Mesleki bilgi ve eğitimi olmayanlardan korkulur

Yayın Tarihi: 16/06/14 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Geçen haftaki yazımda vergi hukuku uygulamalarına ilişkin eleştiri, görüş ve önerilerime ara verip KKTC'nin içinde bulunduğu ortamı anlatan Neyzen Tevfik üstadın bir şiirine yervermiştim.

Sağolsunlar birçok kişi beni telefonla arayıp bu konudaki beğenilerini dile getirmişlerdir. İnsan bazen sayfalar dolusu yazıda anlatamadıklarını birkaç mısralık şiir veya dört-beş kelimelik atasözleri ile izah edebildiği için kısa bir süre olsa dahi mutlu olabiliyor ve ülkeyi yönetenlerin ve vatandaşların durumunun çok daha iyi anlaşılmasını sağlıyor.

Bu görüş ışığında bugünkü yazımda halkın korkulu rüyalarından biri olan ve özellikle yeterli mesleki bilgi ile eğitimden yoksun olan veya bırakılan vergicilerle ilgili bir fıkraya "anlayana sivrisinek saz" atasözü inancıyla yervermeyi yararlı gördüm.

Fıkranın başlığını "Ormanda Büyük Panik" olarak isimlendirirsem hatırlanması daha kolay olur.

Günlerden bir gün, kaplumbağanın büyük telaşla kaçtığını gören ayı, ona neden hızla kaçtığını sorar.

Kaplumbağa, "vergiciler ormana gelmiş… Bende bir ev, hanımda bir ev, çocuklarda birer ev var… . Vallahi canımızı çıkarırlar" diye bağırarak koşmaya devam eder.

Bunu duyan ayı da korku içinde arkasına bakmadan hızla kaçmaya başlar. Onu gören maymun hayretle ona neden böyle telaşla kaçtığını sorunca:

Ayı ona, "nasıl kaçmayayım?" der. "Bende bir kürk, hanımda bir kürk, çocukta bir kürk var. Bu vergiciler mutlaka bir açık bulurlar!" diyerek kaçmaya başlar.

Onun bu durumunu gören tavşan maymuna sorar. Yahu maymun kardeş sana ne oldu? niye kaçıyorsun ki? Senin hiçbirşeyin yok üstelik kıçın bile açıkta, hanımın kıçı açıkta, oğlanın kıçı da açıkta… Sana ne yapabilirler ki?

Maymun hepsinden daha hızlı kaçmaya devam ederken, tavşana: "Doğru söylüyorsun tavşan kardeş ama….." der ve şunu ilave eder, "bu vergiciler kıçımızı açık görünce ne yapacakları hiç belli olmaz!" diyerek kaçmaya devam eder.

Bu fıkra sadece vergicilere ilişkin bir gerçeği göstermemektedir. Bu gerçek tüm kamu kurum ve kuruluşlarda çalışanların halka karşı olan davranış durumunu ve halkın bunlara karşı olan düşüncelerini yansıtmaktadır. Hele de bütçe açığının büyümekte olduğunun açıklandığı bu dönemde, seçimler geçtikten sonra piyasadaki ekonomik aktörlerin paniğini bir görünüz. Bu nedenlerin ortadan bir an önce kalkması ve halkın hükümet edenler ile onun kurumlarına güven duymasını sağlamak amacıyla ekonomik konularda ve kamu hizmetlerinin verimliliği için önlemler alması gerekir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.