'Gregoryen' hakkında malumat

Yayın Tarihi: 25/12/13 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Bugünkü Filistin (Kenan diyârı) topraklarının bulunduğu, adı "doğu taraflarında bir yer" ifadesiyle geçen bölgede Hazreti Meryem'in oğlu Hazreti İsa dünyaya geldi.

24-25 Aralık gecesi, Noel, yani Hazreti İsa'nın doğum günü kabul edilir. Bu, Papa Gregorius'un tertiplediği Gregoryen takvimine itibar eden Katolik, Protestan, Süryânî ve Rumlara göredir. Rus, Balkan ve Ermeni kiliseleri Noel'i 6-7 Ocak gecesi kutlar. Çünkü onlar Julius Caesar'a ait Julyen takvimini kullanır. İki takvim arasında 13 gün fark vardır. ('13 lanetinin' kökeni burada olabilir. 2100 yılından sonra bu fark 14 güne çıkacak) Kutlamalar 24 gün (Ermenilerde 50 gün) evvel başlar.

İslâm müellifleri, Hazret-i İsa ile Hazreti Muhammed arasındaki zamanı farklı verirler. Meraklısı için; Selman, İbni Abbas, Mukatil, Katâde ve İbni İshak'dan 600; Muammer, Kelbî ve Mücâhid'den 540; Dahhâk'tan 440 yıl rivayetleri vardır. Bazı tarihlerde Hazreti İsa'nın Büyük İskender'in Darius'u yenmesinden 65 sene sonra dünyaya geldiği yazmaktadır. Bu savaş MÖ. 334 senesindedir. Mevâhib-i Ledünniyye kitabında der ki: "İbni Asâkir'in, Şa'bî'den haber verdiğine göre, Hazreti İsa ile Hazreti Muhammed arasında, 963 sene fark vardır."

Papa 16 Benedict, "Nâsıralı İsa: Çocukluk Öyküsü" adlı çok ses getiren kitabında, Hazret-i İsa'nın doğum tarihi üzerindeki münakaşaları yeniden alevlendirmişti. Kitabında Hz. İsa'nın çocukluğu ile ilgili tartışmalı konulara değinen Papa 16. Benediktus'a göre Türkiye dâhil dünyanın pek çok yerinde kullanılan Gregoryen takviminin başlangıcı kabul edilen Hz. İsa'nın doğum yılı yanlış hesaplandı.

Malum, İncil'de İsa'nın doğum yılına dair net bir bilgi yok. Kabul gören hesaplama ise milattan sonra altıncı yüzyılda yaşayan Dionysius Exiguus'a ait. Ancak Papa 16. Benedictus'a göre, Exiguus hesaplamasında birkaç yıl hata yaptı.

Acayip entelektüel bir adam olarak Vatikan tarihine geçen Papa kitabında, Hz. İsa'nın doğumunu müjdeleyen Beyt-üllahim yıldızının aslında milattan 6 ya da 7 yıl önce meydana geldiğini savunmuştu. Ünlü astronom Kepler'in çalışmalarına da değinen Papa'ya göre Hz. İsa, Jüpiter ve Satürn gezegenlerinin kavuştuğu M.Ö. 6 ya da M.Ö. 7 yılında dünyaya geldi. Velhasıl Papa'nın 2012 yılında ses getiren iddiaları doğruysa şu an 2014 değil, 2020 ya da 2021 yılındayız.

Bu Miladi takvimin kökeninde çok ciddi bozukluklar var.

Hey gidi Justinianos!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.