Victoria... (s' Secret)

Yayın Tarihi: 07/02/14 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Şaka mı yoksa şeytanca bir kurnazlık mı kestiremedik ilk anda ama Kıbrıs Sorununda altı aydır pazarlık konusu olan Ortak Açıklama Metni konusunda 'uzlaşı' haberini flash başlığıyla duyunca sanki de 'çözüm'de anlaştılar' der gibi "sevindirik" olduk. (tam yerinde oldu bu uyduruk kelime).

Oysa krizin aşılmasında salı günü adaya gelerek liderlerle görüşen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland'ın arabuluculuğunun etkili olduğu, krize son noktayı bir katalizör olarak Victoria'nın koyduğu belirtilse de Ortak Metinde Uzlaşı, pratik olarak sadece masanın yeniden kurulmasını sağlayacak bir diplomasi…

Malum Güney Kıbrıs'ta lider değiştiğinden beri ortada bir müzakere masası yok!

Bir masa olsun da 'gelip etrafında bir oturup kalkan olsun' diye bir Ortak Uzlaşı metninin peşindeyiz yani...

**

Geleneğimizin esasını kuran tarihi belleğimizden biliyoruz ki Metin'de sürpriz bir netlik varsa da bu, mutlaka masada yeniden puslu hale gelecek bir netlik olabilir ancak! Bilhassa krizin temelini oluşturan meşhur "egemenlik" konusunda…

Bu nedenle Cumhurbaşkanlığı, dün sabah yeni bir açıklama yayımlayarak BM aracılığıyla Ortak Açıklama Metni taslağının (taslak) ulaştığını doğrulayarak 'pazarlık sürüyor' diyor.

***

Bu tantanalı Ortak Metinde uzlaşı, bizde sadece Dışişleri Nâzırı ile Saray arasındaki itiş kakışa ilişkin dedikoduları körüklüyor. (Dışişleri Bakanı Nami birkaç pürüz kaldı, yakında ısınır, Cumhur-u reise sorun demişti) Oysa komşu Güney Kıbrıs'ta bu iş, adetâ bir hükümet krizine dönüştü, dönüşecek…

İktidarın ortağı DİKO (belki de kendisinin sızdırdığı) metnin içeriği nedeniyle çok kızdı ve yine Ortak Metni yayımlayan Filelefteros Gazetesi'ne göre (bizim) DİKO, hükümetten bu nedenle her an ayrılabilir.

Unutmayalım ki uluslararası çapta usta, Güney'de heykelleri olan III. Makarios'tan bu yana Rumların "bu tavus kuşu misali asâletleri" daima şahane olmuştur. (Bize göre Makarios, manipülasyon sanatlarında Kurucu Denktaş'tan 2 gömlek üstündü).

**

Birinci aşamada Kuzey ve Güney Kıbrıs'ta –gazete yoluyla- aynı anda yayımlanan "Ortak Metinde Uzlaşıyı" bizim Cumhurbaşkanlığı hızla yalanladı. Konuyla ilgili temasımız, pozisyonumuza uygun bir şekilde sürüyor diyen Saray, Davutoğlu'nun son ziyaretini de titizlikle anarak "Ortak Bildiri konusunda uzlaşıya varıldığına ilişkin haberler gerçeği yansıtmamaktadır" diyor. "Süreç sürmekte" denerek yalanlamanın metnin varlığına değil, metne ilişkin bir uzlaşının belirsizliği vurgulanıyor.

**

Hem bu bizimkilerin övünerek öne çıkardığı 'Uluslararası kaynaklar doğruluyor' meselesi nedir? (gerçi okuduk, göremedik uluslararası bir kaynak!)

Öyle bile olsa 2'inci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın sözlerini hatırlayalım: "Annan Planı döneminde uluslararası toplum, güçler istedi de ne oldu? Kıbrıslılar aynı anda dilemedikçe olmuyor işte".

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.