Bir toplumun tiyatrosu o toplumun kimliğidir

Yayın Tarihi: 21/07/12 09:11
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Türkiye Cumhuriyeti'nin değerli Tiyatro Sanatçısı arkadaşım Tamer Levent'in mektubunu aynen köşemde yayınlıyorum

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adının alınmasından kısa bir süre sonra kuruldu.Bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin, parlamentosu,mülki yönetimleri ve yerel yönetimleri ile, bağımsız bir cumhuriyet özelliklerine sahip olması için gösterilen çabalar ortadadır.Böyle bir yapılanma sürecinde 32 yıl önce Lefkoşa Belediye Tiyatrosu da kurulmuştu.Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, kendi varlığını oluştururken onun diplomasisini ve kültürünü de oluşturmak zorundaydı.

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu bu kültürün oluşturulması sürecinde çok önemli roller üstlenmiştir.
Kuzey Kıbrıs Eczacılar birliğinin Avrupa Eczacılar birliğine üye olarak kabul edildiği günlerde, bizler sanat kültürünü oluşturmakla yükümlü sivil toplum kuruluşları, bu gelişmeyi de kültürel bir gelişme olarak görmüş, bağımsızlık ve demokrasi kültürü adına büyük sevinç duymuştuk.

Bu gün, Lefkoşa belediyesinde yaşanan kriz nedeniyle, bir tür kayyum görevi ile belediye başkanlığına vekalet eden anlayış, 32 yıllık kültürel geçmişi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin varlığına önemli kazanımlar sağlamış Lefkoşa Belediye Tiyatrosuna ve onun yapılanma şekline müdahalelerde bulunarak mı yaşanan krizi engelleyecektir ?

Ya da başka bir deyişle, yaşanan krizin nedeni Lefkoşa Belediye Tiyatrosunun varlığından mı kaynaklanmaktadır?

Vakfımız TOBAV, uluslararası alanlarda da kendini kabul ettirmiş,Türkiye Cumhuriye'nin en eski ve kurumsal yapıya sahip uzman,sanatsal sivil toplum kuruluşudur. UNESCO ya bağlı ITI (Uluslararası Tiyatro Enstitüsü)nün üyesidir.Ayrıca Dünya Aktörler Federasyonu FIA nın da üyesidir.Bu üyelikleri nedeni ile merkezi Cenevre de bulunan Dünya Telif Hakları Örgütü WIPO ile de bağlantılı çalışmaktadır. Ayrıca TOBAV Merkezi Nairobi de bulunan Birleşmiş Milletler HABITAT örgütü tarafından akridite olmuş bir sivil toplum kuruluşudur.

TOBAV,Lefkoşa Belediye Tiyatrosu kurulduğu günden bu güne, KKTC nin sosyal kimliğinin oluşturulmasında,Lefkoşa Belediye Tiyatrosunu bütün ulusal ve uluslararası toplantılarına çağırarak, bu toplantılarda,Lefkoşa Belediye tiyatrosu aracılı ile, KKTC nin bu toplantılarda temsil edilmesi için mücadele vermiştir.

Bu gün, Lefkoşa Belediye Tiyatrosuna yapılmak istenen müdahaleler, bu sosyal vakıa ya da müdahale anlamını taşımaktadır. KKTC kadar eski ve başarıları ile KKTC nin kültürel oluşumuna büyük katkılar sağlamış bu tiyatronun işlevsizleştirilmesi girişimi, KKTC ye hem diplomatik olarak hem de oluşmaya başlayan devlet kültürünün kimliği açısından, zarar vereceği gibi, kendi başına diplomatik bir skandal da oluşturacaktır.

Mülki idare öğretisi almış kişilerin, sanat eserlerinin fikir ve düşünce haklarına sahip kişiler tarafından üretildiğini 1605 Bern anlaşması ve Paris şartı gibi belirleyici unsurlar dolayısı ile çok iyi bilmeleri gerekirken, bu gün Lefkoşa Belediye Tiyatrosuna yönelik müdahale girişimleri ve yaratacağı zararların görülmüyor olması, kendi ayağına kurşun sıkmak kadar endişe verici bir davranıştır.

Lefkoşa Belediyesinde yaşanmakta olan idari krizin ise 32 yıllık başarılı geçmişi olan Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ile bir ilişkisi olmadığı da aşikardır.Aksi takdirde bu krizin 32 yıldan beri devam ettiğini iddia etmek gibi bir saçmalık yapılması gerekir ki, bu da abes ile iştigal olur.

Bu şartlar altında, söz konusu girişimlerden vaz geçilerek, Lefkoşa Belediye Tiyatrosunun eskisi gibi hatta eskisinden daha da üretken bir şekilde çalışması, özerkliğinin korunması için kalıcı önlemler alınması gerekir.

Bu gün Türkiye Cumhuriyeti Devlet Tiyatroları mensuplarının, Şehir Tiyatroları mensuplarının memur olmadıkları ne kadar net ise, Lefkoşa Belediye tiyatrosu mensupları da memur değildirler.Memur-laştırıla-mazlar !

Konuyla ilgili yanlışlıkların yapılmamasını, yapılmış yanlışlıklar var ise bunlardan derhal vaz geçilmesi gerektiğini en yetkili mercilere önemle duyurmayı, ulusal ve uluslararası skandallara sebebiyet vermemek açısından sorumluluk olarak görüyoruz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Doç. Turgay HİLMİ yazıları