KTHY anıtı üzerindeki bayrakların amacı nedir?

Yayın Tarihi: 08/08/11 12:21
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Geçtiğimiz haftaki yazımda "Başarısız Tax Free Anıtlarının Bedelini Kim Ödeycek?" başlıklı yazımda iktidarların hesapsız kitapsız ve siyasi veya kişisel rant uğruna yaptıkları hatalı uygulamalar sonucu ülkede çeşitli başarısızlık anıtları bıraktıklarını belirtmiş ve bu anıtlardan bir tanesinin de Devlete ait Kıbrıs Türk Hava Yolları Şirketinin binasını örnek olarak vermiştim.

Herkesin malumu olduğu üzere KKTC'nin milli hava yolu şirketi özelliği taşıyan KTHY Şirketi iflas etmemiş olmasına rağmen Hükümetin de onayı ile Şirket Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda "Gönüllü Tasfiye" yoluna gitmiş ve bu konuda mahkeme kararı aldırılmıştır.

Bir kere finansal tabloları güncel veya tam olmayan, gerektiği gibi ve zamanında bağımsız denetimi yapılmamış olan ve sahip olduğu taşınır ve taşınmaz mallar ile haklarının rayiç bedel hesaplamasını yapmamış veya dikkate almamış olan Şirket Yönetim Kurulu ile onları bu göreve atayanları sorumluluktan arındırmak için Şirketin tasfiye yöntemini seçmeleri de üzerinde durulması gereken önemli bir husustur.

KTHY'nin bu duruma düşmesine kimler neden olmuştur?

Bunları tekrar etmeyi gereksiz görüyorum; çünkü herkes bunu en ince teferruatına kadar biliyor ve vicdanlarında yargılıyor.

Ancak, herkesin henüz anlayamadığı husus ise; KTHY'nı bu duruma düşürenlerden hiç hesap sorulmaması, aradan yaklaşık 9 ay geçmiş olmasına rağmen neden tasfiye işlemlerine başlanmadığı ve personel haklarının ne olacağıdır?

Bu sorulara cevap beklerken dikkatimi çeken diğer önemli bir husus da KTHY binasının üzerinde KKTC ve TC Bayraklarının hala daha dalgalanmaya devam etmesidir.

Tasfiyesine karar verilen bir Şirket binasının üzerinde bu bayrakların bulundurulup bulundurulamayacağının cevabını öğrenmek için hukuki bir araştırma yapmayı uygun gördüm.

Konuyu 15/1984 sayılı "KKTC Bayrak Yasası" ve bu Yasa'ya istinaden yayımlanmış olan "1984 KKTC Bayrağını Kullanma Esasları Tüzüğü" kuralları içeriğinde çözmeye çalıştım ve aşağıdaki şu kurallara rastladım:

1. Yasa'nın 5(3) maddesi, KKTC Bayrağı'nın KKTC Devlet organları idare makamları, kamu tüzel kişileri, kamu kurumu niteliğindeki meslek teşekkülleri ve kamu yararlı diğer kurum ve kuruluşlar tarafından çekilmesini öngörmüştür;

2. Tüzüğün 2. maddesi ise Cumhurbaşkanlığında, Meclis Başkanlığında, Başbakanlıkta, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığında, Dış Temsilciliklerde, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Bölge Müdürlüklerinde, hudutlarda, hudut kapılarında, Gümrüklerde, Deniz Limanları ile Hava Alanlarında ve KKTC karasularında bulunan deniz araçlarında KKTC Bayrağının devamlı çekilmesini öngörmüştür. Ayrıca, Tüzüğün 3. maddesi resmi tatil günleri ve hafta sonu tatili günleride resmi dairelerin kamu kurum ve kuruluşların ve askeri karargâhların da Bayrak çekmeleri gerektiği belirtilmiştir;

3. Mağaza, dükkân, konut ve bunlara benzer diğer özel yerlerin sadece resmi tatil ve anma günlerinde Bayrak çekebilecekleri Tüzüğün 4. maddesinde yer almıştır;

4. Yukarıda belirtilen durumlar haricinde herhangi bir milli ve resmi sebeple Bayrak çekilmesi mahallin en büyük Mülkiye Amirinin izni ve emri ile olacağı ayrıca kurala bağlanmıştır.

Öte yandan, Türk Dil Kurumu'nun Türkçe Sözlüğünde "Bayrak" şu şekilde tanımlanmıştır.

