KDE ile mücadele Eylem Planı'na ne oldu?

Yayın Tarihi: 30/09/14 17:32
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Herkesin malumu olduğu üzere çeşitli zamanlarda ve çeşitli nedenlerle sivil toplum örgütleri ile muhalefet partileri KKTC'deki kayıtdışı ekonominin boyutlarını ve bu konuda hükümetlerin etkin önlemler almadıkları konusunda eleştirilerde bulunmaktadırlar.

İktidarda bulunanlar ise kayıtdışı ekonomi ile mücadele konusunda önlemler almakta olduklarına ilişkin sözde ikna edici! ifadelerle açıklamalarda bulunurlarken seçim önceleri iktidara talip olan siyasal partiler de programlarına kayıtdışılıkla ilgili en etkin önlemleri alacaklarına ilişkin taahhütleri dâhil etmeyi unutmamaktadırlar.

Kayıtdışı ekonominin asgari düzeye indirilmek suretiyle KKTC sosyo-ekonomisinin iyileştirileceğini ve halkımızın refah düzeyinin yükseltileceğine ilişkin verilen sözlerin ve taahhütlerin özellikle son 20 yıllık sürede yapılan seçimler v.s. etkinlikler dolayısıyla her siyasal partinin programında ve bildirgesinde sözlü ve yazılı olarak yeralmış olduğunu görmekteyiz. Ancak, görmediğimiz yegâne şey bu vaat ve taahhütlerin hiçbirinin hiçbir iktidar tarafından gerektiği gibi yerine getirmediği gerçeğidir.

Bu konuya gerekli önemin verilmemesinin yarattığı olumsuzları saymakla bitmez. Ancak, her ne hal ise iktidara gelenler, birçok konuda yapmayı taahhüt ettikleri düzenlemeleri maalesef unutmakta veya bilinçli olarak yerine getirmemektedirler. Öteyandan, muhalefet ve sivil toplum örgütleri de bu konuyu özellikle hükümetlerin yapmış olduğu hatalı icraatlarda birkaç günlüğüne sözde gündeme getirip eleştirmeye çalışmaktadırlar.

Bu nedenlerin ortadan kaldırılması ve hükümet edenlere KKTC'nin kayıtdışı ekonomisi ile mücadelede yol gösterecek olan bir eylem planı projesi Kıbrıs Türk Ticaret Odasının katkılarıyla uzmanlara hazırlatılmıştır. Bu konu ile ilgili olarak Haziran 2013 tarihinde sonuçlandırılan"Kayıtdışı ile Mücadele Eylem Planı" Bakanlar Kurulu'nun 17.07.2013 tarih ve Siber (K-I)121-2013 sayılı kararı ile onaylanarak uygulamaya konmuştur. Bilahare bu eylemin içeriği, uygulayıcı kurumlarını ve tarihlerini saptayan matris Bakanlar Kurulu'nun 16.08.2013 tarih ve Siber (K-I)283-2013 sayılı kararına istinaden Resmi Gazete'nin 16 Ağustos 2013 tarih, EK IV ve 133 sayılı nüshasında ilan edilmiş olup 7 sayfadan oluşan matrisin içeriğine istinaden bu eylem planının ilk aşaması Eylül 2013 tarihine kadar Başbakanlık tarafından kurulması gereken İzleme Değerlendirme ve Yönlendirme Kurulu dahi halen kurulamamıştır.

Toplam 62 idari ve yasal düzenlemeden oluşan bu eylem planının ilk 38 tanesi Eylül 2014 tarihine kadar tamamlanması gerekirken sadece planda 19 no'lu eylem olarak yeralmış olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yerel işgücünün istihdamının teşviki amacıyla sosyal güvenlik primlerinin karşılanmasına yönelik yasal düzenleme gerçekleştirilmiştir. Vergi hukukuna ilişkin ise birkaç etkisiz makyajlama haricinde hiçbir kapsamlı ve etkin düzenleme yapılmamıştır. 2014 yılında düzenlenmemiş bu kadar eylem dururken 2015 yılında 24 eylemin gerçekleştirilmesi nasıl yapılacaktır. Hele de 2015 yılının ilk yarısında Cumhurbaşkanlığı seçimleri yeralacakken. Vergi hukuku ile ilgili olarak yapılan tek düzenleme, Kayıtdışı Ekonomi Raporunda şiddete ve gerekçeli olarak karşı çıkılmış olan vergi affı için Yasa Gücünde Kararname yayımlanmıştır.

Bir yılı aşkın bir sürede yapılmış olan bilimsel çalışmalar ve araştırmalar sonucunda hazırlanmış olan ve yukarıda belirtmiş olduğum Bakanlar Kurulu Kararlarıyla onaylayarak yürürlüğe girmiş olan "Kayıtdışı ile Mücadele Eylem Planı'nın" gerek hükümetin gerekse T.C ile yapılan 2013-2015 dönemi protokolünde yeralmış olan ve aradan 14 ay gibi çok uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen bu planınniçin uygulamaya konmadığının nedenini çok merak ediyorum.

KKTC'deki mevcut kayıtdışılığınasgariye indirilmesi ve önlenmesi amacıyla hazırlanan ve bir tür "reçete" olan bahse konu planın neden bugüne kadar uygulamaya geçirilmediğinin nedeni kanımca herkes tarafından bilinmektedir. Ancak, bir gerçeğin daha bilinmesini istiyorum. Tıpkı insanlarda olduğu gibi "özü ve sözü bir olmayan" hükümetlerin başarılı olmaları mümkün değildir. Dolayısıyla, bu hükümetten de ne halkımızın nede sivil toplum örgütlerinin KKTC'ninsosyo-ekonomik kalkınmasını ve halkının hayatının kolaylaştıracak olan hiçbir düzenlemenin yapılasını boşuna beklememesidir. Bizi yönetenlerin düşünce şekilleri değişmedikçe dostum Ciğerci Ahmet'in dediği ve artık bir KKTC'de bir atasözü olan "FasulyanınYahnisi Geldi-Gitti Aynisi" durumunun dışına çıkılması mümkün değildir.

Devlete karşı duyulan güvensizliğin nedenlerinden bir tanesi de hükümetlerin almış oldukları kararların ve birçok yasalarda bulunan kuralların uygulanmaması ile denetimden kaçınmalarıdır. Bu durum sonucu KKTC'de vergi kaçırmanın veya kayıtdışı çalışma ve çalıştırmanın nerdeyse normal bir durum gibi algılanması, ayıplanacak bir davranış olarak görülmemesine yol açmaktadır ki bu da kayıtdışılığın daha da artmasına neden olmaktadır.

Ayrıca, ülkemizdeki birçok siyaset kurumlarının gerek şahsi gerekse zümresel olarak çeşitli rantlar dağıtması veya bu konuda sözler verilmesi vatandaşlar üzerinde siyaset kurumuna karşı olan güvensizliği artırmaktadır.

Özetle, siyaset kurumları ya halka seçim bildirgelerinde verdikleri sözleri tutmayı öğrenmeli veya hükümete gelmek için uğraş vermemelidirler. Ayrıca, imzaladıkları protokollerin içeriğine uymayı da öğrenmelidirler. Aksi takdirde son seçimlerde olduğu gibi halk ve başkaları bunu kendilerine öğretir. Önemli olan gerçeklere dayalı politik kararlılıktır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.