Pis oyunda 'son nefes'

Yayın Tarihi: 12/12/13 10:23
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

"Politika, temiz bir hedefe varmak için oynanan pis bir oyundur. Her namuslu adam, daha namuslu bir dünyanın kurulabilmesi için bir lağım banyosundan geçmelidir"

Cemil Meriç

Her işte "son nefes" önemli… Çünkü insan –özellikle kitleler için- biraz da son 'an'da yaptıklarıyla bilinir, anılır ya da övülür, yerilir. Geçmişine pek özenle bakılmaz. İtinalı yekûn bir döküm üzerinden hatırlanmaz! Ölüm dâhil ölüme değin insan ilişkilerinde de geçerli olan 'son nefesten' kastımız bu. İnsan kadar değişen bir mahlûk olmadığından son anda koyduğu ya da koyamadığı irâde geçer hep kayda… "Son dakikası" belirler bireysel manşetini… Bir borsa kâğıdının bile A Tipi, B Tipi şeklinde garantileri vardır ama insanın kapanış seansı kadar piyasasını etkileyen bir başka şey yok gibi…

**

"Devlet ve siyaset adamlığı" işinde (bir de devlet kadınlığı var) bu "son resim" daha da belirleyici. Seçmen, seni seçerken ya da seçmeyi reddederken yahut artık var olmasan da hatırlarken özellikle "son işine, o son manzaradaki yerine" bilhassa bakar, öyle anar… Nihâi kanaatini o "son icraatına" bakarak belirler. İlk kararın değil, o "son temsilin" verir imajını…

İngiltere'nin efsane Başbakanı Churchill'in 2'nci Dünya Savaşı sonundaki seçimlerde kaybetmiş olması gibi… Irak işgal edilene kadar "büyük adam" sayılan Saddam gibi… İki kez üst üste seçilmiş, askerlik görevini savaş pilotu olarak yapmış, Yale'yi bitirmiş, Harvard'da doktora yapmış W. Bush gibi… Sen o "ayakkabıyı" ve onun temsil ettiği "kamuoyu gerçeğini" yedin ya kafana! Başarısızsın! Cilinton'dan örneklemeye gerek var mı? Pek çok otorite onu Amerikan tarihinin en başarılı devlet ve siyaset adamı olarak yazdı, anlattı. Ancak biz kitleler onu, sekreteriyle birlikte anmaya mecburuz… Çünkü Cilinton'ın siyasette son nefesi, ter içinde!

**

Özal, Türk dış ve iç siyasetine, özellikle ekonomisine o kadar şey kattı… Kalıcı-somut icraat dökümü, 12 punto ile iki yüz sayfa eder ama Cumhurbaşkanı olunca, ekonominin "ikinci ayağını" tamamlayamadığı için, "yolsuzlukların önünü açan adam" olarak hatırlıyor bazıları… Ya Demirel? Bütün yetişkinlik çağını, Türk siyasetinden eteğini çekmeyen cuntacılarla, darbecilerle mücâdele ederek geçirdi. Gitti-geldi, bir

daha gitti, yine geldi… Ama ne yaptı o "son nefeste?" Post-moderndir dedi ve 28 Şubat kararlarına o fiyakalı imzasını çaktı. Peşinden yıllarca gönülden koşan bir kısım seçmen, onu bu yüzden hala lanetliyor.

**

Talihsiz bir belirleyiciliği olan devlet adamlığında "son nefes", bizim gibi kitlesel alzheimer mağduru milletlerde bile çok acı! Seçmeni felâketlerden son anda ve son iktidarında kurtardınsa, ne âlâ! Yoksa siyaset, yapılacak iş değil; son nefesi hele, hiç tayin edilecek meslek değil!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.