"Bayrak bir milletin, belli bir topluluğun veya bir kuruluşun simgesi olarak kullanılan, renk ve biçimle özelleştirilmiş, genellikle dikdörtgen biçiminde kumaştan yapılmış bir objedir. "

Ayrıca, "Ulusal Bayrak" bir ülkenin egemenliğini ve varlığını gösteren bir simgedir. Kurum bayrağı ise ilgili kurum, bina ve tesislerinin aidiyetinin ve /veya yönetiminin varlığını gösteren bir simgedir.

Bayrak mevzuatı ve tanımı ile ilgili yukarıda özetlemiş olduğum bilgiler dikkate alındığında tasfiye nedeniyle tüzel kişiliğini ve yöntem yetkisini kaybetmiş bir kurum binasının üzerinde o kurumun veya bulunduğu ülkenin Bayrağının gece gündüz, sürekli bulunmasının gerekçesini anlamak mümkün değildir. Bu durum gerek yasalara gerekse mevcut durum ile bağdaşmamaktadır.

Herhalde hükümet ve/veya diğer yetkililer KTHY binasını başarısızlığın bir anıtı olarak kabul ettiği içindir ki milli amaçlı anıtlarda olduğu gibi buradaki KKTC ve TC Bayrakları dalgalanmaya devam etmektedir.

Yoksa hükümet yetkililerinin acaba başka bir bildikleri mi vardır?

Var ise bunu kamuoyuna açıklamaları, aksi takdirde bahse konu Yasa'nın ve ilgili mevzuatın mahalin en büyük Mülkiye Amiri'nin, yani Lefkoşa Kaymakamlığının bu konuda önlem alması gerekmektedir.

Kanımca, tasfiye kararı aldırılmış olan bu başarısızlık anıtının üzerinde KKTC ve TC Bayraklarının bulundurulmasının yegâne nedeni bunları devrederken hesaplanacak maliyetine bayrak ve gönderlerinin de dâhil edilerek yüksek bedel elde etmek veya kolay alıcı bulmaktır!!!

Merak ediyor ve hükümet yetkililerine sormak istiyorum; acaba Salamis Konti Otel yayında bulunan Sosyal Sigorta Dairesine ait "Sea Gate" ismi ile anılan ve başarısız anıtlar arasında yeralan turistik tesisin üzerinde de KKTC Bayrağı var mı?

Bu tesisin başarısız anıt özelliği kazanmasına neden olanlar hakkında bugüne kadar herhangi bir soruşturma ve hukuki işlem yapıldı mı?

Milli bir değer olan bu tesis hakkında hükümetin herhangi bir görüş ve önlemi mevcut mu?

Giden ve gelen tüm iktidarların sadece mazaretler üretip kendilerini sorumluluktan arındırma girişimleri, kendilerine devletin ekonomik kaynaklarının kaybedilmesine göz yumma veya duyarsız kalma hakkı vermemekte olup dikkatlerini milletvekilli seçildiklerinde Mecliste yapmış oldukları yeminin içeriğine çekmek isterim.

Şayet bu yeminlerine, sadık kalmayacaklarsa niçin yemin ediyorlar?

Bir yandan Sosyal Sigortalar bütçesinin içinde bulunduğu finansal sıkıntılar dolayısıyla sigortalılara getirilmeye çalışılan hak kısıtlamaları, öteyandan Sosyal Sigortalar Dairesinin mülkiyetinde bulunan ve ülkemizin en güzel turistik yörelerinden birinde olmasına rağmen başarısızlık anıtına dönüşmesine göz yumulan turistik bir tesisin çürümeye terk edilmiş olmasının hiçbir geçerli mazereti olamaz.

Halkımızı hafıza özürlü zannederek her gün "cek-caklarla" ve hayali pembe tablolar çizerek boşuna enerji tüketen Bakanların bunu yapacakları yerde KKTC'deki başarısız anıtların ekonomiye kazandırılması veya devlet bütçesine katkıda bulunmasını gerçekleştirmek için tüm enerjilerini ivedilikle bu konuya yönlendirmeleri gerekmektedir.

Gerçek milliyetçilik ve vatanseverlik budur.

Bunun aksine yapılan icraatlar ise sadece "show" ve siyasi rant amacıyla yapılan icraatlar olmaya devam edeceğinden mevcut yönetim anlayışı ve kılavuzların da bilinçsizliği dikkate alındığında bu konuda veya hiçbir sosyo-ekonomik konuda uygun bir yere varılması mümkün değildir.

Keza, siyasiler dahil olmak üzere ceza ve ödül mekanizması uygulanmadıkça, yani devleti maddi ve manevi zarara sokan icraatları yapanların yaptıkları yanlarına kaldığı sürece, hatta bazıları ödüllendirildikleri sürece KKTC'deki bu başarısızlık anıtları daha da artmaya devam edecektir.



#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.