Üzümünü ye, bağını sorma

Yayın Tarihi: 28/02/14 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Çapraz Müzakereler kapsamında, Rum müzakereci dün ilk kez Ankara'ya gitti. Bir Kıbrıslı Türk müzakereci ise 55 yıl sonra Atina'da kabul edildi. Yeniden başlayan Kıbrıs Müzakerelerinde tarihi bir gündü… Bu, altı aylık pazarlığın ardından Kıbrıs'ta liderlerin imzaladığı Ortak Açıklama'nın ardından ikinci heyecan ve umut dolu esas virajlardan biri… Garantiler konusunda ödün vermediği için bu şöhreti dünya çapında edinen merhum Mr. No, (adını anmaktan imtina eden Erdoğan'ın ifadesi ile 'Bir Numara') en son 1959'da "Toplum Lideri" sıfatıyla Atina'yı ziyaret etmişti.

**

Atina ve Ankara'daki parlak tokmaklı kapılar ardında -aslında müzakereciler anavatanlarına dönerek görüşmeleri raporladıklarında- neler konuşulduğunu 50 yıl sonra –artık kıymeti kalmadığında- şanslıysak öğreniriz. Asıl kritik Çapraz ayağın Ankara olduğunu biliyoruz. Çünkü Rumlar bir süredir açıkça Kıbrıs Türk tarafını ciddiye almıyor ve biz pazarlığın esasını Türkiye ile yapmaya hazırız duruşu' sergiliyordu. Kıbrıs Sorunu bir 74 sorunu olduğundan aslında hakikat de özünde buydu…

**

Diyorum ki belli olmaz! Bu aralar "böcek" her yerde! Bakarsınız bizim Paralel atıverir internete montajlı-montajsız görüşmeleri… Kim bilir, 74 Harekâtını (ENOSİS'in şartlarını da esasa ekleyerek) hazırlayan dönemin ABD Dışişleri Bakanı Kissinger'ın zamanında ne ince operasyonlar çevirdiğini, Erbakan ve Ecevit'e 'adaya Yunanistan'la birlikte girsenize' teklifini yapmış olduklarını WikiLeaks'ten okuduğumuz gibi, bugünleri de çok yakında gecikmeden okuyuveririz. (Türkiye teklife darbeci Yunanistan'la girersek sonrası tutmaz, demişti)

**

İster misiniz bütün ada, Kıbrıs, Lübnan, Mısır parselleri yekûnu bütün Akdeniz'deki hidrokarbonun Rusya gazına muhtaç AB uğruna bekçisi olması istenen bir üsler cenneti olsun… Böylesi bana fazlasıyla genetik olarak uyar da bizim karşılıklı birbirini yemiş ve yiyen ideologlar zümresi ne olacak? Bu emperyalist üzümün bağı, bu aralar onlara hiç mi hiç sorulmaz! Kıbrıs'ta Ulusal Sorun denen ucûbeye bundan sonra Sağ'dan bakan yandı. Sol'dan bakan daha beter yandı.

**

Bir Kıbrıslı Türk Müzakereci olarak Kudret Özersay, yarım asrı aşan yıllar sonrası dün Atina'da Yunanistan Dışişleri heyetiyle buluşmadan yaklaşık 45 dakika önce bir Tweet attı. Özersay, "Bağcıyı dövmeye değil, üzüm yemeye geldik" dedi. Sonra tahsil hayatımın verdiği avantajla düşündüm ve fark ettim ki bu atasözü aslında "üzümünü ye, bağını sorma" sözüne karşılık ifade edilmiş bir cevabî atasözüdür.

Yani biri size, bakışlarınızdan şüphelenerek "üzümü ye bağını sorma" derse eğer, gönülden razı olduğunuzu ifade edebilmek için cevaben 'endişelenme' anlamında "Bağcıyı dövmeye değil üzüm yemeye geldik" dersiniz. İşler aslında böyle… Tamamen kontrolümüz dışı. İlginç olan şu ki Yunanistan, Çapraz Müzakereyi küçümsüyor ve keşke biz dâhil olmasaydık noktasında. Hatta şu Türkiye Garantör olmasa da biz de olmasak artık çizgisinde. Tecrübeli Gazeteci Yorgo Kırbâki'nin Yunanistan ayağı tahlillerinden bunu anlıyoruz. Ne önemi var! Bağını sormasana işte…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.