Futbolda 'Annan muhasebesi'

Yayın Tarihi: 19/11/13 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Bilene bilmeyene özetleyelim; çünkü yeni değil, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) ile Rum Futbol Federasyonu (KOP) ile Zürih'te imzaya dökülen "heyecanlı sürecin" ilk antrenmanı tâ 2007 yılında yapılmıştı. Konuşulanların hepsi aşağı yukarı 2007'de eski Federasyon başkanımız Niyazi Okutan zamanında yine Zürih'te 'müzakere' aşamasında yapılmış ancak kâğıda geçirilmemişti.

O günde FIFA'nın nezâretinde 'Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Başkanı' yazıyordu Niyazi Okutan'ın önündeki masada. (bugün övünüyoruz ya)

Hatta Okutan yönetimi başkanlığındaki KTFF, 2'inci bir zirveye de katılmış, 3'üncü bir zirve için mutabakata varılmış ama o günün şartlarında Okutan yönetimi genel kurulda kaybetmiş ve yerine gelen yeni Başkan Ömer Adal, 3'üncü Zürih görüşmesine katılmıştı… Adal'a yazılı sunum yapılmış ancak dönemin şartlarında tarafımızca reddedilmişti. (dönemin Cumhurbaşkanı Talat'ın 'geri dön, vazgeç' dediği rivâyeti meşhurdur. Çünkü KTFF'nin KOP'a bağlanması görüşmelerde emsal teşkil edecekti. Bugünkü Zürih metni ise emsâl teşkil etmeyecek. Böyle bir madde var)

Yani kaba hamâsetin de hala mevzusu olmayı sürdüren bu işler yeni değil! Velhasıl o günden bugüne, KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu'na kadar askıdaydı bu mesele.

Aynı zamanda CTP-BG Parti Meclisi Üyesi de olan, bu zirveler zincirinin ilkine katılarak, görüşmeleri ekibiyle birlikte yürüten dönemin Federasyon Başkanı Okutan, bugün siyaseten zıt bir yerde olduğu UBP'li başkan Hasan Sertoğlu'na güvendiğini vurgulayarak "spora siyaset karıştırılmamalı, bu bir FIFA hukuku meselesidir, ne sağcısı ne de solcusu… Kimse vatanını satmaz" diyerek destek çıkıyor.

İşte sürecin bu nüansı iyi not edilmeli!

Zannediliyor ki bu itirazlar, tartışmalar, yer yer bir inlemeye benzeyen bu bağırmalar, sadece bizde var! Hiç de değil! Rum Futbol Federasyonu Başkanı Kutsokomnist'in Zürih'teki imza nedeniyle üyesi olduğu meşhur Apoel Kulübü'nden –bu nedenle- atıldığı iddiaları var mesela… Demek ki KOP Başkanı Kutsokomnist'e ödetilen somut bir bedel söz konusu!

Şimdi ne olacak? Annan Planı referandumuna benzer bir şekilde iki federasyon aynı gün ve saatte, eş zamanlı olarak Zürih metnini genel kurullarına sunarak onay isteyecekler!

Bizde %80 oranla kesin olarak geçecek… "Orada ise eğilim pozitif görünüyor" deniyor.

Peki ya Annan Planı referandumuna benzeyen bu eş zamanlı karar-oylama sonucu Rumlar kabul etmez de sadece biz 'evet' dersek ne olacak?

İşte tüm sır burada! Anlaşılıyor ki FIFA, Zürih'te -bunu sözlü ya da yazılı olarak ifade etmese de- KOP'un reddi durumunda bize "özel izinle" maç oynayabilme imkânı tanıyacağını vadetmiş gibi…

Eğer 2014'ün adı 'nihâi çözüm yılı' ise zaten mesele yok. Eğer değilse futbol camiasının hesabı, küçük bir Annan muhasebesi yapmak ve bazı hakları orta vadede elde edebilmek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.