Adalar 2015; Kıbrıs 2015

Yayın Tarihi: 14/02/14 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
"Irak Kürdistanı ve KKTC ile federasyona gidebiliriz"

Turgut Özal

Söyleyip duruyorum ya kaç gündür Kıbrıs Sorunu ivmesinde artık ben de daha iyi ötsün diye gözleri oyulan bir Saka Kuşuyum diye… O minvalde yine öteceğim! Ve kör olduğumu ısrarla hatırlatmayı sürdüreceğim!

**

'Paralel devlet' kurma niyetli Midhat Paşa'nın imparatorluğun başını hiç yoktan derde sokması neticesinde 93 Harbi dehşeti yaşanınca Abdülhamid Han, 1878'de Ruslara karşı Birleşik Krallıktan yardım istemiş ve İngiltere, buna karşılık Kıbrıs'ı kiralama şartını koşmuştu. İşte her ne kadar Kıbrıs'ta meşhur 'Egemenlik' denen kavga yakın tarihin şekillenişinde Süveyş Meselesini oluşturan suni şartlara dayanır desek de aslında egemenlik bu 'kiralama' problemiyle yeni bir boyut kazanır…

**

Şimdi neden Turgut Özal'ın zamanında ettiği lafı, yazının başına ekledik de Abdülhamit'in İngiltere'den istediği yardımın bedelinin Kıbrıs olduğunu belirttik?

Kendimizi 'dünyanın merkezi' sandığımızdan mı acaba?

Hayır!

Kafa ütülesin ve hiçbir manası olmasın diye yazdık! Çünkü bizde Kıbrıs Sorunu hakkında konuşan takım da aynı şeyi yapıyor ve yapacak da ondan yazdık! Kıbrıs Sorununu konuşup yazarken 'her şey Afrodit Parseli ateşi aşkına' diyip durmaktan evlâdır da ondan yazdık!

**

Evet, Ortak metinde (boş kalan numara 8'e rağmen) Mutabakatın sağlanmasında etkili olan esas kelime olan egemenlik, lehimize metne girince işler değişti.

Ve fakat bugün içinde olduğumuz yeni 'Çözüm İvmesi' daha önce hiçbir sürece benzemeyen bir şekilde inşa ediliyor. Lehimize bir tasarım bu, ama biz hala eski bildiklerimizi sıralayıp duruyoruz! Annan Benzeri denerek altı çizilen yeni dalgada, mesela literatür dışı kalan 'Kıbrıslı bir Çözüm'den' bahseden yok!

Hatırladınız mı? 'Kıbrıslı Bir Çözüm' vardı bir zaman…

Kim bilir, belki de Al-Ver sürecinin başlayacağı ve her türlü samimiyetin de taklanın da netlik kazanacağı o müstakbel aşamada, geberdiği yer neresi ise orada dirilir ve yeniden kalkar, gelir… Kim bilir diyorum, duyuluyor mu, Kim bilir? Siz biliyor musunuz? Hem kim söyledi?

**

Yeniden kurulan müzakere masası için Rusya en son konuşan devlet oldu. (İngilizler ilk, Ruslar en son konuşuyorsa mesele ilk anda anlaşıldığı gibidir)

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, dışarıdan çözüm reçeteleri ile baskı ve zaman sınırlaması doğru değil" falan dedi. Şam gibi kokan acayip laf! Hani şu Güney Kıbrıs'la geçtiğimiz ay tedavüle soktuğu anlaşma gereği artık askeri uçaklarını da Güney'e indiren Rusya diyorum.

Boşver Lukaşeviç! Canını yeme! 2015 son tarihtir. (artık bahar mıdır kış mı orası kısmet) Çünkü sen de iyi bilirsin ki Türkiye ile Yunanistan arasındaki meşhur 'adalar sorunu' için de verilen son tarihtir 2015… Adalar Sorunu 2015'e kadar çözüldü çözüldü, yoksa Lahey'e gidecek ve problem mahkemenin kararıyla mühürlenecek.

Haaa sen bu ilişki zinciri tutmaz diyorsun! Okey…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.