şey tamam. Zaten Kıbrıs Postası yayınladığı haberde böyle bir karar alındı demedi, böyle bir öneri yapıldı demişti. Hem Cumhurbaşkanı Eroğlu hem de Başbakan Küçük bu tür bir önerinin dahi yapıldığını yalanlamışlardı.

Kıbrıs Postası ekibi olarak bir gazetecilik başarısı sergilendi ve bu önerinin Türkiye tarafından KKTC makamlarına yapıldığı belgelendi. Her zaman söylüyorum biz belgesiz konuşmayız. Gerçekleşen görüşmede içerik son derece gizli tutulmuştu. Kıbrıs Postası Türkiye Makamları tarafından 1 Kasım 2010 tarihinde Ankara'da yapılan toplantıda KKTC makamlarına sunulan dört sayfalık önerinin tam metnini ele geçirdi. Yine altını çizerek söylemeliyim ki bu öneri Türkiye tarafından yapıldı ancak KKTC makamları bunu henüz kabul etmiş değil. Yani öneri var ama karar yok. Türkiye makamları bu önerilerinin hayata geçirilmesi konusunda ısrarlı.

İşte önerinin detayları:



Burada yazdığım sadece günlerdir konuşulan Rum mallarında oturanlar 3'te 1'ni ödeyecek mi ödemeyecek mi tartışmasının temel gerekçelerini ortaya koyuyor. Daha nice önemli maddeleri yazımın sonunda sizlerle paylaşıyorum. Bunlar iddia değil resmi görüşme belgeleridir.

Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Başbakan Küçük'e soruyoruz:

1-Kıbrıslı Türkler için hayati önem taşıyan bu görüşmenin gerçek yüzünü neden size güvenen halkınızdan saklıyorsunuz?

2- Türkiye Hükümeti'nin bu yöndeki taleplerine karşın cevabız ne oldu? Bunları hala kamuoyundan gizlemeyi düşünüyor musunuz?

3- Mal tazmin komisyonun ekonomik problemler içinde boğuşan Kıbrıs Türk Halkından söz konusu paraları talep etmeyeceğine dair nasıl bir garanti verebilirsiniz?

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.